Proiectul „I love Chișinău.” Descoperă personalitățile și clădirile noi ale capitalei

Locuim în oraşul de pe şapte coline, Chişinăul de care ne îndrăgostim iremediabil datorită sufletului oamenilor de aici. Ei ne aduc înapoi acasă atunci când plecăm, pentru că atât lor, cât și nouă ne pasă de viața Chișinăului și, în pofida lipsurilor, știm să setăm lumina pe atuuri.

Fiecare dintre noi, prin atitudine, poate schimba lucrurile în Chișinău. A respecta istoria și tradițiile înseamnă, în același timp, a crea istorie și tradiții pe care să le respecte urmașii noștri și această idee o promovăm timp de opt ani, prin proiectul „I love Chișinău”. În acest an, în parteneriat cu Mobiasbancă, echipă care timp de 10 ani activează în Republica Moldova sub umbrela Groupe Société Générale demonstrând viziune inovatoare, oferind soluții financiare fiabile și susținând în nenumărate rânduri proiecte sociale de amploare, ne-am propus să privim spre Chișinăul nou, apreciind atitudinile creative alături de 10 personalități care mișcă lucrurile din loc în propriul domeniu de activitate. Astfel, ne-am dat întâlnire în fața unor edificii „tinere” sau proaspăt renovate, ba chiar și în faţa unor terase din inima capitalei, care nu contrastează cu ambianța istorică, ci o completează, și am descoperit prin ele dragoste și grijă față de Chișinău.

default-img-470x280_169

Dezvoltăm împreună Chişinăul!

 

Anastasia Homiţcaia

Balerină, coregraf la Teatrul Naţional de Operă şi Balet
„Maria Bieşu”

img_0449-edit_optÎn societate s-a înrădăcinat întrebarea „Dar de ce nu aţi plecat din Moldova?”, pe care o simt adresată în special oamenilor de artă… Ca răspuns, mai jucăm o piesă de balet, de teatru, mai cântăm o melodie sau mai pictăm un tablou. Sensibilitatea acestui popor mă ţine acasă, suntem printre ai noştri şi atmosfera din Chişinău este unică pentru mine. Aici, la Chişinău, avem foarte mulţi oameni talentaţi din diverse domenii, oameni a căror implicare o simt, în ultima perioadă, tot mai mult la înnoirea oraşului. Mai avem multe bijuterii care trebuie preţuite şi lustruite – pentru ele trebuie să ne iubim patria. Datorită activităţii mele profesionale, am călătorit în întreaga lume, dar Chişinăul este casa mea şi, oriunde m-aş duce, oricât de tare m-ar aprecia spectatorul, ţin să se ştie faptul că reprezint Moldova. Apreciez că unii arhitecţi reuşesc să pătrundă în esenţa spiritului istoric al Chişinăului şi să aducă ceva nou, respectând povestea locului.

Mihail Agafiţa

Director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”

img_9197-edit_optMă simt foarte bine la Chişinău. În primul rând pentru că avem un public deosebit pe care îl iubesc enorm. Există o sensibilitate aparte aici. Observ că şi străinilor veniţi la Chişinău le place mult să se plimbe pe străzile oraşului, iar prin ei şi noi, cei care suntem mai obişnuiţi cu aceleaşi vederi în fiecare zi, începem să privim altfel unele clădiri, străzi şi spaţii publice.

Trec în fiecare zi prin centrul oraşului. Îmi plac în primul rând clădirile istorice şi-mi doresc foarte mult ca toate aceste edificii să fie restaurate, pentru că merită acest lucru.

A construi ceva nou, chiar şi cu viziuni ultramoderne, totodată fără a demola, păstrând şi restaurând patrimoniul nostru cultural – asta trebuie să învăţăm din experienţele frumoase din oraşele europene şi să le aplicăm aici!

Dragostin Păduraru

Proprietar la Barbar

img_0114-edit_optO bună parte din viaţa mea s-a concentrat în jurul acestei intersecţii în care se cuprind străzile Mihai Eminescu şi Veronica Micle. În prezent, zi de zi, vin aici pentru Barbar – afacerea mea de suflet. Îmi place arhitectura Chişinăului vechi, iată de ce apreciez atunci când în loc de clădiri noi construite în stil hi-tech sau într-un stil nedefinit, care strică foarte mult imaginea oraşului, apar feţe noi ale clădirilor vechi, restaurate într-un mod inteligent. Este important să se restaureze aşa. Şi am observat mai multe edificii noi construite în acelaşi stil – o serie de clădiri foarte frumoase. Sunt adeptul acestui stil arhitectural – îmi place totul în el, faptul că sunt evidenţiate frumos ferestrele, că sunt prezente coloanele, brâurile. Îmi plac şi clădirile de sticlă, dar realizate conceptual… am văzut nişte clădiri vechi în Europa, restaurate cu elemente de hi-tech, moderne – e ceva foarte frumos. Sper să apară asemenea construcţii şi în Chişinău.

Elena Zbârnea

Designer vestimentar

img_9312-edit_optRestaurarea edificiilor din Chişinău este grija pentru păstrarea identităţii oraşului şi respectarea esteticii urbane. Strada 31 August 1989 e cea pe care am mers la Academia de Artă timp de patru ani cât mi-am făcut studiile acolo, înconjurând gardul şantierului Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, închis parţial pentru restaurare timp de mulţi ani. Era o experienţă tristă, având în vedere faptul că e unul dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale din Chişinău. Acum e plăcut să păşeşti pe caldarâm trecând pe acolo şi faptul că o parte din patrimoniul cultural care a fost păstrat în fonduri mulţi ani şi-a făcut loc în sălile expoziţionale şi este în sfârşit disponibil publicului larg e absolut minunat! Chişinăul se schimbă lent, dar e bine că bulevardul central a căpătat un aspect mai european. În curând vom vedea Sala cu Orgă în întreaga-i splendoare. În centrul oraşului apar, pe ici colea, clădiri care bucură ochiul. mai nou, Avem şi sculptură stradală. şi ce dacă nu este întru totul respectată proporţia umană, element distinctiv pentru sculptura stradală? oricum aceasta reprezintă un început.

Ana Cernicova

Solistă la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”img_0248-edit_opt

La Chişinău mi-e casa. Aici, de mică, mă plimbam pe alei înflorite însoţită de părinţii mei. Aici am admirat locuri pitoreşti: grădinile publice, monumentele arhitecturale, muzeele, edificiile istorice şi moderne. Aici m-am format ca personalitate datorită educaţiei în familie, profesorilor, prietenilor şi oamenilor dragi. Şi dacă Chişinăul mă surprindea din toate timpurile prin amintirile pe care mi le-a dăruit, astăzi mă mai surprinde şi prin atitudinea inovatoare ce ia proporţii – suntem mai activi social, mai prezenţi la spectacole şi piese de teatru, inovatori; cu paşi mici, dar frumoşi, oferim Chişinăului străzi modernizate, clădiri cu concept unic, ba chiar şi edificii moderne ce te fac să le priveşti curios minute în şir. Orice schimbare este oricând bine-venită, important este ca aceasta să fie chibzuită şi să conţină grăuntele de creativitate.

 

*Partea 1*

Text: Doina Popa • Foto: Arcady manah • MUAH: INSTITUT KÉRASTASE

Abonează-te la articolele

Vip Magazin