Ramele, ele sunt… ca mamele. Ele cuprind, îmbracă, încălzesc, completează, înfrumuseţează… Că e vorba de o pictură, icoană, fotografie, goblen sau orice altă lucrare care are nevoie de înrămare, acestea pot fi găsite cu uşurinţă chiar în centrul capitalei, pe adresa bd. Ştefan cel Mare și Sfânt 130 (intrarea din str. Mihai Eminescu).
Ramele sunt confecţionate din varii materiale şi de diferit design, de la producători de peste hotare sau realizate şi de meşterii de la RAME PRIM, profesionişti cu studii în arte, cu stil şi cu pălărie, pentru că acolo pălăria e la ea acasă. Ei sunt gata oricând să vină în întâmpinarea clientului, oferindu-i sfaturi utile, pentru că ochiul artisului plastic vede altfel şi mai frumos lucrurile decât cel al unui simplu consumator. Şi o fac de ani buni încoace.
Iniţiatorul acestei afaceri este Iurie Burlacu, care nu regretă că s-a lăsat de arhitectură după 11 luni de muncă în acest domeniu. De pictură nu s-a lăsat şi-i mulţumeşte lui Dumnezeu pentru asta – axat în principal pe impresionism, a învăţat de minune şi posedă arta expunerii pe pânză a gândurilor, viziunilor şi fanteziilor sale. Tot în acelaşi salon se regăsesc şi lucrările sale, pe care orice doritor le poate viziona şi, de ce nu, chiar procura.
S-a întâmplat ca pictorul Iurie Burlacu să nimerească în stradă, artistic vorbind. De fapt, el a fost printre cei care au contribuit la apariţia scuarului dintre Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi Sala cu Orgă, locul în care sunt expuse, printre multe altele, picturi şi lucrări de artizanat – Câmpul minunilor, cum i se zice în popor. Cu timpul, a apărut problema înrămării lucrărilor, nu doar a expunerii, mai ales că cineva mai trebuie să şi să se priceapă la asta, la îmbrăcarea artistică.
Astfel, Iurie Burlacu, care mai este şi pictor decorator, a răspuns necesităţii de a deschide un salon care să ofere serviciile respective. Aici se străduiește nu doar să vândă, dar şi să ajute clientul, să-l influenţeze în modul cel mai fericit cum anume să „îmbrace” opera. „Da, clientul are mereu dreptate, dar ce înseamnă dreptate? Omul vine cu lucrarea lui, bună, poate şi de o valoare artistică, dar chiar cu mâna lui poate să o strice”, spune el. Deci, importantă este şi forma de prezentare a unei lucrări, nu doar conţinutul ei.
În salonul lui Iurie Burlacu se înrămează lucrări diferite: de la icoane până la picturi, grafică, tablouri din mărgele, broderii, goblenuri și fotografii. Aici, tot ce este frumos prinde un contur pe potrivă!
Câteva dintre lucrările pictorului Iurie Burlacu:
Text: Marcel Toma
Foto: Ion Pleş Alexandru
Lasă un răspuns