Primul act de naștere a poporului român – Columna lui Traian

La 12 mai 133 d. Hr a fost inaugurată Columna lui Traian – monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia.

Columna lui Traian este singurul monument care s-a mai păstrat din Forul lui Traian. Fiind cea mai mare sculptură în relief din toată Antichitatea. Columna se compune din patru părţi:fundaţia (unde se găsea cameră destinată primirii cenuşii lui Traian), piedestalul, columna (coloana propriu-zisă) şi statuia împăratului Traian.

Columna a trecut de-a lungul secolelor prin diverse cumpene, dar a reuşit să se menţină în fata năvălitorilor. În timpul lui Napoléon Bonaparte, acesta dorea să demonteze şi să transporte Columna la Paris, dar consilierii apropiaţi l-au convins să abandoneze acest proiect fiind prea costisitor. Monumentul a fost jefuit de vizigoţi, care după cucerirea Romei la 24 august 410 au violat mormântul în care împăratul Traian îşi odihnea cenuşa într-un vas de aur. În secolul al X-lea municipalitatea Romei a interzis deteriorarea spiralelor şi scenelor, ameninţându-se cu pedeapsa cu moartea, iar cei doi papi din secolul al XVI-lea, Paolo al III-lea Farnese şi Sixtus al V-lea au făcut restaurările şi au înlăturat dărâmăturile care acopereau baza columnei.

Înainte de a fi un monument istoric, Columna lui Traian, este şi o operă de artă, fiind un izvor de inspiraţie pentru artişti şi etnografi pentru reconstituirea portretelor, vestimentelor şi armelor. Totodată importanța topografică şi arhitecturală a zonelor şi fortificaţiilor ne poate da indicii despre traseul luptelor dintre cele două tabere. De asemenea pe fusul înalt care urcă în spirală imagini din cele două războaie purtate de Traian, imagini policrome, înfăţişând 123 de episoade şi 2500 de personaje, imaginea împăratului Traian este reliefata de 60 de ori, iar chipul demnului său adversar, Decebal de vreo 8 ori.

Columna a reprezentat şi un model pentru construcţia columnei lui Marcus Aurelius şi Aurelian, dar şi pentru operele artiştilor plastici precum Michelangelo sau Rafael.

O copie în mărime naturală a Columnei lui Traian, realizată între anii 1939-1943, se află expusă din anul 1972 în lapidariumul Muzeului Național de Istorie a României din București.

Scopul și simbolistica costrucției:

Imaginile regăsite pe Columnă subliniază nu măcelul lui Traian asupra dacilor și inrobirea femeilor și copiilor daci, ci mai degrabă o datorie față de patrie, și fata de religia romană.

Scopul unei astfel de reprezentări nu este de a ilustra strategiile militare nemiloase ale lui Traian care au pus Dacia sub controlul roman; ci mai degrabă Columna ilustrează modalitățile prin care Traian a contribuit la bogăția, și creșterea imperiului său.

Bibliografie: historia.ro/wikipedia


Abonează-te la articolele

Vip Magazin