Oxana Ivanov: Avocatură. Curaj. Verticalitate

Știe întotdeauna cum să negocieze pentru adevăr. Oxana Ivanov este avocatul care se dedică în ceea ce face, se implică la maxim și nu este femeia ușor de doborât. Caracterul și verticalitatea i s-a educat încă din copilărie, acum îi rămâne doar să muncească, să iubească și să protejeze ceea ce crește și în ce investește cu drag. Dacă să enumerăm doar o parte din activitățile ei, ar fi: Președintele Centrului de Promovare a Medierii în RM, „PROMEDIERE”, Mediator, Președintele A.O. „ALĂTURI DE TINE”, Fondator al Centrului de Consultanță Juridică „PROLEGIS”, Cercetător Științific la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”… și are încă multă energie și pentru alte lucruri frumoase.

Text: Zina Bivol

Foto: Elisabeth Cujba-Zhiltsova

Cum arată Oxana Ivanov prin ochii ei?

Trăiesc cu multe obligațiuni și responsabilități, dacă încep să le enumăr o să vă gândiți: „Oare când reușește această femeie să facă atâtea lucruri?”… și tot uneori nu sunt mulțumită, îmi pare puțin. Îmi place ceea ce fac și mă dedic cu tot sufletul. Iubesc enorm copiii și prefer comunicarea cu oamenii care sunt cu picioarele pe pământ și conștienți că în viață sunt scări de urcat și altele de coborât. Am foarte mulți prieteni, iar în timp am început să-i selectez și să mă încred doar în cei care merită prietenia mea.

De ce ai ales drumul avocaturii și când a fost momentul de cotitură?

Până a deveni avocat, am activat în instituțiile de stat și acolo am observat că de foarte multe ori persoanele sunt tratate diferit și pe alocuri înjositor. De fapt, de mic copil cumva trebuia singură să mă apăr pentru că am fost crescută de bunica, iar ea fiind bătrână nu avea posibilitatea să mă protejeze mult și, respectiv, cred că din copilărie am educat în mine instinctul de apărare și voință. Astăzi sunt cel mai fericit om, pentru că am înțeles că anume avocatura este menirea mea, mai ales atunci când reușesc să ajut pe cineva și clientul rămâne mulțumit.

Care este cea mai importantă realizare pentru domeniul tău de activitate?

Cel mai important pentru domeniul meu de activitate este numele meu în societate, după asta este faptul că avem un birou destul de încăpător și unde activează încă doi specialiști în susținerea avocatului Oxana Ivanov. Deja avem zece ani de echipă și pentru mine asta înseamnă mult, mai ales când văd că oamenii mă caută prin recomandarea cuiva.

Care este atuul care consideri că îți asigură excelența pe acest domeniu?

Consider că perseverența mea, faptul că nu cedez ușor și duc lupta până la capăt îmi dau un plus valoare în domeniul pe care îl am. În cazurile când este posibil de soluționat pe cale amiabilă litigiul, eu mereu încerc să-l soluționez anume așa și nu altfel. Sunt unul din avocații practicieni în Republica Moldova. Cu siguranță mereu este loc de instruire și de a acumula cunoștințe în domeniul respectiv, cert că sunt pacifistă și am mare grijă de clientul meu. Mă mândresc că sunt caracterizată de multă lume inclusiv și de colegi ca un avocat bun, iar asta îmi dă încredere în mine și curaj de a munci și de a progresa continu.

Războiul din Ucraina a influențat cumva subiectele și cazurile de care te-ai ocupat în acest an?

Despre război, nu pot spune nimic. Nu m-a afectat nicicum deoarece eu nu sunt specializată pe domeniul economic și, respectiv, nu am agenți economici pe care să-i reprezint.

Ce crezi că are specific promoția sau generația din care vii tu și lipsește generației de azi?

Despre generația din care fac parte aș putea zice multe, spre exemplu noi suntem responsabili, punctuali și mai avem cei șapte ani de acasă, un pic diferit de ceea ce este astăzi. Nu aș vrea să supăr pe nimeni, dar generația de astăzi este absolut diferită de a noastră. Mă bucur că am avut norocul să mă nasc și să cresc în perioada când oamenii se iubeau unii pe alții, banii și averea sau interesele materiale atunci nu erau la modă. Nu era o rușine să măturăm sâmbăta la poartă, să cărăm apă de la fântână tocmai de la sute de metri distanță și să porți șortul prin ogradă. Acum ei au alte priorități.

Ești avocată și ai propriul cabinet de avocatură. Când spunem „avocatură” ne raportăm la concizie, la argumentare, la spontaneitate, la retorică sau trebuie să avem în vedere alte lucruri?

A fi avocat cu birou, înseamnă a fi responsabil, cabinetul personal în sine necesită foarte multe cheltuieli de întreținere, dar totodată inspiră încredere clienților. Mereu am spus și spun, clientul trebuie să aibă confortul și libertatea în discuție cu avocatul său, pentru că doar așa el poate avea curaj de a povesti cu lux de amănunte problema sa.

Avocatura este o profesie care se învață sau e nevoie de mult mai mult pentru a atinge succesul? Există calități native, ce nu pot fi dobândite în facultate și în practică, dar de care depind șansele de reușită?

