A trecut prin mai multe funcții, a elaborat planuri de învăţământ, este autor de manuale școlare, autor de blog profesional, șef de catedră, șefa cabinetului ministrului, conferențiar universitar, dar nicio etichetă nu i-a schimbat valorile de viață. Mariana Marin este un model pentru mulți pedagogi din țară și nu doar. Ea știe cum să adune toți profesorii într-o bancă dintr-o sală de clasă și cum să le organizeze un team-building sau o conferință. Despre toate, poți citi oricând răsfoind paginile revistei „Învățătorul modern”, pe care o coordonează de 14 ani.
Funcția: Președinta Asociației Generale a Învățătorilor, redactor-șef la revista „Învățătorul modern”
Data, anul, locul nașterii: 01.08.1976, Chișinău
Revista. Pedagog. Modern. Dorința profesorilor de a colabora cu revista este mare, dar totodată impusă uneori de regulamentele de atestare. Suntem încântați să colaborăm cu profesori creativi, inovativi și entuziaști. Pe parcursul celor 14 ani, din anul 2009, au apărut 86 ediții ale revistei „Învățătorul modern” și peste 50 de ediții „Grădinița modernă”, în care au publicat circa 2000 de cadre didactice. O revistă pedagogică însă nu se poate lăuda cu venituri mari, întrucât publicațiile sunt gratuite, iar viața redacției se menține pe baza abonaților.
Timp. Îmi fur timpul meu mai mult în pauze scurte între activități sau dimineața devreme, când toată lumea doarme. Dar simt că aș avea nevoie de mai multe ore pentru toate lecturile pe care mi le doresc.
Pentru mine anul 2023 a fost un an plin de provocări și reușite, care mi-au dat lecții importante. Am parte în acest an de oameni care m-au făcut mai puternică și mi-au dat o altă șansă. Le sunt recunoscătoare celor care m-au făcut mai feminină și mai sensibilă.
Oameni. Inspirație. Familie. Cei mai de încredere oameni din viața mea sunt cei care mă înțeleg fără cuvinte, mă susțin fără ezitare și rămân alături de mine în cele mai dificile momente. Familia și prietenii apropiați. Dar am o meteahnă: am încredere în oameni. Prea multă.
Funcții. Aceeași. În orice funcție am fost, la clasă, la minister sau la catedră, am înțeles că ești mulțumită doar când ții la valorile umane, când acționezi prompt, când te implici cu dăruire și responsabilitate. Funcțiile pot aduce stres, dar ne pot învăța și să gestionăm mai bine această presiune. Funcțiile trec, se schimbă, dar angajamentul și responsabilitățile pe care le ai în fața oamenilor sunt eterne.
Secunde. Mobilizare. Îmi place să fiu singură. Dar nu mă simt singură niciodată. Citesc, iar cu aceasta devin utilă multora. Uneori sunt și tristă, dar nu durează mai mult de 90 de secunde.
Bunică. Iubire. Întrebări. Rolul de bunică a venit la timpul potrivit, ca o binecuvântare. De opt luni mă bucur de fericirea pe care ne-o dă Amelia, fiica feciorului meu mai mare. M-a reinventat, m-a făcut să înțeleg valoarea și rolul meu. Totodată, sunt într-o perpetuă căutare: mamă sau bunică? Atât de tare îmi iubesc copiii!
Fericită. Mă fac fericită momentele când ajut oamenii și ei se bucură de asta. Demult caut răspuns la această întrebare și am înțeles că fericirea nu e undeva sau la cineva. Ea este în capacitatea mea de a-mi înțelege misiunea.
Schimbări. Educație. Întâlnirile cu profesorii se schimbă de la an la an pe măsură ce educația evoluează și se adaptează la nevoile elevilor și ale societății. Credem în inovație și în utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți procesul de învățare. De asemenea, ne străduim să menținem deschisă comunicarea cu părinții și comunitatea, pentru a asigura succesul continuu al elevilor noștri într-un mediu în continuă schimbare.
Definiție. Învăț să trăiesc prezentul cu inimă deschisă și îi inspir pe ceilalți să facă același lucru. Profesorul bun este profesorul rău, profesorul rău este profesorul bun. Profesorul are și el mereu un profesor – elevul.
Luptă. Continuare. Când am un vis, nimic nu mă oprește. Însă se întâmplă să cedez, mai ales când simt că unii au frustrări și vor să-mi fure visul. În acest moment, lucrez la îmbunătățirea echilibrului meu între viața profesională și cea personală. Caut timp pentru dezvoltarea personală și pentru a-mi savura clipa. Scriu câteva cărți, planific o călătorie și, de ce nu, o schimbare de statut: de la eu la noi.
GENERAȚIA MEA CREDE ÎN VALORI GENERAL UMANE: ENERGIE ȘI SĂNĂTATE, DRAGOSTE, RECUNOȘTINȚĂ ȘI PACE.
#pedagogie
COORDONARE: ZINA BIVOL, FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
Lasă un răspuns