Sandu Camerzan: Tehnologiile, investițiile şi entuziasmul | Under 40

Sandu Camerzan spune că la 25 de ani e OK să te arunci în domeniul afacerilor. Nu că la 20 ar fi interzis, dar poţi învăţa o lecţie nu dintre cele mai siropoase.

Cât despre start-up-ul „Fagura”, se poate lăuda că este prima platformă de crowdlending din tot spațiul românesc, care a reușit până acum să intermedieze peste 8 milioane de euro investiții și să genereze peste un milion de euro profit investitorilor. Adorabil!

Ca profesionist din domeniul IT, simt o provocare în fiecare clipă! Experiența și activitatea, deja de ani buni, în acest domeniu, creează o senzație continuă de balansare între Sindromul Impostorului, perfecționism și conștientizarea imensului necunoscutelor, care abia urmează să fie descoperite. IT-ul este un domeniu foarte vibrant, într-o dezvoltare acerbă. Apar tehnologii și metode noi de soluționare a problemelor la minut. Un profesionist trebuie să fie mereu pe fir în perfecționarea produsului creat și, culmea, când îți pare că e gata, evoluția digitală îți dă „un nou șut” (zâmbește). În calitate de co-fondator al afacerii, zilnic răspund la întrebările: ce facem, pentru cine facem, de ce facem și cum facem. Deși avem aproape șase ani, „Fagura” e încă un startup, unde dinamismul și provocarea zilnică sunt parteneri permanenți.

Învăț zi de zi delegarea optimă a taskurilor, conducerea unei echipe într-un tempou de lucru foarte intens, exersez alerta continuă. Automatizarea și fluidizarea proceselor de asemenea sunt chestii pe care le consider importante pentru scalarea activității unei companii fintech. Iar pe lângă aceasta, având grijă de sănătatea mea mintală, ca șef de echipă trebuie să protejez fiecare coleg de un eventual burnout, ca să creștem mereu productivitatea.

Factorul de p2p (peer to peer = person to person lending – creditare de la persoană la persoană) îl consider important atât pentru etapa curentă la care se află „Fagura”, cât și ca element definitoriu pentru revoluția digitală globală a următoarei generații de produse fintech. Noi credem că fiecare poate fi antreprenor, iar pentru aceasta, platforma va dezvolta continuu instrumente diverse și la îndemâna oricui pentru a realiza pe deplin această viziune.

Ne propunem să dublăm sau, dacă se poate, și triplăm cifra de afaceri. Consolidarea platformei pe piața din România, prima țară UE în care ne-am lansat în 2024, este zi de zi în fața echipei, precum și perfecționarea experienței utilizatorilor și lansarea de produse noi. Pregătim multe instrumente pentru antreprenori, precum și primele produse inovatoare din componenta de digital banking – începând cu targetul local și privind mereu către orientarea globală.

Primul eșec cred că a fost în anul III de universitate: eram o echipă de studenți IT care doream să dezvoltăm o aplicație mobilă de tip joc/divertisment. Știam foarte puține lucruri cu toții, însă eram entuziasmați să încercăm. Acest spirit a durat foarte puțin și, după câteva luni, am abandonat proiectul chiar înainte de a-l fi lansat. A fost și prima lecție de afaceri învățată –nimic nu se construiește doar pe entuziasm! Motorul unei afaceri o alcătuiesc efortul, dedicarea și profesionalismul celor care o gestionează.

Am ajuns în echipa „Fagura” practic printr-o întâmplare fericită. Fiind recent întors din diasporă (lucrasem o perioadă ca programator în Germania), eram decis să călătoresc în Grecia. Eram prin Chișinău şi am primit o ofertă din partea unui prieten din facultate de a gestiona echipa care lucra la dezvoltarea MVP (minimum viable product – produs minim viabil) pentru „Fagura”. După o scurtă prezentare, am înțeles problema pe care dorește să o rezolve „Fagura”, care este impactul și care este modelul de business, și am fost imediat prins. M-a interesat proiectul și mi-am dorit să contribui la dezvoltarea lui cu experiența personală ca project manager, iar ulterior m-am implicat cu tot timpul și banii mei, preluând rolul de CTO. A fost o decizie naturală, asumată, echipa a crescut, la fel și eu, odată cu produsul. Acum sunt mândru de rezultate și lucrăm zi de zi să menținem calitatea și să creștem viteza.

Factorul principal pe care-l așteaptă tinerii de la autorități este deschiderea pentru nou, legi lucrative și stimulente la început de drum. Practic vrei să simți colaborare, nu că te sabotează cineva la fiecare pas. Ajutorul material (proiecte, granturi) este binevenit, dar, totuși, mediul favorabil în care să apară și să se dezvolte afacerile îl consider cel mai valoros. Banii îi putem aduna, dar locul/mediul în care activăm este rezultatul (IN)activității autorităților.

La moment, „Fagura” facilitează accesul la finanțare pentru antreprenorii și persoanele aflate în căutare de resurse ca să-și pună în aplicare ideile de afaceri. De cealaltă parte, „Fagura” oferă o alternativă atractivă pentru investiții, cu dobânzi între 10 și 15% și cu un proces de exit bine pus la punct și testat. Suntem o comunitate unde toți participanții au de câștigat, în condiții de piață liberă.

8 mln. Euro investiții intermediate

Abonează-te la articolele

Vip Magazin