De mai bine de doi ani, James D. Pettit îşi îndeplineşte misiunea de Ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova şi o face cu cea mai mare dăruire de sine. Programele iniţiate de instituţia americană sunt orientate să ajute poporul Moldovei, iar efectul acestora se simte din ce în ce mai mult în societatea noastră.
În 2017 am sărbătorit 25 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale cu Moldova. Suntem mândri de acest parteneriat şi în special de felul în care am lucrat împreună pentru a transforma comerţul şi industria turismului în R. Moldova în ultimii ani, cu scopul de a ne axa pe exportul şi turismul de valoare înaltă. De exemplu, Moldova era printre ţările cel mai puţin vizitate din lume. Echipa USAID, cu eforturi comune, a ajutat Moldova să lanseze strategia de promovare internaţională de succes prin brandul naţional „Tree of Life”. Acum Moldova este în lista celor zece destinaţii neexplorate încă pentru anul 2018 în publicaţii prestigioase precum Forbes, Lonely Planet şi New York Post. Noi, de asemenea, am lucrat împreună pentru a salvgarda situri istorice precum Biserica Adormirii Maicii Domnului din Căuşeni, Cetatea din Soroca, Orheiul Vechi şi multe altele. Aceste situri fac parte dintr-un traseu turistic naţional şi sunt o sursă de mândrie pentru Moldova.
Succesul meu cel mai mare este familia mea. În pofida călătoriilor prin diferite fusuri orare şi diferite culturi, mă mândresc cu faptul că familia mea îmi este întotdeauna aproape. Eu şi soţia mea ambii avem cariere de ambasador, dar oricum considerăm că cea mai mare reuşită este familia. Nepoata noastră e o mare bucurie pentru noi şi ştiu că orice succes realizat pe plan profesional întotdeauna va fi depăşit de faptul că am reuşit să cresc o familie iubitoare – copii şi, mai nou, o nepoţică. Anume aceasta contează cu adevărat în viaţă.
Moldova întotdeauna va avea un loc special în cariera mea diplomatică. Învăţând limba rusă în calitate de student internaţional în timpul Războiului Rece, întotdeauna am ştiut că SUA vor deveni partener pentru această regiune după ce Uniunea Sovietică se va destrăma. Acum, când sunt 25 de la independenţa R. Moldova, este o perioadă importantă pentru a veni cu un rol oricât de mic în sprijinul procesului de avansare a Moldovei spre un viitor mai prosper şi sigur în Europa.
Orice diplomat, indiferent de rang, are nevoie de simţul umorului şi de stăpânire de sine când lucrurile nu decurg aşa cum a fost planificat. Este un mit că Statele Unite controlează toate rezultatele sau dau direcţie oricăror evenimente din lume. În pofida exemplului şi a resurselor noastre, liderii altor ţări deseori decid că este în interesul lor să ignore eforturile noastre de a-i încuraja să aleagă calea corectă. Am citit undeva că arta diplomaţiei este abilitatea de a convinge oamenii să facă alegeri pentru ei înşişi pe care ei nu le-ar fi făcut altfel. Diplomaţii străini pot depune eforturi maxime, dar decizia finală nu întotdeauna depinde de ei. De aceea este important ca cetăţenii R. Moldova şi societatea civilă să joace un rol însemnat în susţinerea opiniilor sale.
Îmi place foarte mult să merg la numeroasele evenimente culturale, pe care Ambasada noastră le sponsorizează pe parcursul anului. Avem concerte şi evenimente sportive în întreaga ţară. În anul care a trecut, în afară de tradiţionalul Festival de Film American, am finanţat festivaluri de film în Cahul, Orhei şi Căuşeni. Şi, desigur, niciodată nu lipsesc de la Festivalul Vinului şi de la cele câteva ediţii ale Vernisajului Vinului, care au loc pe parcursul anului. În timpul misiunii mele aici, cred că am fost de zeci de ori la vinăriile Cricova şi Mileştii Mici cu vizitatorii noştri.
Toate localităţile rurale din Moldova îmi amintesc de locul meu natal. Am crescut într-o localitate foarte mică din Iowa, pe care majoritatea oamenilor nici nu o pot găsi pe hartă. În acea regiune se cultivă porumb, care este şi sursa principală de venit şi cea de ocupare a forţei de muncă. Noi am celebrat chiar şi ziua anuală a pop-cornului, cu parade şi bannere, pentru a sărbători singura noastră recoltă majoră.
Primul Secretar de Stat al SUA, Thomas Jefferson, a spus: „Onestitatea este primul capitol din cartea înţelepciunii”. Mereu încerc să mă conduc de această înţelepciune. Să rămânem sinceri cu noi înşine privitor la cine suntem şi ce ne dorim să devenim este esenţial în construirea unei vieţi împlinite.
Voi urmări cu mare atenţie alegerile din Moldova, ca şi toţi cei cărora le pasă de viitorul acestei ţări. Sper că poporul Moldovei îi va alege pe cei care vor împărtăşi pe deplin valorile europene pentru a mişca ţara înainte spre un viitor mai bun.
Fişier
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în R. Moldova
Anul și locul nașterii: 1956, Iowa, SUA
Text: Svetlana Tataru
Foto: arhiva personală
Lasă un răspuns