Fișier
Funcție: Reporter PRIME
Data și locul nașterii: 28.04.1989, or. Chișinău
Studii: Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM
Coordonare: Iuliana Mămăligă
Foto: Irina Coptu
Elena Derjanschi se descrie ca fiind un caracter justițiar și nu are când să sufere din cauza unor lucruri minore și deloc valoroase. E omul care va întinde microfonul pentru a afla adevărul, pentru a veni cu un potop de întrebări ce merită a fi răspunse. A sosit în lumea televiziunii când viața i-a adus un moment de cotitură, însă Elena a găsit unul dintre refugii în spatele camerelor de filmat. Sau chiar în fața lor. Nici în 2020 nu a stat de-o parte, înfruntând pandemia pentru a aduce oamenilor informații utile și de interes public.
CA MAI TOȚI, AM AVUT EMOȚII CU TOATĂ PANDEMIA ACEASTA. Am învățat multe și, Slavă Domnului, nu am pierdut ceva sau pe cineva din cauza ei. În familia mea a venit motanul Borea, adoptat de la un azil de animale, am avut trebă și cu renovarea casei! Nici la televziune lucrurile nu au stat locului. Am filmat o serie de documentare despre circul din Chișinău și teleferic. Un alt proiect emoționant și de succes a fost și mediatizarea cazului lui Maxim Brumari, un băiat de 12 ani care suferea din naștere de spină bifidă. După ce am difuzat de două ori materialul, abia după a doua dată s-a strâns toată suma doar într-o zi. Din fericire, eroul nostru a fost tratat în Rusia și a revenit sănătos acasă. Urmează acum un proces de reabilitare și sperăm să fie într-un ceas bun. Pandemia a facilitat, oarecum, munca noastră. Poți crea materiale despre oricine, de oriunde, poți lucra de-acasă direct din pat, iar în paralel să îți educi motanul! După părerea mea cred că e ceva fantastic!
AM VENIT ÎN TELEVIZIUNE când viața mi-a adus un eveniment foarte trist, plecarea mamei în lumea celor drepți. Se întâmpla în luna iulie 2018, iar în septembrie familia PRIME m-a primit cu brațele deschise. După munca de jurnalist în ONG-uri, iată-mă la TV. Când a decedat mama simțeam că am nevoie de o schimbare, pentru a-mi menține echilibrul emoțional. Se pare că am reușit mult mai multe decât am intuit inițial!
SOȚUL ȘI FIUL MEU sunt cele mai importante reușite din viața mea. Apoi, cred că am crescut un om bun! Cel puțin e un lucru spus de oameni necunoscuți mie. Vreau să cred în asta. Când omul spune că este cel mai bun într-un domeniu, tind să concluzionez că el fie nu e în deplina facultăților mintale sau e în stare de ebrietate. Mi se pare că pot realiza reportaje inedite, povești de viață și interviuri interesante. Nu știu, simt că le fac pentru a nu îmi fi rușine mai apoi de ele. Un om de succes din Republica Moldova se teme că toate aceste lucruri cândva se vor termina, va trebui din nou să ia decizii când totul revine la zero, când va fi sunat „de sus” și i se va reproșa că e „prea de tot”. Dar, cred că temerile date sunt încercate de mai toată lumea.
MĂ INSPIRĂ ALIONA DOLEȚKAIA, fostul redactor-șef al VOGUE Rusia. O ador.
AM O PASIUNE aparte pentru limba franceză și cusut. Nu prea am timp să le dezvolt. Încerc să găsesc. Apropo, am studii muzicale, pot cânta la fortepiano și la flaut!
DACĂ VOI CÂȘTIGA UN MILION DE EURO, aș investi o parte într-un Fond sau azil dedicat animalelor. Sau poate într-o organizație cu alt profil. „Banii care vin ușor, așa și să-i cheltui, ușor”, era una dintre spusele mamei mele.
CEA MAI GREA DECIZIE luată e că am ales să continui să locuiesc în Moldova. În fiecare zi.
DACĂ AȘ INSTAURA O REGULĂ PENTRU O ZI, aș obliga oamenii să nu mintă, să nu fure și să-și facă treaba bine.
AM LUCRAT LA UN REPORTAJ de strângere de fonduri pentru un adolescent. Suma e colosală, 200.000 de euro. L-am sunat pe erou și am mai discutat acest subiect. În încheierea dialogului, băiatul mi-a spus: „Elena, sunteți o femeie atât de super!”. Băiatul are 18 ani, eu – 31! Bingo!
DACĂ VIAȚA MEA AR FI UN FILM, nu aș pune nicio coloană sonoră. Aș include tril de pescăruș, sunet de la jocul pisicilor sau cum fiul meu Luca mă strigă și mă roagă să-i gătesc o tartină, cum sună telefonul la infinit, cum soțul deschide un vin, cum includem un serial. Niciun soundtrak nu ar putea reda sunetul adevăratei vieți.
SPER CA OAMENII DE ȘTIINȚĂ să poată crea medicamentul împotriva cancerului, oamenii să nu mai distrugă planeta, cineva poate va inventa acel telefon care va avea capacitatea să-și încarce singur bateria!
DE LA 2021 NU AȘTEPT NIMIC. Așa am învățat de la 2020. Doar trăim, muncim, avem grijă de cei dragi, ajutăm pe cei aflați în impas dacă o cer și, mai puțină Social Media.
Lasă un răspuns