ANASTASIA DOBROVOLSCHI- MINTE. CONȘTIINȚĂ. GÂND

Interviu de Zina Bivol

Ochii îi lucesc. Este plină de entuziasm și vede în tot bunătate și iubire. Am descoperit-o pe Anastasia Dobrovolschi în podcastul „Sincer cu tine”. Datorită propriilor lecții de viață, reușește azi să trateze suflete și să deschidă minți. Prin ea, fiecare om devine un model de curaj, iar Anastasia nu uită să fie recunoscătoare celor din jur și sieși.

Ce te-a determinat să pleci la 18 ani în Barcelona și cum a influențat această experiență parcursul tău ulterior?

Am absolvit colegiul Financiar Bancar. Eram entuziasmată că pot să lucrez la Inspectoratul Fiscal, dar când am ajuns acolo, în timpul practicii de stat, am realizat că nu e locul meu. Am plecat în Barcelona pentru explorare de sine, o viață mai bună și pentru noi oportunități. Chiar dacă a fost greu la început, deoarece nu cunoșteam pe nimeni și nici limba, am reușit să mă integrez în societate, să creez conexiuni puternice și să mă dezvolt în domeniul turistic. Am devenit total independentă, am însușit rapid spaniola și am făcut cunoștință cu oameni de diferite naționalități și pături sociale. Această experiență a avut un impact profund asupra mea și a parcursului ulterior. Am reușit să dezvolt abilități de adaptare, deschidere către diversitate și curaj în explorarea necunoscutului.

Mi-ai povestit în podcastul Sincer cu tine că, după Barcelona, ai trecut involuntar cu traiul în Londra, la părinți tăi…

Această trecere a fost provocatoare și dificilă din punct de vedere emoțional, dar a fost și momentul în care am început un proces de vindecare a depresiei. La începutul pandemiei, am decis să rămân doar pe o scurtă perioadă alături de ei. Dar, pe parcurs, am realizat că în Londra am oportunități mai mari de dezvoltare. Adaptarea însă a fost una extrem de grea. După mai multe încercări eșuate de a mă regăsi în diferite domenii, am început să mă îmbolnăvesc foarte des. Așa au început gândurile negative și autobiciuirea, până când am ajuns la depresie.

Am avut marele noroc să o am pe mama alături, care mi-a sugerat să caut ajutor profesional. Am început terapia cu coach-ul meu Chana Rosenblatt. Ea m-a introdus în înțelegerea celor trei principii: Minte, Conștiință, Gând, care sunt fundamentele psihologiei și potențialului uman. În doar zece ședințe am reușit să îmi schimb radical viziunea asupra vieții. Acest proces a implicat consiliere profesională, auto-reflecție profundă, cunoaștere de sine și angajament în practici de gestionare a stresului și sănătății mentale.

Care au fost cele mai mari provocări în parcursul tău către vindecare?

Am învățat să accept și să înțeleg rădăcinile adânci ale stării mele emoționale, să îmi asum responsabilitatea pentru propria sănătate mentală și să învăț să-mi gestionez emoțiile și gândurile negative. Am început să văd că tot ce simt e un mesaj despre ceea ce gândesc și că, dacă senzația devine prea inconfortabilă, pot pur și simplu să mă detașez de acele stări. Deci nu este nimic de care să îmi fie frică din experiența mea de viață. Am mai învățat că, dacă nu sunt în armonie cu viața mea, nu trebuie să caut ce să schimb în exterior, ci să ridic nivelul meu de conștiință și să privesc lucrurile din altă perspectivă. Astfel, prin recunoștință și sinceritate, trec peste orice obstacol cu ușurință. Din aceste experiențe, am învățat că vulnerabilitatea și comunicarea deschisă sunt cheia în relația cu sine și cu ceilalți.

Cum ai decis să te implici în terapia prin coaching?

După acele zece ședințe în calitate de client, Chana mi-a propus un program aprofundat de mentorat, iar eu am acceptat fără să intuiesc că asta va deveni profesia mea. Acest mentorat a fost foarte intens și a durat opt luni.

La un moment dat, am realizat că unii colegii tot timpul veneau cu întrebări și aveau nevoie să comunice cu mine. Așa am reușit după cinci ședințe să scot o tânără din depresie post-natală, să-și schimbe relația cu soțul ei și cu sine. Am continuat mentoratul cu multe ședințe gratuite, iar când am primit certificatul de absolvire, am început să ofer servicii contra cost. Decizia mea de a mă implica în terapie prin coaching a venit din dorința profundă de a ajuta și sprijini oamenii în procesul lor de transformare și creștere personală. Am experimentat puterea și beneficiile unei relații de coaching și am simțit că acesta este drumul meu pentru a contribui la bunăstarea altora.

„Îmi sunt recunoscătoare mie pentru că am crezut în mine și nu am renunțat la dorința de a face mai mult bine.”

Te-ai fi gândit atunci că prin depresia și propriile lecții de viață vei reuși, în timp, să tratezi și pe alții?

