Dominika Stojanoska: „Am fost feministă dintotdeauna!”

Își iubește și gestionează cu măiestrie toate rolurile pe care i le-a oferit viața. Pe lângă cariera impresionantă pe care și-a construit-o, este o soție iubitoare și o mamă dedicată celor doi băieți – Mattia și Luka. Se descrie ca fiind feministă, crede cu tărie în drepturile omului indiferent de sex și luptă împreună cu echipa UN Women Moldova, pentru ca femeile noastre să se bucure de oportunitățile pe care le merită.

Funcția: Reprezentantă de țară UN Women Moldova

Data, anul, locul nașterii: 28.06.1976, Skopje, Macedonia de Nord

Credeți în voi înșivă, urmați-vă interesele și visurile!

Drumul meu către ceea ce sunt astăzi cred că a început încă pe la șase sau șapte ani, când am observat că băieții erau tratați într-un mod diferit decât fetele, lucru care mă deranja. Asta a dus la discuții în familia mea extinsă, mă întrebam de ce femeile, fiind angajate, având locuri de muncă plătite, ar trebui să facă toată munca și acasă.

La școală, am fost o elevă bună, am participat la numeroase activități extracurriculare. Într-un final, am obținut o bursă pentru studiile de licență la Universitatea din Bologna, în Italia, în timp ce un război civil devasta țara mea natală. Eram foarte determinată și am plecat să studiez Științe Politice, deși nu cunoșteam limba. A trebuit să muncesc suplimentar pentru a-mi acoperi toate cheltuielile. Învățam pentru examene și, în același timp, învățam italiana. Am petrecut un an în Franța prin programul Erasmus, apoi am început să lucrez la universitates, totuși, simțeam că lipsește ceva. Eram absolventă în Științe Politice, la fel cum erau și multe alte tinere femei, dar care nu se regăseau în Parlament sau în Guvern, sau în poziții de conducere, ceea ce m-a făcut să mă înscriu la un program de doctorat pentru a face mai multe cercetări în domeniul egalității de gen. Astfel, am renunțat la jobul pe care îl aveam, am început doctoratul, am născut primul copil, iar când avea doar cinci luni, am început să lucrez pentru Fondul Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Femeilor, care a devenit mai târziu UN Women.

Sunt o lideră empatică și soție dură (râde), dar totuși ok! Ne-am cunoscut când eram studenți, departe de familiile noastre, și am învățat să fim independenți. Când am decis să întemeiem o familie, am știut amândoi că vom împărți toate responsabilitățile, pentru că ne doream să ne urmăm carierele.

Un weekend perfect este alături de oamenii dragi. Dacă este un weekend ploios, prefer să stau acasă cu familia, în jurul unor jocuri de societate, să vizionăm filme amuzante și să ne bucurăm de mâncare gătită acasă. În schimb, dacă vremea este frumoasă, aș planifica activități în aer liber cu prietenii și copiii lor sau aș descoperi un loc nou.

Nu am o definiție clară pentru o zi perfectă la muncă, dacă ar trebui să aleg, aș opta pentru o zi petrecută în comunități, unde să întâlnesc persoane implicate în inițiativele UN Women, care au beneficiat de sprijin pentru start-up-uri sau de formări în leadership și guvernanță, abilitare economică, prevenirea și combaterea violenței în bază de gen.

Mesajul meu pentru generația de femei care vine după mine este: Credeți în voi înșivă, urmați-vă interesele și visurile, revendicați-vă drepturile și aspirați la independență financiară. Nu vă străduiți să fiți o parteneră sau o soție perfectă care să preia toată povara treburilor casnice și a îngrijirii copiilor; împărțiți aceste responsabilități cu partenerul vostru.

Coordonare: Eugenia Ion, Foto: Stela Donțu, UN Wome

#egalitate

Abonează-te la articolele

Vip Magazin