Plăieșii – simbolul românesc!
Muzica lor răsună oriunde te-ai întoarce, de la concerte grandioase până la petreceri de familie și nu doar. Fondatorul ansamblului etnofolcloric „Plăieșii” Nicolae Gribincea este folcloristul care știe să îmbine perfect autenticul cu expresia modernă. Piesele lor ridică oamenii în picioare, cu un portofoliul de peste 200 de cântece, ceea ce le permite elaborarea unui program pe principii tematice sau zonale. Își doresc să câștige Butonul de Aur de la Youtube și, cu ceritudine, asta se va întâmpla foarte curând.
Fişier
FONDATOR AL ANSAMBLULUI ETNOFOLCLORIC PLĂIEȘII
DATA ȘI LOCUL NAȘTERII:
20.10.1961, S. MINGIR, R-NUL HÂNCEȘTI
STUDII: INSTITUTUL DE ARTE „GAVRIIL MUSICESCU”
DISTINCȚII: TITLUL ONORIFIC „ARTIST AL POPORULUI”
COORDONARE:
ZINA BIVOL
FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
Atu-urile noastre sunt sinceritatea, dăruirea, bucuria, bunăvoința și sârguința fiecărui plăieș. Nu vrem decât să aducem bucurie celor care ne ascultă și să răspândim cât mai departe folclorul nostru românesc.
În anul 2021 am împlinit șase decenii de viață, timp în care am învățat să trăiesc cu și prin muzică. În tot acest răstimp am schițat un număr mai mare de proiecte, dar socoteala de acasă nu întotdeauna poate a corespuns cu realitatea. Totuși, mereu am dat mai mult de la mine, dar am primit și mai mult. Personal nu sunt omul care așteaptă surprize, îmi place să le fac singur. Încerc să fiu un element al cauzei și mai puțin al efectului.
Anul trecut am reușit să imprimăm două CD-uri pentru un „Pui de lelișoară”, din lirica de dragoste cântată în grup bărbătesc – 27 de piese și unul solo: „Dragoste floare din rai”, în interpretarea mea, până azi nu au fost editate de nimeni altcineva. Am pregătit alte două CD-uri, unul de cântec orășenesc: „Partea noastră de iubire” – 26 piese pe versuri de autori/poeți români și un CD solo de colinde tradiționale. Nu ne-a reușit editatea culegerii: „La omul care mi-i drag”, dar cu siguranță vom reuși în anul următor. Tot în 2021, am obținut titlul onorific de „Artist al Poporului”.
Avem multe concerte în România, dar nu încercăm să facem vreo diferență cu cei din Republica Moldova. Cred că există o egalitate în felul de a recepționa și de a fi parte la ceea ce se întâmplă în scenă și în afara ei. Am început să ne deprindem cu această dragoste care persistă la fel pe ambele maluri de Prut. Pentru noi nu contează unde suntem, dar e importantă starea de spirit, atmosfera, chimia, vibrația dintre artist și spectator, oriunde!
Suntem un ansamblu entnofolcloric și ne străduim să rămânem în aria folclorului atât ca forme de expresie, cât și subiecte, limbaj muzical și literar, stil interpretativ. Ultimele materiale imprimate au fost cu subiect religios: „Acoperământul Maicii Domnului”, „Duminica Mare” – muzica și text fiind semnate de mine, iar textul „Valea Plângerii” îi aparține scriitorului Iulian Filip. De obicei, tematica cântecelor apare ca un răspuns la ceea ce se întâmplă în societate.
Succesul Plăieșilor este rezultatul muncii de mulți, mulți ani. Selecția viguroasă a repertoriului, profesionalismul, managementul activității noastre este asigurat atât de conștiincios de Iurie Nistorică, ceea ce ne oferă mai multă încredere. Organizarea este un factor extrem de necesar într-un ansamblu care dispune de 16 persoane în scenă și patru persoane în echipa de management.
Concertele dau viață, dar și te storc de energie. Personal, pentru mine buna orânduire a activității, managementul adecvat, implicarea colectivă în rezolvarea problemelor îmi poate asigura confortul și reîncărcarea bateriilor. Aș minți dacă cumva aș nega prezența rugăciunii și a meditației în viața mea de zi cu zi, cumpătarea și un mod de viață cât mai sănătos și activ.
Pe parcursul anilor au fost fel de fel de recitaluri cu mii și mii de oameni, în piețe și pe stadioane. Ce ține de spectacolele organizate sută la sută de echipa noastră, pot vorbi de cel de la Sala Palatului din București – 4500 de spectatori, cele de la Palatul Național „Nicolae Sulac”, cât și altele organizate prin marele orașe din țară. Participarea la multiple festivaluri internaționale ne-a creat posibilitatea de a fi parte la manifestări cu zeci de mii de oameni. Numărul mare de spectatori este și o dovadă că lumea apreciază ceea ce facem și ne motivează să fim și mai buni.
Spiritul de echipă este prioritar. Toți membrii ansamblului înțelegem că împreună suntem o forță artistică și rezultatul final depinde de dăruirea fiecăruia în parte. Disciplina muncii, atitudinea fiecăruia și responsabilitatea sunt cheia succesului când este vorba de arta colectivă. Conectarea de moment și grija pentru rezultatul final este mai presus de toate celelalte.
Citesc mult. Găsesc echilibrul în cărți. Sunt foarte diferite, ca tematică, și depinde de dispoziție și alte împrejurări ce aleg. La moment, citesc Maxime și Cugetări Patristice – „Sfântul Ioan Gură de Aur” de Teodosie Paraschiv și „Despre Bărbați” de Osho.
Cel mai râvnit vis al Plăieșilor este obținerea Butonului de Aur de la Youtube. Pe lângă asta, sigur că ne dorim să cântăm și pe alte continente. Să evoluăm pe scena de la Scala din Milano, să fim sănătoși și să cântăm la cei 50 de ani ai Plăieșilor, întotdeauna solicitați pentru diverse evoluări.
Munca De Peste 30 De Ani,Încrederea Si Devotamentul,Autenticitatea,Cinstea Si Omenia,Credința,Păstrarea Si Valorificarea
Tradițiilor Strămoșești.
Toate Acestea,Il Caracterizeaza!
Prin Cântecele,Pline De Dragoste,Iubire ,Frumosul,Si Bunătatea Sufletului,Este Iubit
De Toți .
Oriunde,Ar Cânta,In România Sau În Întreaga
Lume.Spectatorii Îi Primesc,Cu Bratele Deschise,Și Mii De Aplauze!
Poartă Dragul Si Frumosul În Lume ,
Și Îndemnul,Pentru A Fi Mai Buni !
Îmi Doresc Enorm Sa Câștige Premiul ,
“Butonul De Aur Youtube ” !
Mult Succes !
Cu Respect.!