Director Centru Medical INVITRO
Activează în domeniul medicinei de trei decenii, timp în care s-a dedicat cu responsabilitate și pasiune pacienților și profesiei. Drumul Rodicăi Lungu spre Invitro a pornit din două spitale raionale, unde, spune chiar ea, a întâlnit adevărați Oameni. Este bunică tânără (s-a căsătorit, ca să vedeți, la 18 ani, cu prima și unica ei dragoste!) și plină de iubire față de familie. Manifestă simț analitic și empatie.
Dragostea adevărată face minuni în momente critice.
Ați început cariera în calitate de asistentă medicală în două spitale raionale. Cât de importante au fost ele în dezvoltarea dvs.?
Simțul responsabilității este un lucru esențial la un angajat din domeniul medicinei. Dedicarea și motivarea pentru a salva vieți și de a îți respecta datoria sunt extrem de importante. Acesta este motivul pentru care muncești oricât doar de dragul pacienților și pentru binele lor. Un lucrător medical trebuie să sacrifice propriul timp și, uneori, propria familie. Activitatea de la început a fost o bază pentru dezvoltarea mea ca specialist și personalitate. Am întâlnit oameni demni de urmat și am depus efort pentru a corespunde cerințelor.
Care sunt calitățile speciale necesare pentru un lucrător medical și pe care sunteți sigură că le aveți?
Compasiune și empatie. Un doctor trebuie să fie bun, uman, tolerant, generos, sensibil, calități care scot la iveală atitudinea față de pacient și meserie. Aș completa lista cu profesionalism, cunoștințe bine întemeiate, smerenie, abilități de comunicare și etică profesională. Experiența mea de 30 ani ar fi fost imposibilă în lipsa acestor calități.
Dar în calitate de director medical?
Liderii din sistemul medical au de-a face cu un ritm de muncă mult mai alert față de anii precedenți, cauza fiind mediul de lucru din ce în ce mai solicitant. Un lider trebuie să caute dezvoltarea și ajutorul echipei pentru a deveni mai eficient. Un manager trebuie să creadă în propria sa capacitate sau judecată pentru a-i conduce pe ceilalți. Eu am fost motivată de Directorul General Invitro Diagnostics, el mi-a acordat mandat de încredere în dezvoltarea Clinicii, unde activează peste 90 de angajați.
Sunteți o persoană grăbită? Sau mai degrabă calculată?
Mă consider o persoană analitică, abilitate care este un dar al naturii, dar și un rezultat al antrenamentului. Mă bazez pe raționamentul logic și structurat. O astfel de gândire îmi permite să colectez toate informațiile primite, să le analizez, să construiesc un lanț clar și consistent și să trag concluzii care în majoritatea cazurilor se vor dovedi adevărate.
Întreb asta pentru că v-ați grăbit, vorba vine, la măritat. Soțul dvs. este prima dragoste? Și unica?
Relația cu soțul meu a început pe când eram studenți ambii, cu o prietenie frumoasă timp de trei ani, apoi a urmat cererea în căsătorie. Soțul meu a fost și este prima și unica mea dragoste datorită căreia rezistăm și trecem prin greutățile vieții împreună. Dragostea adevărată face minuni în momente critice.
Dragostea adevărată face minuni în momente critice.
Cum putem noi, femeile, să arătăm mai tinere? Care ar fi sfatul dvs.?
Prin expresia feței. Aceasta are o importanță cheie în acest caz și, dacă a dispărut, nicio procedură nu vă ajută. Dacă nu observați foc în ochii voștri, atunci cu siguranță veți arăta cu un deceniu mai bătrână. Lucrați și odihniți-vă și nu uitați de îngrijirea de sine.
Care sunt cele mai mari pasiuni ale dvs.?
Familia și casa sunt prima pasiune. Fac Yoga, un exercițiu de relaxare mă ajută după o zi stresantă și îmi oferă o viață sănătoasă. Cititul, călătoriile, muzica, în copilărie am făcut școala muzicală din sat, am cântat la vioară și un pic la pian. Studierea unei noi limbi străine e o altă pasiune.
Cartea care v-a marcat?
„Pe aripile vântului” mi-a marcat adolescența și m-a făcut să visez, m-a fermecat și emoționat, purtându-mă pe aripile ei. Pentru mine e unica și inegalabila. Celebra fraza „La urma urmelor … E și mâine. E și mâine o zi!” a devenit motto-ul meu, e remediul magic pentru gândurile care mă macină într-un anumit moment. „Inteligența emoțională” de Daniel Coleman este, la fel, o carte ce marchează.
Dacă ați fi ministru al Sănătății, ce pași ați face chiar din startul mandatului?
Nu m-am gândit la aceasta, acum sunt prea ocupată cu dezvoltarea Clinicii. Dar întrebarea e bună și posibil va ajunge în lista mea de provocări.
text: Ileana Rusu
#compasiune
Lasă un răspuns