„Nu toți vin la Interogatoriu pregătiți să se dezbrace de imagine.
Dar cei care o fac,
rămân memorabili.”

O emisiune by VIP magazin
Un nou produs VIP magazin la orizont. Sau deja aproape de tot, atât de aproape încât trebuie doar să dai click și să-ți hrănești curiozitatea cu sincerități și dedesubturi din viețile personajelor invitate. Cine va fi explorat ca un joc de șah sau ca un puzzle complicat? Cine va da undă verde provocărilor și cine va refuza să răspundă unor semne de întrebare? Rămâne să aflați interviu cu interviu. Până atunci, lăsăm aici o incursiune în discuție cu Eugenia Ion, gazda podcastului Interogatoriu.
Foto: Dima Furdui
MUAH: Eugenia Negrescu
Eugenia, de ce Interogatoriu? Titlul e asumat, direct. E o promisiune – că nu va fi confortabil. Ce te-a făcut să alegi acest format?
Titlul s-a născut dintr-o simplă discuție cu Rodica. Unii au spus că nu se potrivește, dar noi am mers pe intuiție. Nu știu cât de inconfortabil va fi, pentru unii e foarte ușor și eliberator să vorbească despre adevărurile din viața lor, alții încă preferă să rămână în spatele imaginii perfecte, probabil văd vulnerabilitatea ca pe o slăbiciune și o rușine. Am ales acest format pentru că nu vreau discuții despre nimic, dar nici bârfe demne de presa galbenă, vreau profunzime, vreau sinceritate și asumare.
Ce cauți într-un invitat? Popularitatea? Vulnerabilitatea? Discursul bine ticluit? Momentul în care ezită și spune ceva ce n-a spus niciodată… sau…?
Caut sinceritate până la sânge, ori tăcere. Nu vreau răspunsuri de umplutură. Respect când un invitat îmi spune: „Eugenia, despre asta nu pot să vorbesc” și mergem mai departe cu eleganță fără să ascultăm un discurs șablon. Caut oameni adevărați, sinceri și care au ce spune, nu neapărat populari.
Care e diferența dintre o conversație bună și un interogatoriu reușit?
Care e mecanismul care face ca, la final, invitatul să simtă că „a spus mai mult decât voia”?
Mecanismul meu este vocea și prezența mea caldă. Nu vreau ca invitatul meu să se simtă în disconfort, dimpotrivă îmi doresc să aibă încredere în mine, doar așa își va deschide sufletul. Nu îmi plac interviurile unde jurnalistul îl pune la zid pe cel din fața lui. De multe ori persoanele publice „se învârtesc” printre cuvinte printr-o metodă de evitare, dar eu voi avea grijă se le amintesc întrebarea atunci când se prefac că au uitat sau nu au înțeles (râde).

Ai un stil aparte – calm, dar pătrunzător. Cum construiești întrebările care nu par acuzatoare, dar ajung direct în miez? Pe scurt: cum faci „anestezia elegantă” înainte de „operația sincerității”?
Prin empatie. Sunt o fire empatică și sensibilă, contrar aparențelor. Unele întrebări pot trezi amintiri dureroase și atunci îmi place să îi arăt celui din fața mea că emoțiile sau chiar lacrimile nu sunt o rușine. Îmi păstrez calmul și nu vorbesc mai mult decât invitații mei. Uneori doar îi privesc lung și tac, semn că mai aștept ceva de la ei și de cele mai multe ori funcționează.
Ce tip de reacție speri să trezească acest podcast? Disconfort? Admirație? Nevoia de introspecție? Sau toate la un loc?
Nevoia de introspecție. Îmi e dor de profunzime și sens. Disconfort? Probabil uneori îl voi crea prin întrebările mele, dar va fi un exercițiu pentru cei care vor da curs invitației noastre. Eu le spun așa invitaților mei: „Te pot întreba orice, dar puterea e la tine…”
Dacă tu ai fi pusă la Interogatoriu – care e întrebarea la care ți-ar fi cel mai greu să răspunzi?
Stau de minute bune cu ochii țintiți în pod și mă gândesc ce să îți spun. M-ai prins într-un moment sensibil… Aș vrea ca cineva să mă facă să mă deschid, să spun tot și să mă eliberez de povara „scheletului din dulap”, pe care cu toți îl avem…

Ce înseamnă pentru tine curajul într-o conversație?
Sinceriatatea tranșantă și vulnerabilitatea. Există oameni care îmi povestesc cu ușurință despre momente foarte grele din viața lor și mă întreb oare cum o fac? Probabil le este rușine să pară slabi, deși pentru mine un om puternic e acela care renunță la EGO. Adevărul eliberează întotdeauna, oricât de dureros nu ar fi… E mai ușor să spui adevărul o dată, decât să minți și să te minți în fiecare zi.
Ce te inspiră când formulezi întrebările? Te bazezi pe documentare, intuiție, emoție?
Mă pregătesc minuțios de interviuri, caut, urmăresc, citesc. Arma mea este informația. Mă las inspirată de fiecare personalitate în parte. Nu îi poți aborda pe toți la fel și da, emoțiile sunt cele care contează cel mai mult.
Simți o responsabilitate diferită când lucrezi pentru o emisiune sub umbrela VIP magazin?
Simt mândrie, responsabilitate și recunoștință. VIP magazin a fost mereu o revistă care s-a remarcat prin profesionalism și creativitate, iar Interogatoriu nu face excepție. Sunt atât de fericită să am această oportunitate! Încă din copilărie visam să fac interviuri. Când eram mică, citeam revista și nu-mi imaginam că eu, o fată simplă dintr-un sat, voi ajunge la VIP magazin. Dar viața ne surprinde în cele mai frumoase moduri. E atât de emoționant să conștientizez că visul Eugeniei mici a devenit realitate.
Știu, lupta abia începe.
Ce e mai greu urmează…
Cu ce frază, expresie începem Calea podcastului INTEROGATORIU?
„Sunt gata să aducem la lumină, ceea ce mulți preferă să rămână ascuns”.
„Caut sinceritate până la sânge, ori tăcere.
Nu vreau răspunsuri de umplutură.
Respect când un invitat îmi spune:
«Despre asta nu pot să vorbesc»,
și mergem mai departe cu eleganță,
fără să ascultăm un discurs-șablon.”
Lasă un răspuns