Charles Bukowski s-a născut pe 16 august, 1920 în Germania. Scrierile lui Bukowski au fost influențate de mediul social, cultural și financiar din orașul Los Angeles.
Opera sa vorbeste despre viața obișnuită a americanilor bogați, despre scris, alcool, relații și corvoada muncii. Bukowski a scris mii de poezii, sute de povestiri și 6 romane, în total publicând peste 60 de cărți.
Bukowski scria într-un mod ironic, acid, și întotdeauna știa să pună degetul pe rană. Nu putem vb despre acest scriitor și să nu pomenim despre faptul că era un mare băutor de vinuri. Este chiar cunoscut pentru faptul că putea să bea câte 6-7 sticle de vin pe zi și nu avea nicio reținere să meargă la evenimente și conferințe de presă cu sticla în mână.
Cu toate astea, Bukowski rămâne un personaj în literatura internațională, căruia nu i-a lipsit sclipirea de geniu.
Pentru că astăzi este ziua în care s-a născut, am decis să îți prezentăm câteva dintre cele mai memorabile, acide, dar adevărate citate regăsite în operele sale:
„Toți vom muri – cu toții – ce circ! Acest singur lucru ar trebui să ne facă să ne iubim unii pe ceilalți, dar nu ne face. Suntem terorizați și flatați de trivializati, suntem mâncați de nimic.”
„Problema cu lumea este că oamenii inteligenți sunt plini de îndoieli, în timp ce prostii sunt plini de încredere.”
„Sufletul liber este rar, dar îl recunoști când îl întâlnești – în principiu fiindcă te simți bine, foarte bine când ești în preajma lui.”
„Trebuie să mori de câteva ori până când ajungi să trăiești cu adevărat.”
„Dragostea este o formă de prejudiciu. Iubești ceea ce ai nevoie, iubești ceea ce te face să te simți bine, iubești ceea ce este convenient. Cum poți spune că iubești o singură persoană când în lume mai există și alte zece mii de persoane pe care le-ai iubi mai mult dacă măcar le-ai întâlni? Dar nu le vei întâlni niciodată….”
„Lucrurile devin rele pentru toți, aproape fără întrerupere, iar ceea ce facem sub stres arată cine suntem de fapt.”
„Asta e foarte important – să te odihnești. Pacea este esența. Fără să oprești tot ceea ce făceai și să faci absolut nimic pentru anumite perioade, vei pierde totul… să stai, să nu faci nimic. E foarte, foarte important. Și câți oameni fac asta în societatea noastră modernă? Foarte puțini. Iată de ce sunt așa de furioși, frustrați și plini de ura.”
„Nici măcar nu avem pretenția de mai multă fericire, ci doar un pic mai puțină durere.”
„Există un foarte mare sentiment de vinovăție legat de băutură. Nu împărtășesc această vinovăție. Dacă vreau să-mi distrug neuronii și ficatul și diverse alte părți ale corpului, e treaba mea. Băutura m-a adus în situații în care n-aș fi ajuns niciodată: paturi, închisori, bătăi și lungi nopți nebune. În toți anii în care am fost muncitor de rând și haimana, băutura a fost lucrul care m-a făcut să mă simt mai bine. M-a scos din capcana mizeriei stătute.”
Lasă un răspuns