Astăzi, 21 aprilie, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord aniversează împlinirea a 96 de ani. Tot în acest an, regina serbează 70 de ani de domnie. Niciun alt monarh englez sau britanic nu a reușit să atingă acest prag, iar nivel mondial, doar câțiva pot spune că au prins anul 70 al domniei lor.
Regina Elisabeta are două zile de naștere: una în 21 aprilie, data reală de naștere, și una în a doua sâmbătă din iunie, când are loc evenimentul oficial de celebrare. În Marea Britanie, celebrarea oficială se făcea în trecut într-o altă zi decât în ziua de naștere oficială. Tradiția a început cu peste 250 de ani în urmă.
Ieri, familia regală a Marii Britanii a publicat pe rețelele de socializare o nouă fotografie a suveranei care reflectă pasiunea acesteia pentru cai.
Suverana apare în această imagine în picioare, între doi ponei, Bybeck Katie şi Bybeck Nightingale, în grădinile Castelului Windsor, acolo unde regina locuiește acum, după ce s-a mutat de la Palatul Buckingham. Fotografia a fost făcută luna trecută, se precizează pe contul oficial de Instagram al familiei regale.
În timpul domniei sale, regina a prins 13 prim-miniștri în Anglia, 6 Papi Romano-Catolici și 13 președinți în America. A vizitat 117 țări și a stat să fie pozată pentru peste 130 de portrete oficiale, primul dintre ele fiind pe când avea doar 7 ani, în 1933.
Cu ocazia celor 96 de ani împliniți ne-am gândit să trecem în revistă câteva momente speciale din viața reginei, care cu siguranță au marcat-o.
Elisabeta a II-a urcă pe tron
În urmă cu 70 de ani, la 6 februarie 1952, Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tronul britanic la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea.
Prima întâlnire cu Papa
În 1980, regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea în timpul primei vizite de stat la Vatican a unui monarh britanic. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat la rândul său Marea Britanie doi ani mai târziu. În 2014, Elisabeta a II-a s-a întâlnit pentru prima dată cu Papa Francisc.
Scapă nevătămată din atentate
În mai 1981, Elizabeth a scăpat nevătămată dintr-un atentat cu bombă atribuit Armatei Republicane Irlandeze (IRA) la inaugurarea unui terminal petrolier în Insulele Shetland. Deși au mai existat și alte atentate cu bombă de-a lungul domniei sale, în 1981 au fost trase și șase gloanțe oarbe în timp ce Elisabeta a II-a participa călare la o ceremonie la Londra. Apoi, câteva luni mai târziu, suverana a fost ținta unei tentative de asasinat în Noua Zeelandă.
1992 – an negru pentru regină și familia regală
Trei dintre copiii ei ajung să se despartă, iar o parte din Castelul Windsor este distrus de un incendiu. Ea se va referi la acest an folosind cuvintele din latină „annus horribilis”, pe 25 decembrie 1992, în discursul său tradițional de Crăciun.
Moartea prințesei Diana
La 31 august 1997, prințesa Diana, care fusese nora sa până cu un an în urmă, a murit într-un accident de mașină la Paris. În timp ce poporul britanic și-a prezentat omagiile depunând flori la Palatul Buckingham, regina a rămas foarte discretă, o reacție ce a provocat multe critici la vremea respectivă, stârnind sentimente anti-regalitate.
Reconcilierea cu Irlanda
În mai 2011, Regina Elisabeta a II-a a petrecut patru zile în Irlanda. A fost pentru prima după 100 de ani, când un monarh britanic a vizitat această țară care devenise independentă în 1911.
Această vizită a marcat reconcilierea dintre cele două națiuni, care nu au trecut încă peste masacrul luptătorilor pentru independență irlandezi, din 1916, de către armata britanică. Regina își va exprima „cea mai profundă compasiune” pentru victimele istoriei lor comune tulburi.
Jubileul de Diamant
În iunie 2012, regina a împlinit 60 de ani pe tron și a fost sărbătorită cu mare fast. Evenimentul a fost excepțional, deoarece era doar a doua oară în ultimii 1.000 de ani când un suveran englez atingea o asemenea longevitate pe tron. Se mai întâmplase doar în 1897, pe vremea Reginei Victoria. În timpul ceremoniei Jubileului de Diamant din 3 iunie 2012, sute de ambarcațiuni au navigat pe Tamisa, la Londra, pentru a sărbători cei 60 de ani de domnie a reginei.
Megxit
„Megxit” este un termen care a crescut odată cu demisia prințului Harry și a ducesei Meghan din rândurile regalilor britanici cu normă întreagă. Atunci, regina a trebuie să ajungă la o înțelegere cu cei doi:
„Eu și familia mea sprijinim dorința lui Harry și a lui Meghan de a-și construi o nouă viață ca tânără familie. Cu toate că am fi preferat să rămână în calitate de membri deplini ai familiei regale, le respectăm și le înțelegem dorința de a trăi o viață independentă în timp ce vor rămâne membri apreciați ai familiei noastre. Harry și Meghan au spus clar că nu vor să depindă de fondurile publice în noile lor vieți”, transmitea într-un mesaj oficial.
Moartea prințului Philip
În 2021, după 73 de ani de căsnicie, regina Elisabeta a II-a își vede soțul, prințul Philip, plecând de lângă ea la vârsta de 99 de ani. Moartea prințului va fi un eveniment trist pentru familia regală, dar și pentru poporul britanic, un popor care acum se poate bucura, în schimb, de cea de-a 70-a aniversare a domniei reginei lor.
În continuare îți propunem să vezi câteva fotografii rare cu regina Elisabeta a II-a:
Foto: pinterest
Lasă un răspuns