O voce care spune adevărului pe nume

Nelly Sambriș

Moderatoare talk-show politic „Studio Politic” și „Realitatea Românească” la Vocea Basarabiei

Rolul de moderatoare și l-a asumat încă de pe când lucra la radio. Emisiunile în direct sunt atuul ei, acționează promt și argumentat, nu-i scapă niciun detaliu, nicio replică de-a invitatului. Preocupată de crearea unui viitor mai bun pentru fiul ei, aici, acasă, își provoacă intervievații la polemici, atrăgându-i într-o aventură de proporții, în edificarea Țării.

Nelly, cum ar arăta autoportretul tău în propria expresie?

Nu sunt omul poveștilor, nu-mi place să vorbesc despre mine. Sunt mai mult omul acțiunii și aproape niciodată nu-mi pot „dactilografia” pașii pe care îi fac. Nu sunt o bună povestitoare, desi înțeleg că asta contează uneori pentru cei din jur, mai mult decât ceea ce faci. Înțeleg că este mult mai simplu să expui ceva decât să te expui, dar este și absolut firesc, suntem ființe comunicatoare, care empatizează și se alimentează din emoții. Am noroc de prieteni buni care mă cunosc și s-au obișnuit deja să nu pună la îndoială unele concluzii cu care vin ca „din senin”, tocmai pentru că nu întotdeauna am timp sau obișnuința de a discuta pașii făcuți până la argumentele pe care le prezint în consecință.

Ce proiecte media gestionezi în prezent?

Cele două emisiuni: „Realitatea Românească” și „Studio Politic”. Le realizez la postul TV Vocea Basarabiei și reprezintă o interacțiune pe care o am cu politicienii, oamenii de afaceri, factorii de decizie care ne construiesc viitorul. De ei depinde calitatea acestor construcții și din acest motiv este important ca cei care ne urmăresc să-i cunoască mai bine din răspunsurile la întrebările care îi vizează în mod direct și pe ei.

Proiectul meu mai de suflet este emisiunea „Realitatea Românească”, unicul produs media de acest gen în R. Moldova, la care telespectatorii pot cunoaște personalități, politicieni, oameni valoroși de peste Prut, dar care să li să se adreseze lor, celor de aici, de la Chișinău.

Timpul tău personal cum arată?

Atunci când am timp liber îmi place să citesc, este ceva magic cum lecturile îți transformă viziunea asupra lumii și te fac mai plin pe interior. Dacă am reuși să citim mai mult, cred că am putea fi mai sănătoși emotional și spiritual.

Îmi place să petrec mai mult timp cu Christian, copilul meu de zece ani. E la vârsta frumoasă când începe a descoperi lumea prin intermediul logicii, când analizează și pune întrebări interesante, și noi discutăm, ne cunoaștem personalitățile și devenim din ce în ce mai prieteni. Mă bucur să descopăr în el un bărbățel curajos și onest, și mă face deseori mândră de modul în care analizează și ulterior își asumă deciziile.

Ai comunicat cu multă lume – este specific oricărui jurnalist. Ce oameni îți plac cel mai mult?

Nu-mi plac oamenii care gândesc după tipare, îmi plac cei cu idei și cu abordări diferite ale problemelor, cei care posedă diferite cunoștințe, în anumite domenii, oameni puternici care își asumă, care nu se tem să greșească și care nu promit ceea nu pot face. Îmi sunt mai la suflet oamenii pragmatici despre care vorbesc faptele, realiști și bine intenționați. Îmi sunt interesanți și cei cu fantezie, dar, doar dacă aceștia activează în domeniul creației.

Cum arată viața ta retrospectiv privind?

Am început cu determinarea de a reuși și convingerea că pentru ceva temeinic și durabil trebuie timp și pregătire. Viața nu este o poveste previzibilă ruptă din cărți, este o poveste pe care o scrii în toată ziua fără final prescris. Cine are curajul și poate merge prin pădurile înfricoșătoare cu căpcăuni și uriași, are toate șansele să ajungă la „izvorul tinereții” veșnice. Iar pentru asta trebuie să fii un pic de Alice în țara minunilor, curioasă, răbdătoare și deschisă spre tot ce te înconjoară, dispusă să descoperi și să observi o lume în care realitatea se transformă în moduri nemaivăzute, iar logica se supune unei metamorfoze continue.

Afară e sfârșitul lui 2024, care este lecția pe care ai învățat-o în acest an?

Este suficient să ne întoarcem în locuri de cândva, să vorbim cu oameni din trecut, să acceptăm să trecem prin aceleași experiențe de acum câțiva ani, ca să înțelegem că nu mai suntem aceeași, iar adevăratul test al maturității este să nici nu ne mai dorim să fim, savurând în mod conștient doar clipele de nostalgie.

Succesul contează?

Sunt perfecționistă, niciodată suficient de mulțumită de rezultat, din acest motiv consider succesul o concluzie de moment. Pe termen lung contează perseverența.

Cum vezi tu societatea noastră, din punct de vedere al gândirii, al comportamentului?

Avem încă o societate misogină și conservatoare în toate domeniile. Și acest lucru se întâmplă deoarece femeile nu sunt suficient de solidare, sincer solidare, sau cel puțin susțin că sunt, până în momentul în care la orizont apar bărbații. În dependență de statutul lor în societate, începe și lupta femeilor pentru influență, de fapt o căutare a confortului de a avea influență pentru a decide de ce fel de bărbați să fie influențate.

Ai un mesaj pentru femeile care vor să fie active social?

Femeile trebuie să creadă în propriile forțe și să nu lase prejudecățile sau stereotipurile să le împiedice reușitele. Acestea vor depinde doar de perseverența și curajul de care vor da dovadă în momentele critice. Să învețe și să nu se teamă să-și depășească limitele. Să-și păstreze valorile, dar să rămână deschide la noi perspective.

„Geopoliticul și televiziunea s-au îmbinat perfect în viața mea.”

Abonează-te la articolele

Vip Magazin