Încotro se îndreaptă industria ospitalității moldovenești?

Interviu cu Olga Calmîș, director executiv MĂR (Moldovan Association of Restaurants and Recreational Places of Moldova)

Sunteți în toiul pregătirilor unui eveniment răsunător pentru domeniul HoReCa din Republica Moldova. Ce presupune acesta?

Conferința Națională a Industriei Ospitalității, cu genericul ,,Hospitality Next Level’’ I Ediție, reprezintă cel mai important eveniment de business dedicat industriei ospitalității din RM. Pe 16 mai sunt așteptați peste 150 lideri autohtoni din industria HoReCa, reprezentanți ai autorităților de nivel central, precum și manageri de restaurante, furnizori de servicii și ingrediente aferente acestui sector, chefi și reprezentanți ai companiilor care desfășoară activități conexe sectorului dat.

În contextul crizei actuale de personal, a pandemiei ce a lăsat urme adânci, aceste discuții vor fi esențiale pentru a da speranță investitorilor ce activează în domeniu, inclusiv pentru a încuraja dezvoltarea sănătoasă a acestei ramure vitale pentru economia RM.

Despre Moldovan Association of Restaurants and Recreational Places of Moldova (MĂR). Cine sunt membrii acesteia? Care este manifestul lor?

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Moldova (MĂR) este una dintre cele mai relevante asociații de profil, având 11 ani de activitate, ce reprezintă Vocea Industriei Ospitalității în Republica Moldova.

Suntem cea mai reprezentativă asociație din acest domeniu, adunând sub umbrela noastră de afaceri diverse tipuri de alimentație publică, între acestea  restaurante, hoteluri, cafenele, baruri și companii ce oferă servicii de catering.

Manifestul MĂR este axat pe promovarea și protejarea intereselor membrilor săi în fața autorităților publice, precum și susținerea dezvoltării durabile și a calității în industria ospitalității. Asociația se angajează să ofere un cadru propice pentru colaborare și schimb de idei între membrii săi, promovând bunele practici în domeniul serviciilor oferite de unitățile din industria ospitalității.

Prin intermediul MĂR, membrii se implică activ în inițiative și proiecte ce vizează îmbunătățirea afacerilor lor, creșterea nivelului de profesionalism în industrie și promovarea ospitalității în Republica Moldova.

Care sunt cele mai importante mesaje pe care  vrea să le emită breasla, în plen? Cui le vor adresa?

Importanța colaborării și schimbului de experiență între reprezentanții industriei Horeca. Ne dorim să subliniem faptul că o comunitate unită poate face față mai bine provocărilor și poate exploata mai eficient oportunitățile din industrie.

Necesitatea adaptării la schimbările legislative și tendințele actuale din industrie.

Industria ospitalității este una dintre primele care va necesita să se adapteze cerintelor Europene odată cu condițiile de pre-aderare a RM la UE, iar restauratorii trebuie să fie pregătiți să se adapteze la noile cerințe legislative și la schimbările din piață.

Promovarea calității și a profesionalismului în industria ospitalității. Vrem să subliniem importanța oferirii unor servicii de calitate și a menținerii unui standard ridicat de profesionalism în activitățile industriei HoReCa.

Prin transmiterea acestor mesaje, ne adresăm atât membrilor Asociației MĂR, non-membrilor, cât și autorităților publice și partenerilor din industrie, pentru a evidenția importanța acestei ramure pentru economia națională, precum și necesitatea sprijinului și promovării acestui sector vital.

Care sunt punctele slabe ale industriei la moment, în Republica Moldova?

În Republica Moldova, industria ospitalității se confruntă cu diverse puncte slabe, și anume:

Lipsa de personal calificat și bine pregătit în diverse domenii, cum ar fi bucătăria, serviciile de ospitalitate și managementul unitătilor de alimentație publică.

Uneori, există practici neloiale în industria ospitalității, cum ar fi evaziunea fiscală, munca la negru, care pot afecta negativ afacerile oneste și pot distorsiona competiția în piață.

Reglementare excesivă și birocrație în ceea ce privește obținerea autorizațiilor și respectarea normelor, ceea ce poate afecta negativ mediul de afaceri.

Ce așteptări are asociația din partea autorităților?

