Despre interese și lucruri cu Mihai Morar

Favoritul femeilor, al călugărilor și al copiilor. Un sfânt modern.
Mihai Morar este neobositul pelerin, aflat în slujba binelui și a înțelepciunii.

Timp de doi ani, împreună cu invitații săi de la podcastul Fain și Simplu,
a reușit să schimbe macazul gândirii unui popor întreg…
În direcția unei inimi mai bune, că așa ne-a făcut Dumnezeu.
Pentru totdeauna, fără echivoc.

Născut: Mihai Ionuț Morar, 14 octombrie 1981, Baia Mare, România

Funcție: prezentator de televiziune și de radio, redactor și DJ român.

Activități: Emisiunea matinală la Radio Zu, împreună cu Daniel Buzdugan. Răi da’ Buni la Antena Stars. Jurat X Factor, România.

În 2020 a lansat podcastul Fain și Simplu pentru mediul online. Abonați pe canalul YouTube: 330K

Urmăritori: peste un milion

Trei piloni care mă țin în echilibru: Familia. Curiozitatea. Credința.

Dacă mi-aș fi dorit să mă nasc acum 1000, 200 sau 100 de ani? Doamne ferește! Cred că trăim cele mai interesante vremuri posibile.

Poate cândva, mi-am dorit și eu să devin un om interesant, să se intereseze lumea de mine. Dar am înțeles că este o cale greșită și că vreau să devin, mai degrabă, un bărbat interesat. Fiind interesat de ceea ce se petrece în jurul meu, încep să împachetez idei, lucruri și încerc să-i fac și pe alții interesați.

La Chișinău, Iura, cel care mă luase de la aeroport, începuse să mă întrebe de una, de alta. Sunt deprins să fiu eu cel ce dă întrebări, dar astfel am aflat de la Iura că aterizasem în ziua în care premierul își dăduse demisia, iar o rachetă rusească zburase pe deasupra Moldovei. Să nu fi fost interesat, cum aveam să aflu ce se întâmplă aici?

„Validarea supremă este atunci când recomanzi și altcuiva ce-ți place ție.”

Atunci când te prezinți în fața cuiva, nu este despre cum te-ai pregătit în ultimele două ore sau în ultima săptămână sau lună. Prezinți tot ce ai acumulat în viața asta. E important să ai mereu sufletul deschis, ochii deschiși, pentru că nu știi niciodată când vine peste tine o informație valoroasă.

Încercați să nu vă puneți granițe. Citiți cărți, ascultați podcasturi pe subiecte cu totul departe de domeniul dvs. de activitate. Sunteți casnică, în concediu de maternitate? Ascultați ceva din management. Sunteți medic? Vedeți ce spun cei din astronomie. Faceți muzică? Încercați din fizica cuantică. Fiți mai largi în abordare, mai blânzi cu voi.

Fain și Simplu nu înseamnă numai podcast. Eu cred în puterea comunității și în rețelele sociale reale. O rețea socială reală este o cafenea, nu Facebook-ul, nu Tik Tok-ul. O rețea socială reală se creează când transmiți oamenilor o informație ce poate fi transpusă în viața reală. Nu ceea ce postăm pe Instagram. Cărțile sunt o rețea socială reală.

„Am lărgit granițele, am început să invit preoți. Fusese o modă cu preoți, chemați în podcasturi.”

Am lansat Fain și Simplu ca să-mi invit prietenii mei, persoane cunoscute, vedete… Ca să epuizez în doi ani toată lista. Cât ar fi România de mare, și nu-i destul de mare fără Republica Moldova. Sunt foarte puțini oameni care să aibă și discurs, și conținut, și să fie în stare să livreze la cinci podcasturi lucruri diferite.

M-a impresionat filmul Carbon, despre evenimentele din 1992. Au făcut din vremurile de atunci niște vremuri și mai interesante, adaptându-le pe înțelesul tuturor. Fiicelor mele, care trăiesc în România, cum le-aș povesti despre revoluția din 1989? Pot să le vorbesc despre Ceaușescu, dar nu cred că aș obține ceva. E de apreciat.

„Nu e nimic greșit în a fi un om plin de interese,dacă interesele sunt pentru a te dezvolta,
pentru a afla mai multe lucruri și a le da mai departe.”

Mi se pare perfect normal să nu mă cunoască toată lumea. Dacă m-ar valida toți, unde aș mai avea loc de a crește?

Nu există o rețetă care să se potrivească tuturor. Nici de slăbit, nici de trăit în echilibru, nici de găsit sinele interior. Suntem foarte diferiți. Nu funcționăm la fel, avem softuri diferite. Important în viață e să-ți găsești vocea potrivită ție. Om cu care să rezonezi.

La Fain și Simplu, găsesc un episod bun, cel cu Carla’s Dreams. Știți de ce? Pentru că m-a provocat. A fost foarte greu, încâlcit. Trebuia să-l întreb de două-trei ori ca să înțeleg, poate douăzeci la sută, din ce vrea să spună. Într-o oră de vreme l-am văzut transformându-se de zeci de ori.Ba era narcisist, ba perfecționist, ba arogant, ba umil…
A fost foarte dificil să-i urmăresc metamorfozele.

Am tendința să vorbesc cu copiii mei, așa, cum o făcea mama. Ce să mai inventez? Nu trebuie să fim perfecți cu copiii noștri, ci conștienți. Greșeli în educație vom face, oricum, cu toții. Orice copil ajunge să te scoată din sărite. Important e să nu dai cu el de perete.

Trei piloni care mă țin în echilibru. Familia. Curiozitatea. Credința. 

Text: Tatiana Pătrunjel

Abonează-te la articolele

Vip Magazin