Avocatura cred că trebuie să fie bazată pe studii, pe cunoștințe actualizate zilnic, dar mai este foarte necesar să dispui de niște deprinderi un pic mai curajoase, de un caracter cu verticalitate și de faptul că trebuie să fii conștientă că meseria ta este una destul de periculoasă. Aceste momente trebuie cumva să fie depășite prin nivelul de cultură pe care îl ai, trebuie să știi că ceea ce faci tu este corect și în interesul persoanei pe care o aperi.

Cum savurezi victoria după o dispută judiciară care a durat câțiva ani buni?

De fapt, eu nu aleg subiectele, nici o problemă care a fost discutată în cabinetul meu, nu a fost calificată mai interesantă sau mai puțin interesantă. Este problema clientului meu, iar eu am obligația să fiu atentă cu fiecare din ei și să depun suflet în activitatea mea. Sunt dosare unde doare tare, dar cumva trebuie să ne consolidăm și să muncim. Cel mai des sunt dosarele de divorț, acolo unde părinții se răfuiesc între ei prin copiii lor. Fiecare client rămas mulțumit de asistența mea în calitate de avocat este cartea mea de vizită, iar cine nu a obținut rezultatul pe care și l-a dorit, este de fapt regretul meu, că la noi în țară nu prea merg corect lucrurile la etapa de implementare și aplicare a legislației. În consecință, la CEDO, deseori dosarele RM sunt pierdute din cauza erorilor judiciare.

Lucrezi în baza intuiției sau ai pași concreți atunci când ești într-un proces de lucru?

Lucrez în dependență de caz și după finisarea studierii materialelor determin strategia de apărare, dar mai trag atenția și la intuiție. Cât de paradoxal nu ar părea, dar deseori visez noaptea ce va fi ziua și deja eu sunt cumva prevenită.

Cât de mult se implică soțul în ceea ce faci? Tu ești tot mai publică, iar despre el nu prea știm nimic…

Soțul meu este foarte diferit de mine, nu-i place categoric să se cunoască modul nostru de trai și nici zvonuri publice nu acceptă. Muncește deja mai mulți ani peste hotarele RM și acasă revine doar la sărbători sau evenimente importante familiei noastre. În ceea ce fac, el nu se implică absolut deloc, pentru că mă consideră o încăpățânată și știe că eu oricum voi face ce doresc.

Cum este să fii mamă de băieți? Împarte cu noi marea ta bucurie de a avea în această toamnă și o fiică, adică o noră.

Da, sunt cea mai fericită mamă, am doi băieți care îmi seamănă mai mult mie decât soțului, adică sunt adepții meserii mele și mă mândresc mult cu asta. Ca mamă de băieți, am fost adesea dură și absolut categorică, nu am jelit și nici nu prea am avut timpul necesar pentru ei așa cum și-ar fi dorit, pentru că mereu sunt la muncă. Cel mic are uneori curajul să sune asistenta mea și să facă o programare de primire la mama sa pentru că își doresc ca noi să luăm masa împreună. Atunci îmi aduc aminte că am familie și las totul, dar spre regret a doua zi iarăși o iau de la capăt și mă afund în muncă și problemele clienților mei. Desigur, cea mai mare bucurie din anul acesta este faptul că fiul meu mai mare a decis să se căsătorească și a adus în familia noastră o fată, pentru mine este ca o fiică, este diferită de ceea ce am avut noi în familie, o iubim un pic mai altfel, adică mai blând, dar și ea este foarte firavă.

Cât este de important, astăzi, să te cunoască lumea? Cât ai lăsat-o să cunoască despre tine?

De fapt nu am ce ascunde și niciodată nu am făcut-o, la birou stau cu ușile deschise, de aceea fetele din birou cunosc practic în detaliu viața mea privată, cu colegii și nu doar, eu sunt un om prietenos și nu îmbrac cumva o mască. Dacă am de lăudat pe cineva, neapărat o fac și dacă am de certat la fel, fapt care ulterior poate pe alocuri îl și regret. Dar asta sunt eu, Oxana Ivanov, cumva diferită de ceilalți, dar sinceră.

Ce altă pasiune ai și nu ai avut timp s-o dezvolți?

Cea mai mare pasiune a mea este hipismul. Acum deja îl practic mai des, am o colecție de tablouri și suvenire impresionant de mare, este mândria mea, dar asta nu înseamnă că eu am realizat pe deplin pasiunea mea. În prezent sunt în căutarea unei căsuțe mici, bătrânească, din anii ‘50, cu prispă și ornamente moldovenești, și iată anume acolo am să realizez visul vieții mele. Vreau să-mi văd pereții casei cu covoare moldovenești, pat din nuiele și, desigur, un cal adevărat, ca să-mi fac timp pentru plimbările în natură.

Ce așteptări ai de la tine în 2023?

În anul 2023, îmi doresc ca Centrul de Consultanță Juridică „PROLEGIS” să atingă realizări mai mari ca în anul 2022, îmi doresc ca despre acest centru, care este fondat și dezvoltat recent, să cunoască cât mai multă lume care se află peste hotarele țării, pentru că este un proiect anume pentru ei. 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin