Depistarea traumelor psihologice și tratamentul acestora este prioritatea numărul unu, în viața ei. În pofida pregătirii sale pentru businessul mare, cu studii economice de forță, în Germania, Mădălina alege să facă, în paralel, încă o facultate, cea de psihologie. Simte că empatia care-i bulversează viața, încă din copilărie, trebuie împărtășită, dar nu oarecum, ci prin cele mai dezvoltate tehnologii de prevenție și tratament ale traumelor sufletești, oricare ar fi originea lor.
LA DOAR 25 DE ANI, GĂSEȘTE O ABORDARE CE NU POATE FI OMISĂ, ASTĂZI, ÎN TOIUL UNEI PANDEMII GLOBALE DE DEPRESIE, EA DECLARĂ CĂ BOLILE SUFLETEȘTI POT FI PREVENITE. PROFILAXIA TRAUMEI EXISTĂ, IAR MĂDĂLINA STRATAN NE AȘTEAPTĂ ÎN CABINETUL EI, SĂ NE ÎNVEȚE CUM SĂ EVITĂM O DEPRESIE, UN COMPLEX SAU O CĂDERE NERVOASĂ, LA ORICE ETAPĂ A VIEȚII NOASTRE.
În Germania, făceai studii economice, te pregăteai de lumea afacerilor. Ce te-a făcut să mai accesezi o facultate, o profesie, cea de psiholog?
De fapt, mereu am vrut să fac psihologie. De mică, eram interesată mai mult de natura relațiilor dintre oameni, de problematica conflictului, de traumele sufletești. Jocurile copilăriei erau un interes secundar pentru mine, mai mult mă atrăgeau discuțiile adulților, voiam să aflu cum funcționează psihicul uman, de ce există mai multe tipuri de comportament și de ce suferă oamenii. Între timp, am înțeles că știu să stabilesc un limbaj comun cu oamenii, că știu să le „citesc” suferința și, chiar să le-o ușurez.
Pe lângă studiile din Germania, din sfera businessul-ui, am insistat să fac și o facultate de psihologie, să cunosc mecanismele de funcționare a creierului, a emoțiilor umane, într-un fel, să-mi amplific proprietățile native. Sunt licențiată în psihologie, însă doar cu licența nu faci multe. Acum studiez și tratez cazurile clinice de la Institutul de neurologie și neurochirurgie „Diomid Gherman”, între timp, am deschis cabinetul meu personal.
Ai venit cu un demers destul de inovator în știința bolilor de suflet. Declari că ele pot fi prevenite?
Desigur, ca și orice alt tip de traume. Dacă știi cum să te păzești, nu ajungi la tratamente costisitoare și de lungă durată. Știți cât timp se tratează o depresie? Exact atât timp cât s-a creat – ani de zile. De ce n-am evita bolile de o astfel de complexitate? De ce nu am cunoaște cum funcționează relațiile interumane, să zicem, în cazul unei căsnicii sau la serviciu? Ar exista mult mai puține divorțuri în cazul în care un cuplu ar cunoaște mecanismele relației de iubire la oameni, s-ar crea echipe mult mai productive în companii. Am avea mult mai puțini copii cu depresie infantilă, în cupluri toxice, unde mama și tata n-au reușit să dezvolte sinceritatea, din start. Am avea un număr tot mai mic de victime și abuzatori, până într-un final…
Care sunt studiile pe care se bazează metoda ta de lucru cu pacientul?
Sunt studii bazice, generale, clasice, fără de care nu poți fi numit psiholog și fără de care nu ai niciun drept să faci terapii. Am investit mult în seminare și workshop-uri, la un moment dat, mi-am zis că vreau un master și l-am făcut. Am studiat la București la Life University și la Moscova, sunt eleva Nataliei Poltevskaia, un colos în psihologia modernă. Mereu mă perfecționez și vreau să fiu unul dintre acei terapeuți ai sufletului care țin mâna pe pulsul acestui domeniu vital. De ce spun vital? Deoarece, noi, psihologii ne ciocnim de cazuri de extremă, de suferințe ascunse, care duc la sinucidere, în unele cazuri, fiind nedepistate la timp sau netratate. Anume din acest motiv, consider că prevenția traumelor este cea mai actuală abordare și trebuie aplicată de timpuriu.
Care sunt problemele cu care vin bărbații în terapie și care sunt acuzele femeilor?
Femeile, de obicei, vin cu traume din copilărie și pubertate. Multe dintre ele au fost afectate de tați violenți și toxici, mame umilite, cu voința slăbită. Femeile se plâng pe caracterul toxic al bărbaților din viața lor, începând cu hărțuitorii sexuali din copilărie, deseori, bărbați de vârsta tatălui și sfârșind cu iubiții care le-au abuzat sau înjosit.
Bărbații se simt traumatizați, în cele mai dese cazuri, de lipsa realizării financiare. „Nu am bani, nu am femeie. Nu am apreciere din partea societăți. etc” Fiind verbalizate, în cabinetul psihologului, toate aceste probleme de sănătate devin vizibile pacientului. Aceasta este funcția principală a psihologului să dezvăluie problema, să-l facă pe pacient să-și audă vocea interioară.
Redactor-coordonator Tatiana Pătrunjel
Fiind verbalizate, în cabinetul psihologului, toate problemele devin vizibile pacientului. Aceasta este functia principală a psihologului – să-l facă pe pacient să-si audă vocea interioară.
MĂDĂLINA STRATAN
Adresa: str. Lev Tolstoi 3/1
Nr. de telefon pentru programări:
(+373) 76 77 77 88
Instagram: @madalinastratan.psiholog
www.propsychology.md
Lasă un răspuns