Cristina și Nicolae Cojocari sunt dovada vie că dragostea adevărată nu doar că există, ci poate dăinui și înfrunta orice încercare. Căsătoriți de peste două decenii, au evoluat împreună și și-au clădit o viață de familie pe temelii solide, iar de curând, au devenit părinți pentru a treia oară — o binecuvântare care le reînnoiește bucuria și sensul existențial. În centrul vieții lor este familia. Au crescut copiii cu grijă, oferindu-le nu o busolă morală. Empatia, bunul simț și curajul de a visa sunt principii cultivate în fiecare zi în casa lor. Copiii nu sunt doar rodul iubirii, ci și oglinda unei munci neobosite de a educa oameni frumoși, liberi și puternici.
Confesiunile unei proaspete mămici despre cum e să ai acasă un băiat de 18 ani și un bebeluș de câteva zile, despre maternitatea la 20 de ani și la 40 de ani, dar și despre bucuria și provocările de a fi părinte.

Nicolae Cojocari
Fondatorul companiei Genial Way Business SRL
Cristina Cojocari
Funcționar în domeniul Administrație publică locală
Foto: Dumitru Furdui
Stilist: Diana Serejnikov
Ținute: JADORE, Georgette
Text: Corina-Maria Dreaglă
DOUĂ INIMI, DOUA DECENII – ACEEAȘI IUBIRE
Povestea noastră de dragoste a început în 2002, în primul an de facultate, la Universitatea de Criminologie din Chișinău. Totul a decurs firesc și foarte natural. Zile sau chiar săptămâni, ne-am atins doar din priviri și nu cred că există atingeri mai sincere decât acestea.
Nicolae s-a remarcat prin maturitate, bunătate și asumare. Avea ceva special, era blând, dar atât de curajos încât se potrivea perfect cu copila din mine. (zâmbește)
Cei peste 20 de ani de căsnicie sunt ani în care ne-am realizat ca părinți, ca oameni gospodari, ca adevărați creștini și nu în ultimul rând ca profesioniști în domeniul de activitate, pentru că am învățat și făcut totul „din mers”. De atunci și până astăzi confund realitatea cu un vis și visul cu realitatea. Alături de soțul meu nu fac diferență între vis și realitate…
Căsnicia noastră nu are secrete! Suntem sinceri, creativi. Avem mereu credință, entuziasm și optimism în tot ceea ce facem. Viața este ca și o ecuație matematică, avem soluții la fiecare situație.
Foarte des ne gândim ce am schimba dacă ne-am întoarce în trecut și culmea este că până acum nu avem răspuns. Adevărul e că întotdeauna am stabilit obiective realizabile, iar alegerile ne definesc viața. Noi am ales să trăim frumos, în armonie, în dragoste și asta continuăm să facem.

Dacă se întâmplă să confruntăm un eșec, atunci ne gândim „Ce nu a mers?”, „Ce putem face diferit data viitoare?”. Nu toate în viață se măsoară în reușite mari. Uneori, curajul de a încerca este deja un succes.
Dincolo de „fluturi în stomac”, definiții filosofice sau multă pasiune – dragostea este iubire pură, respect, grijă, afecțiune și bineînțeles, recunoștință și atenție oferită zi de zi necondiționat.

DE TREI ORI PĂRINȚI
În familia noastră niciodată nu s-a vorbit despre copii ca „plan”. Pentru noi, copiii noștri sunt cea mai mare binecuvântare, sunt „totul” nostru, dragostea noastră înmulțită la trei. Eu provin dintr-o familie cu trei copii și întotdeauna am admirat familiile numeroase. Chiar și acum spun că familia clasică este cea cu trei copii.
Cea de-a treia sarcină a venit cu emoții extrem de puternice. De fapt, Nicolae a fost primul care mi-a spus „tu ești însărcinată”, vedea în mine un alt chip, mai luminos. Testul de sarcină nici nu a fost făcut, dar imediat ecografia, că să vedem ambii pe viu această surpriză.
Pe copii i-am anunțat în momentul în care am avut datele ecografice despre sexul bebelușului. Cristian a reacționat cu mirare, dar și bucurie, iar Nika, chiar a avut lacrimi în ochi de fericire. În acea seară toți am fost cuprinși de o simfonie de emoții.