Sunt recunoscătoare pentru acele momente dificile, datorită acelei depresii am descoperit că viața poate fi trăită altfel. Experiența mea în depresie m-a afectat profund, dar în același timp mi-a oferit înțelepciune și empatie în lucrul cu alții care se confruntă cu probleme similare. Am experimentat și problema, dar și soluția, ceea ce îmi oferă siguranță absolută în tot ce fac. Dacă eu am putut, înseamnă că oricine poate.

Cum ai descrie stilul tău de coaching și cum îl personalizezi pentru nevoile și dorințele individuale ale clienților tăi?

Abordarea mea este centrată pe persoană, este adaptabilă și empatică. Se bazează pe cele trei principii: Minte, Conștiința, Gând – descoperite de către Sydney Banks 1973, care au adus un impact semnificativ asupra psihologiei ca știință. Este bazat pe fundamentele potențialului uman și înțelegerea rolului gândurilor în crearea realității noastre. Dincolo de soluțiile imediate, coaching-ul meu oferă o poartă către o înțelegere mai profundă a relației cu sine și a dinamicii proceselor tale de gândire. Pornind de aici, personalizez abordarea în funcție de nevoile și dorințele individuale ale fiecărui client, folosind tehnici și strategii care să sprijine procesul lor unic de creștere și dezvoltare.

„Stilul meu de coaching este centrat pe persoană, adaptabil și empatic. Se bazează pe cele trei principii: Minte, Conștiința, Gând.”

Care sunt cele mai frecvente tipuri de probleme cu care se confruntă clienții tăi și cum îi ajuți să le depășească?

Stres, anxietate, depresie, stare de alertă permanentă, lipsa de încredere și auto-înțelegere, relații toxice, dependență, dorința de a experimenta doar emoții pozitive, stagnare în explorarea și atingerea obiectivelor personale și profesionale. Îi ajut să depășească aceste probleme prin conștientizarea problemei, explorarea profundă a cauzelor apariției acestora, reconectarea cu sinele autentic, responsabilizare, auto-reflecție, planificare și acțiune concretă.

Cum te asiguri că menții confidențialitatea și intimitatea clienților în cadrul sesiunilor de coaching?

Menținerea confidențialității și intimității clienților în cadrul sesiunilor de coaching este esențială și respectată cu cea mai mare atenție. Folosesc protocoale și practici profesionale pentru a asigura un mediu sigur și de încredere pentru fiecare client. Semnăm un contract de confidențialitate cu fiecare client. Compania mea este înregistrată la agenția ICO regulator pentru dreptul la informație în UK și plătește taxa pentru deținerea și prelucrarea informație cu caracter personal.

După o lungă perioadă de căutare ziceai că te-ai întors spre Dumnezeu. Are asta vreo legătura cu logodnicul tău?

Am început să văd religia din altă perspectivă datorită faptului că mentorii mei Chana și Shaul Rosenblatt sunt evrei și conduc împreună academia rabinică din Londra. La unele lecții de mentorat se vorbea mult despre experiența psihologică și spirituală ca fiind nedespărțite. Logodnicul meu a fost un factor important în revenirea mea la religia ortodoxă și la relația mea cu Dumnezeu. Prin iubirea și sprijinul său necondiționat, am simțit că am avut curajul și încrederea să explorez diferite religii și ritualuri cum ar fi Darshan, Kambo, Sound healing, Cacao ceremony și altele. Așa am început să conștientizez profund partea spirituală a existenței mele. Acum merg regulat la mănăstire să mă conectez cu universul meu. Asta la rândul sau m-a făcut să trec un mentorat în Reiki o știință străveche de vindecare energetică la toate nivelurile, fizic, mental, emoțional, spiritual. Și folosesc canalizarea acestei energii universale în lucru cu clienții mei.

Cum te-a schimbat această relație?

În relația noastră domină iubirea, sinceritatea, susținerea, libertatea și respectul. Ea a fost concepută după ce ambii am trecut prin terapii de autocunoaștere și asumat am pornit spre viața de familie. Împreună ne transformăm și ne dezvoltăm personal și profesional.

Cui îi ești recunoscătoare pentru ce ești și ce faci astăzi?

Sunt profund recunoscătoare pentru familia mea, logodnicul meu, mentorii și clienții mei, care m-au susținut și inspirat în toată această călătorie. Și, nu în ultimul rând, îmi sunt recunoscătoare mie pentru că am crezut în mine și nu am renunțat la dorința de a face mai mult bine.

Care sunt obiectivele tale pe termen lung în ceea ce privește practica ta de coaching și cum îți imaginezi că vei continua să te dezvolți profesional în acest domeniu?

Obiectivele mele sunt să ajut cât mai mulți oameni să își ridice nivelul de conștiință, iar asta să le permită să trăiască o viață mai liniștită și cu încrederea că sunt capabili să treacă cu ușurință și fără frică peste orice obstacol. Eu voi continua dezvoltarea mea profesională prin formare și certificare continuă, extinderea și diversificarea serviciilor oferite pentru a răspunde nevoilor clientului și construirea unei comunități de susținere și creștere pentru clienții mei și pentru mine însămi.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin