Un colos spiritual, devenit guru pentru o pleiadă încântătoare de femei din Moldova, România, femei din diasporă… Nu-i place să i se spună „salvatoare”, dar acesta ar fi cel mai apropiat calificativ pentru inima ei sensibilă la suferința femeii. S-a retras în Bali, departe de civilizație, dar nu și de femeile ei iubite, Sanda este pregătită oricând să le ajute să renască. O îmbrățișare caldă… Ești în mâini sigure, femeie! Aici o să-ți crească aripi și o să devii fluture!
Funcția: Psiholog/Psihoterapeut
Data, anul, locul nașterii: 11.06.1972, Chișinău
Copilăria. Educația. Copilăria mea a fost una fericită, aș zice. Fără presiune din partea părinților. Am învățat la școala nr.1, actualul liceu Gh. Asachi. Am făcut parte din prima generație plecată la studii în România. Am făcut prima facultate la Iași, Litere. Apoi, peste 7 ani, am făcut facultatea de Psihologie și Masteratul la USM.
Vise adolescentine. Eu visam aproape mereu și mă vedeam și actriță, și balerină, și profesoară. Mă vedeam eroina tuturor cărților pa care le citeam, dar cumva nu mă atașam de aceste vise. Am avut parte de mulți prieteni, multă comunicare, cărți bune și muzică bună, suficientă libertate de manifestare – tot de ce are nevoie o adolescentă pentru a păși în viață cu o doză suficientă de încredere. Care apoi a fost pusă la mare încercare.
Valori. Împliniri. La o anumită etapă poate fi cariera, familia, copiii, anumite succese sociale sau financiare. Desigur, toate acestea par foarte necesare și reale, la etapa dată, dar adevărată nu este decât o singură împlinire – a ta cu tine. Tu să te simți integru.
Sufletul. Dacă ești conștient de faptul că sufletul tău a venit în corp pentru a trăi o experiență umană, viața devine extrem de simplă și te poți bucura de ea. Dispare frica de separare de corp. Apare înțelegerea că totul este un joc al imaginației și al minții. Apare înțelegerea că tot ce contează în această viață este îngrijirea sufletului/sufletelor, prin iubire și compasiune.
Miracole. Pentru mine viața în sine este un miracol. Tu respiri! Ce poate fi mai miraculos? Deschizi ochii dimineața și vezi cerul și soarele! Simți gustul și mirosul mâncării, simți atingerea omului iubit – ce poate fi mai miraculos?
Psihologia. Ce am realizat eu este că multe din instrumentele psihologiei clasice sunt preluate din tradițiile spirituale orientale și adaptate pentru omul occidental. Iar formarea mea în psihologie a început practic în același timp cu formarea, dacă o pot numi așa, spirituală. Și atunci am înțeles că beneficiez de două surse, de psihologia clasică și de practicile de yoga și meditație, iar asta înseamnă rezultate mai bune.
Libertatea. Desigur libertatea noastră ca și ființe umane este mult limitată, nu-mi fac iluzii la această temă. Dar să tinzi să trăiești liber de prejudecăți, de frici, de condițiile impuse de societate, să te eliberezi de consumatorism, de iluzii, de dorințe false, mi se pare important.
Puterea femeii. O femeie puternică este o femeie autentică, cea care își poate spune adevărul sie și altora, fără frica de a fi respinsă. În general, eu cred că femeile de la noi din țară sunt mult mai puternice ca bărbații. Chiar dacă au încă multe frici, ele reușesc să meargă înainte cu tot cu frică, caută soluții, vor să se dezvolte, să creeze, să-și găsească și să-și realizeze menirea. Le admir.
Intuiția. Pentru a-și dezvolta intuiția, femeia are nevoie de liniște, de creativitate, de natură, de bucurii mici. Este vitală pentru ea comunicarea cu alte femei, schimb de energie feminină, de experiențe etc.
Bucuria de a trăi. Eu savurez viața și iau cu recunoștință tot ce îmi propune – lucruri mari sau mici, vesele sau triste, toate sunt parte din viață. Eu cred că noi înșine ne putem găsi motive de bucurie, la fiecare pas. Lucruri simple, de care am uitat să ne bucurăm, dar e bine să ne reamintim.
Femeia – model. Femeia care are curaj! Pe mine mă inspiră femeile care nu se lasă dezamăgite, disperate, victime etc., ci își găsesc curaj să înceapă tot de la început, sau să meargă înainte indiferent de toate vocile care îi spun că nu va reuși, că nu se poate, că e târziu, că e devreme, că nu e destul de bună, de frumoasă, de deșteaptă. Societatea pune o presiune enormă pe femei și e nevoie de mult curaj să nu te lași strivită de această presiune.
GENERAȚIA MEA DE FEMEI CREDE ÎN VISE.
COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL, FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
#flexibilitate
Lasă un răspuns