Acum, Mira este prioritatea numărul unu, dar inima este plină de satisfacție la gândul că mica bucurie, perfectă în fiecare trăsătură, doarme liniștită lingă mine. Neplăcerile din primele luni de viață… colicii, lipsa somnului, agitația permanentă se resimt, dar sunt mereu îmbrățișate de de fericirea adusă de fiecare zâmbet, gângurit, precum și de mirosul cel mai plăcut din lume, cel al pielii de bebeluș care, pe deasupra, este al tău.
Da, există acea diferență de 18 ani, dar Cristian e tare grijuliu, atent și drăgăstos cu mezina. Din exterior, poate părea o schimbare dramatică, dar în sânul familiei, lucrurile nu sunt deloc așa. Noi toți dorim, la unison, împlinirea cu bine a tuturor celor necesare pentru asigurarea confortului fetiței.
ROLUL DE PĂRINTE ȘI SISTEMUL EDUCAȚIONAL
În viziunea mea un copil educat este un copil de succes, dar o să și concluzionez – educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copilului. Acest proces trebuie să înceapă acasă, în sânul familiei. Noi ca părinți avem un rol esențial în modelarea caracterului și comportamentul copiilor noștri. Semnele care demonstrează că copilul este educat într-o manieră exemplară sunt: generozitate, empatie, știe să-și asculte propria voce interioară și are abilitatea de a-și recunoaște greșelile etc.
Parentingul este o provocare constantă și captivantă. Găsirea echilibrului potrivit și ajustarea continuă a metodelor de educare sunt esențiale în dezvoltarea copilului. Ceea ce contează cu adevărat este ca părinții să fie deschiși să învețe, să evolueze și să ofere copiilor lor un mediu iubitor și înțelegător în care să se dezvolte și să înflorească.
Alegerea școlilor influențează viitorul copiilor. Pentru clase primare în cazul ambilor copii am optat pentru școala din localitate, iar pentru învățământului liceal, am ales Chișinăul. Desigur, de fiecare nivel am fost interesați de calitatea performanțelor academice, profilul cadrelor didactice și facilitățile disponibile. Ne-am asigurat că instituțiile de învățământ împărtășesc valorile și cultura pe care le considerăm importante pentru familia noastră. Activitățile extracurriculare, cum ar fi sportul sau artele, joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor și nu omitem nicidecum acest moment.
Viața este ca și o ecuație matematică, avem soluții la fiecare situație.
Astăzi, sistemul educațional școlar oferă drepturi egale de acces la educație și formare profesională inițială și continuă. Infrastructura în multe instituții de toate nivelurile lasă de dorit. Este necesar inclusiv de sporit calitatea educației, implementarea tehnologiilor digitale, precum și asigurarea sistemului cu personal didactic calificat și competent. Aș implementa următoarele: încurajarea și dezvoltarea aptitudinilor elevilor în cadrul unor noi discipline, care să-i pregătească pentru viață, reducerea numărului de elevi în clase, posibilitatea de alegere a disciplinelor de studiu opționale, majorarea burselor, locurilor la buget.
Aprecierea prin note întărește ambiția de a studia mai mult pentru o reușită mai bună. Cu toate acestea, notele influențează nu doar rezultatele școlare, ci și percepția elevilor asupra propriilor capacități, inclusiv încrederea în sine. Îi ghidăm delicat spre rezultate mai bune, spre menținerea unei motivații interioare și nicidecum învățatul pentru note doar.
ERA NOILOR TEHNOLIGII ȘI IMPACTUL ACESTORA
Nu am avut niciodată reguli stricte sau de interzicere referitor la folosirea telefonului sau tabletei. Copiii noștri au avut telefoane când erau mici, acum însă le folosesc pentru că sunt elevi și au nevoie.
Tehnologia joacă astăzi un rol important în societate. Are efecte pozitive și negative asupra lumii și influențează viața de zi cu zi. Trăim într-o eră în care progresele tehnologice sunt frecvente, însă tehnologia promovează un stil de viață sedentar, de aceea e bine să cunoaștem limitele.
Viitorul educației este modelat de necesitățile unei lumi în continuă schimbare și de provocările pe care le aduce progresul tehnologic accelerat. Un exemplu elocvent este utilizarea platformelor online precum Khan Academy sau Coursera, care oferă acces la educație de calitate indiferent de locație geografică. Aceste inițiative demonstrează că învățământul personalizat și accesibil este nu doar un ideal, ci o realitate în creștere.
Sfaturile pe care le comunic cel mai des copiilor sunt: să se iubească, să fie sinceri, să aibă încredere în propriile forțe, să fie disciplinați și să nu-și piardă credința niciodată. Să țină cont întotdeauna de valorile morale și personale, pentru că sunt ca o busolă. Ele îi vor ghida în ceea ce privește direcția călătoriei lor prin viață.
Recomandări pentru părinți și viitori părinți: Relațiile cu copiii nu sunt atât de complicate. Dacă vrei un copil bun – fii un părinte bun!Copilul este vasul prețios pe care viața ți l-a dăruit pentru a păstra și dezvolta în el focul creației. Copilul este iubirea fără restricții a mamei și a tatălui. Părinții nu cresc copilul „lor”, ci un suflet, care le este, dar spre păstrare.Copiii prosperă când primesc laude!
Nu avem o listă strictă a lucrurilor care ne fac fericiți, totuși, o să enunț patru arii pe care le consider cele mai importante pentru fericirea noastră: activități fizice, activități sociale, activități mintale și activități spirituale.
În prezent nu cred că ne lipsește ceva. Mulțumim Domnului pentru tot!

Copiii noștri sunt cea mai mare binecuvântare, sunt „totul” nostru, dragostea noastră înmulțită la trei.
Lasă un răspuns