Sorina Obreja și viaţa de după Pro TV

Am sunat-o pe Sorina pentru interviu şi mi-a răspuns cu un #oftat uşor. Eu, care credeam că după plecarea de la Pro TV, este mai liberă, am înţeles că agenda ei este şi mai nebună. De când s-a despărţit de televiziune, continuă să formeze noi generații de jurnaliști, la propriul Atelier Media TeVezi. Pe lângă acest proiect, Sorina face multe alte lucruri, inclusiv la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, alături de viitorii profesioniști ai presei.

Funcția: Fondatoarea Atelierului Media TeVezi

Data, anul, locul nașterii: 18.01.1984, r-nul Cantemir

TeVezi este un atelier media unde, producem campanii de comunicare și materiale video.

Mi-am trăit copilăria mai mereu cu o carte în mână sub copacii de salcâm de la marginea grădinii. Biblioteca săracă și friguroasă de peste drum de casa noastră era locul preferat pe care-l vizitam. De acolo îmi luam cărțile cu pagini îngălbenite de pe care descifram literele în grafie chirilică și așa am prins dragostea pentru cuvinte, povești de viață și lumi superioare celei în care trăim.

Probabil că transformările prin care am trecut m-au făcut să îmi doresc să fac jurnalism și comunicare. Nu știam cum altfel aș putea fi de folos în această rețea complexă de oameni, decât prin ce am de spus sau de scris. Drumul a fost cât se poate de simplu – facultate, lucru în radio, apoi în televiziune, unde am trăit cu pasiune și dedicare și niciodată nu aș fi putut spune că am muncit, pentru că ceea ce făceam era din entuziasm și dorință de a vedea că în lumea în care îmi voi crește copilul, lucrurile se vor schimba în bine.

După 14 ani de televiziune, sunt autoarea unui proiect care îmi este foarte drag. TeVezi este un atelier media unde, alături de colegii mei, producem campanii de comunicare și materiale video. Cel mai frumos este că reușim să aducem copii și tineri care să îndrăgească meseriile legate de cuvinte și imagini, care au ceva de spus publicului și își doresc să știe cum să fie mai convingători.

În 2010 eram o visătoare și astăzi sunt la fel. Lucram ca reporter și prezentatoare de știri în primii mei ani de carieră. Îmi păsa de felul cum se întâmplă lucrurile în societate, iar astăzi cred că îmi pasă și mai mult, pentru că azi știu că aici crește fiica mea, de 12 ani. Pentru ea îmi doresc să ne pese tuturor să nu mai fim corupți, dezinformați și lăsători, să nu mai fim violenți, să susținem pacea, să ne dorim un viitor european și să ne implicăm pentru acesta.

Nu știu ce vrea fiecare femeie în parte, dar cred că noi toate ne dorim ca omenirea să-și poată depăși această dizabilitate care, în secolul al XXI-lea încă le supune pe femei prejudecăților, care le transformă periodic în victime – ale violenței domestice, ale abuzului sexual, ale discriminării economice, ale prostiei, în general.

Cel mai bun lucru pe care l-am făcut în 2024 a fost să nu renunț la valorile pe care le am, în special la integritate. Ești mereu pus în fața alegerilor, iar ca să construiești ceva în societatea noastră plină de birocrație și corupție, ai nevoie de statornicie și răbdare ca să îți poți continua proiectele și să rămâi integru în același timp.

Weekendul perfect este când reușesc să mă rup de tot restul lumii și să fiu alături de Emilia – să ne vorbim mult despre tot ce a fost în cursul săptămânii, să râdem de situațiile neînsemnate, să gătim sau să ne organizăm mici escapade.

Generațiilor tinere de femei le-aș spune să fie împreună, ca voce, să se ajute și să se susțină în demersurile pe care le au de făcut, în transformări. Poate dacă mâine întreaga lume ar fi condusă de femei, nu ar mai fi războaie, iar tensiunile ar fi tratate cu mai multă eleganță și înțelepciune.

Coordonare: Zina Bivol, Foto: Arhiva personală

#jurnalism

Abonează-te la articolele

Vip Magazin