Coordonare: Svetlana Tataru • Foto: Arhiva personală
Constantin Bezdrighin
Vârsta: 30 de ani
Studii: Business și Administrare, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
Funcția: CEO „Apistar LLC”, „ Zemli Zhitomirshini LLC”, „Proffi Real Estate LLC”, „Proffi Consulting Group LLC”, „Trade Plast Service LLC”, „Zemli Volodarshini LLC”, (noiembrie 2018-prezent)
Sunt antreprenor și îmi place ceea ce fac. Ador independența și libertatea de a crea. Îmi place să „deschid” oamenii și să le ofer posibilitatea de a se realiza și a deveni personalități. La un mic dejun la McDonald‘s, într-un cerc restrâns, cu oameni pe care i-am văzut pentru prima dată, l-am cunoscut pe Igor Ganea.
O scurtă prezentare a ideii lui de afaceri m-a făcut să observ un potențial enorm în acest domeniu. Am acceptat provocarea lui – să vin în Ucraina, o ţară în care nu cunoşteam pe nimeni și să încep o experiență nouă.
Domeniul apicol. Această alegere a fost o provocare. Unul din „piscurile” ce îţi apar în cale atunci când crezi că pe cel mai mare deja l-ai cucerit. Ucraina este o țară unde proiectele se fac pe scară foarte largă. Nimerind aici, după experiența în Moldova, te simți de parcă ai intrat din râu în mare. E o țară cu o cultură și limbă aparte. De fapt, oamenii de aici se aseamănă cu cei de acasă. И да, я розумію і спілкуюсь українською.
Mierea noastră e ca un parfum, la propriu. Cumpărând de la noi, consumatorul poate conta pe o calitate inedită a produselor la un preț accesibil. Pentru el, consumatorul nostru, am învățat să controlăm toate etapele de producere – începând de la creșterea florilor de pe care albina va colecta nectarul și dobândirea ei, până la borcanul cu miere de pe masă.
În Moldova avem o familie mare de apicultori care vor să crească, dar care nu știu să-și unească eforturile pentru niște rezultate mai bune. Proiectul nostru, început în Ucraina, deja se dezvoltă cu pași grăbiți și în Moldova. Sper ca în scurt timp să reușim împreună să ducem faima țării noastre peste hotare, să vedem mierea cu inscripția „Produs în Moldova” pe rafturile magazinelor din străinătate.
Ador mierea. O consum zilnic. În special dimineața. Cred că pe o scară de la 0 la 10 pot să o notez cu 10.
Despre eșecuri. Îmi amintesc un caz din primăvara anului 2019. Eu nu sunt apicultor. Am cunoscut această îndeletnicire aici. Echipa care era în proiect mai devreme a pregătit familiile de albini în toamna lui 2018 pentru iernat. Nu aveam idee ce e asta și cum se face corect. Respectiv, am avut o surpriză în primăvara lui 2019. S-a adeverit că nici echipa respectivă nu știa cum să pregătească familiile pentru iernat. Chiar dacă protesta și zicea că a făcut totul corect – JUMĂTATE din familiile de albini au decedat. Ca o comparație, pentru a înțelege ce simțeam atunci, închipuiți-vă că toamna vi s-a oferit în gestiune o fermă, iar în primăvară jumătate din animale au decedat. A fost o situație foarte stresantă pentru mine. Nopți nedormite. Șuvițe noi de păr sur.
Experiența îți dă încredere. Dar, după părerea mea, important e nu câtă experiență ai, ci cât de deschis ești la o experiență nouă. Progresul și creșterea niciodată nu sunt lipsite de eșecuri. Eșecurile te fac să găsești soluții. Cu soluțiile vin și rezultatele.
Lasă un răspuns