Asociația MĂR își dorește ca autoritățile să dezvolte și să promoveze politici sustenabile, ce să sprijine creșterea și dezvoltarea industriei ospitalității în Republica Moldova, prin facilitarea accesului la finanțare, simplificarea procedurilor administrative și crearea unui mediu de afaceri favorabil.

Având în vedere procesul de pre-aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, MĂR speră că autoritățile vor facilita adaptarea industriei ospitalității la cerințele legislative europene, în special în ceea ce privește standardele de calitate, igienă și siguranță alimentară.

Asociația își dorește ca autoritățile să ofere sprijin pentru formarea și calificarea forței de muncă din industria ospitalității, pentru a asigura niveluri ridicate de profesionalism și calitate în furnizarea serviciilor.

Asociația dorește ca autoritățile să sprijine promovarea industriei ospitalității la nivel național și internațional, pentru a atrage mai mulți turiști și pentru a stimula creșterea afacerilor din acest domeniu.

Cum reducem cheltuielile, cum atragem investiții, cum să fim sustenabili – aceste întrebări vor primi răspunsuri în cadrul conferinței? Cine sunt vorbitorii?

Vor participa reprezentanți din partea autorităților de stat, experți din domeniu pentru a oferi răspunsuri la toate aceste întrebări, dar și la multe altele.

Viorel Garaz, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, va oferi răspunsuri cu privire la atragerea investițiilor în sectorul HoReCa, prezentând politici și strategii de dezvoltare și promovare a acestuia din partea statului.

Cristina Ixari, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, va aborda subiectul reducerii cheltuielilor din HoReCa, discutând despre modalitățile de ușurare a poverii fiscale pe salariile din sectorul Horeca și despre politici de încurajare a creșterii contribuției Ospitalității la PIB.

Radu Musteață, Director General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, va oferi informații cu privire la sustenabilitate, noile reglementări legislative conform cerințelor UE, aferente industriei alimentației publice.

Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, va aborda tema reformei în industria Turismului, oferind propuneri ce vizează direcțiile și inițiativele de reformă pentru a stimula dezvoltarea și creșterea sustenabilă a turismului în țară.

Angela Cijevschi, Directorul General Xplane – compania lider în domeniul cercetărilor de piață din Moldova, va prezenta o analiză a evoluției industriei ospitalității în RM, din prisma consumatorilor.

Florin Maxim, Fondatorul Institutului Cultural al Ospitalității, România va comunica despre cele mai actuale tendințe de pe piața ospitalității la nivel internațional.

Veaceslav Cunev, CEO Deeplace, va oferi sugestii privind utilizarea inteligenței artificială, ca modalitate de a crește eficiența în industria ospitalității, etc.

Care este atracția evenimentului, pe lângă însăși ospitalitatea care va anima atmosfera? Veți prezenta roboți-chelneri sau bucătărie moleculară? Alte inovații?

Ținând cont că acest eveniment de business va fi lansat pe platforma Expoziției Internaționale Food & Drinks Technology 2024, unde în perioada 16-19 mai 2024, în cadrul CIE Moldexpo vor fi prezentate diverse tehnologii și idei inovatoare, ce contribuie la dezvoltarea industriei prelucrare a produselor alimentare.

De asemenea, în cadrul acestei expoziții vor fi prezentate master class-uri ce vizează experiențe noi culinare, oferite de chefi bucătari renumiți ce activează în cadrul restaurantelor de la noi din țară, membri ai Asociației MĂR.

Totodată, atracția principală a Conferinței va fi networking-ul și socializarea între participanți, între autorități și reprezentanții industriei HoReCa, ce să ofere un cadru propice pentru schimbul de idei, experiențe și perspective între profesioniștii din domeniul ospitalității.

Evenimentul va avea loc pe 16 mai, între orele 9:00 – 17:00, la Moldexpo, Pavilionul Central, Chișinău.

Mai multe detalii despre eveniment, urmăriți pe paginile organizatorilor: https://www.facebook.com/AsociatiaMAR/ și https://www.instagram.com/asociatiamar/

Tichete: https://unde.io/event/446

Interviu de Tatiana Pătrunjel

Abonează-te la articolele

Vip Magazin