Rețetă de VICTORIA DUNFORD, atleta faptelor bune din Moldova.
Nu-i place lauda și nici nu așteaptă lauri. Pentru acțiunile sale nu dorește recompense, doar continuitate. A devenit pentru Republica Moldova o atletă a faptelor bune, iar pentru Marea Britanie – o persoană onorabilă care a fost decorată de însăși regina Elizabeta, cu distincția “British Empire Medal”. Este stabilită de ani buni în Regatul Unit, nu are copii, însă dedicația cu care își oferă din timpul său copiilor din Moldova și grija pentru cei cu nevoi speciale, nu o deosebesc de alte mame. După o vizită a sa în Moldova, a rămas îndurerată de starea avariată a secțiilor Chirurgia Nou Născutului și Chirurgia Septică de la Centrul Mamei și al Copilului din Chișinău. Și de această dată, Victoria și-a propus un nou maraton pentru sine, dând startul unei campanii de strângere de fonduri pentru renovarea acestor secții. Și-a propus să unească toți oamenii cu inimi sensibile la durerea altuia, într-o HORĂ a BINELUI pentru copiii viitorului.
Ești la un pas de a renova o parte importantă a Centrului Mamei și al Copilului. Te-ai lansat într-o campanie fără precedent, HORA BINELUI, la care inviți donatori străini, comunitatea de afaceri din Moldova, simpli cetățeni de la noi. Care sunt așteptările tale?
Așteptările mele sunt perfect proporționale cu așteptările mamelor care stau cu copiii lor în spital și ale medicilor care muncesc în condiții descurajante ca să salveze vieți și să dăruiască un viitor mai bun copiilor care se nasc cu malformații sau nedezvoltați. Secțiile de Chirurgie a Nou Născutului și Chirurgie Septică n-au fost renovate din 1986, cablurile electrice sunt prea vechi, sistemul de ventilare nu funcționează demult, ce să mai așteptăm? Să cadă tencuiala peste medicii care operează nou-născuții în stare gravă? Aștept să ne unim forțele și să facem un lucru bun pentru noi înșine, pentru viitorul nostru.
Cum s-a ajuns să numești această campanie HORA BINELUI? De ce vezi această campanie ca pe o horă?
Tradițional, orice horă era începută de un om care îndemna lumea la un dans al prieteniei, al unei idei comune, de obicei la nunți, șezători. Deci, două mâini la care se mai prind două și așa mai departe. În cazul nostru, primul care a sesizat problema de la Centrul Mamei și al Copilului a fost interpretul Gabriel Nebunu, care m-a îndemnat să fac ceva pentru aceste secții de spital, deci, într-un fel, m-a invitat într-o horă. Împreună cu Rodica Ciorănică am consolidat ideea și chiar am numit-o HORA BINELUI. Este o denumire ce simbolizează capacitatea noastră, ca neam, de a ne susține la greu și de a ne bucura împreună, de rezultat.
Care sunt pașii care vor îndemna cât mai multă lume bună să se prindă în HORA BINELUI?
Personalități precum Eugen Doga, Gabrien Nebunu și cei din trupa Nobil Band deja au făcut primii pași și au acceptat să ne onoreze cu prezența la evenimentul de lansare. El urmează să se desfășoare pe 8 iunie, la Madison Park, într-un concert de caritate, cu multă voie bună, va fi așteptată mai multă lume să doneze pentru o cauză care va asigura un viitor mai bun copiilor născuți cu malformații și cei prematuri. Simbolic, un tichet cumpărat, o donație sau o sponsorizare este un echivalent la participarea în HORA BINELUI, chiar dacă nu reușiți să veniți la eveniment. La final, toți cei prezenți se vor prinde într-o horă în tot sensul cuvântului.
Este vorba de o sumă de 170 de mii de Euro pentru reparații capitale a două secții de spital. Ce reprezintă această sumă pentru tine?
Pe parcursul a zece ani, MAD-Aid, organizația pe care o conduc a strâns fonduri pentru Moldova de circa 3 milioane de Euro. A creat centrul ”Phoenix” pentru copii cu nevoi speciale, un azil pentru vârstnici, un bazin pentru hidroterapii și am fost în prima linie în timpul pandemiei Covid-19. A adus echipament medical din Marea Britanie, mobilier de spital și scaune rulante cu capacitatea de 102 camioane. Toate s-au făcut din donațiile oamenilor de bună credință: donatori străini, lumea de afaceri de la noi și cetățenii care ne găseau și făceau donația potrivită pentru bugetul lor. Au fost cheltuieli mult mai mari, din câte vedeți. Dacă ne vom uni eforturile, vom reuși să acumulăm 170 de mii de Euro pentru renovarea celor două secții din Centrul Mamei și al Copilului. Nu este o sumă mare pentru o problemă atât de acută a societății noastre. Copii se mai nasc, iar unii dintre ei riscă să rămână infirmi dacă nu se intervine la timp cu intervenții chirurgicale. Iar aceste intervenții și terapiile copiilor nu se fac în niște încăperi avariate. Ar fi inuman să mai așteptăm, riscând să fie închise, așa că prindeți-vă în HORA BINELUI!
DOSAR
Originară din satul Mihăileni, raionul Râșcani, Moldova.
A făcut studiile la facultatea de Chimie Analitică, USM și Open University din Marea Britanie.
În 2006 a plecat în Marea Britanie pentru un program de experiențe și a rămas acolo.
2012 – a înființat MAD-Aid, organizație de caritate dedicată exclusiv pentru Moldova.
2015 – deschide centrul „Phoenix” din orașul Râșcani, pentru copii cu nevoi speciale.
2015 – este decorată cu Meritul Civic.
2017 – lansează cartea „Get MAD”.
2017 – este decorată de regina Elisabeta a II-a cu British Empire Medal.
2018 – i se decernează Premiul Național al Republicii Moldova.
2019 – deschide un centru de plasament pentru vârstnici, în Râșcani.
2020 – oferă echipament spitalelor din RM în perioada pandemiei de Covid-19.
2020 – lansează cartea „Inimile albastre. Dedicație și nebunie.”
2021 – deschide un bazin cu apă caldă pentru hidroterapie, pe lângă centrul „Phoenix” din orașul Râșcani.
Lasă un răspuns