[ BEAUTY STORY ]
Stilist: Diana Serejnikov
Foto: Vasile Platon
Mamă de băieți, dar cu gândul la frumusețea și grija femeilor. Tatiana Manoli este o antreprenoare pasionată de tot ce înseamnă îngrijirea unui ten sănătos fără injectări sau alte proceduri inofensive. De 13 ani, reușește să găsească un echilibru perfect între familie și carieră, punând accent pe organizare, creativitate și dezvoltare continuă. Zilnic învață să fie mai bună și își face noi prietene la salonul ei de frumusețe „Tatiana Manoli”.
Ea crede cu tărie că frumusețea adevărată vine din interior, totuși e bine să-i dai un pic de luciu și atenție.
Cum ai descoperit pasiunea pentru cosmetologie și ce te-a determinat să alegi această cale acum 13 ani?
De mică am fost pasionată de tot ce ține de îngrijirea pielii și a părului. Îmi făceam adesea acasă soluții și măști din plante și uleiuri. În timpul concediului de maternitate cu primul copil, am simțit că este momentul să îmi schimb domeniul de activitate, căutând atât un venit suplimentar, cât și un program mai flexibil. Astfel am început cu proceduri de epilare cu ceară și împachetări corporale, iar în scurt timp am devenit cosmeticiană.
Cum reușești să găsești echilibrul între a fi mamă a trei băieți și a conduce un spațiu de cosmetologie?
Mamele cu mai mulți copii trebuie să aibă o organizare foarte bună pentru a reuși să le facă pe toate. Uneori, graficul meu nu este structurat pe ore, ci chiar pe minute. În plus, domeniul frumuseții presupune o dezvoltare continuă, atât pe plan personal, cât și profesional.
Ești mamă de băieți și te gândești la frumusețea femeilor sau le oferi și băieților acest lux
de a veni la cosmetolog?
Frumusețea va rămâne mereu asociată în mod special cu femeia. Totuși, fiecare dintre noi, indiferent dacă este femeie sau bărbat, atrage atenția asupra aspectului exterior. Printre clienții mei se află și bărbați care vin pentru îngrijire, deoarece frumusețea înseamnă un ten sănătos și un aspect plăcut. În timpurile de acum tot mai mulți bărbați solicită asemenea proceduri. Domeniul frumuseții devine solicitat pentru toate sexele.
Ce te-a făcut mai puternică în parcursul tău?
Am fost învățată că nu trebuie să greșim sau să eșuăm, dar aceste „lecții” te învață multe. Ele îți oferă încredere și o gândire mai strategică. Părinții m-au învățat să îmi gestionez trăirile și să mențin un echilibru emoțional, dar cele mai bune lecții oricum ți le dă viața, prin experiența care ți-o trimite. Aș numi eșecuri mai degrabă fricile și teama de necunoscut. Regret doar momentele în care nu am avut curajul să acționez, dar așa sunt racii. Totuși mai puțin dau înapoi, știu că este drum doar înainte!
Ai avut mai multe propuneri să lucrezi în anumite companii de cosmetologie. De ce ai refuzat?
Pe parcursul anilor, am primit mai multe propuneri de colaborare cu diverse saloane beauty. Cu toate acestea, am refuzat mereu pentru că apreciez mult libertatea și creativitatea mea în domeniu. Nu îmi place să depind de cineva. Libertatea îți aduce alte emoții, mai mult timp pentru realizările tale și, totodată, o responsabilitate mai mare în fiecare zi.
Ai vreun moment memorabil cu un client care ți-a rămas aproape de suflet? Ce înseamnă pentru tine o prietenie cu cineva din clienții tăi?
Când o clientă îți rămâne fidelă timp de 8-10 ani sau chiar 13 ani, asta pentru mine reprezintă o prietenie adevărată între specialist și client. Desigur, am multe povești memorabile, dar unele dintre ele mi-au rămas în suflet. Mă bucur de fiecare dată când am alături femei care au învins o boală, care au reușit să nască un copil după mulți ani de așteptare sau care au reușit să plece dintr-o relație abuzivă. Unele din cliente mi-au devenit în timp și prietene, dar asta nu schimbă prețul calității în tot ce fac și cum mă dăruiesc serviciului meu.
Ai o filozofie personală sau un principiu după care te ghidezi atunci când lucrezi cu clienții?
Domeniul beauty nu înseamnă doar gene, epilare, buze și altele – este mult mai mult de atât. Înseamnă și lucrul cu oamenii pe plan psihologic, iar asta cere multă comunicare și o abordare individuală. Multe femei vin la mine pentru a fi ascultate, pentru a fi susținute și motivate.
Conceptul meu pentru femei este să le îndrum să se iubească pe ele însele, să își găsească timp pentru a avea grijă de aspectul lor, dar mai ales de sufletul lor. Și da, dacă nu îți plac oamenii, nu ai ce căuta în sfera frumuseții. Oamenii sunt povești pe care trebuie să le deschizi și să le accepți.
Ce produse recomanzi? De ce trebuie să ținem cont mergând la cosmetolog?
Îngrijirea pielii necesită timp și efort. Mereu ne vom concentra pe calitate, efect și siguranța produselor cosmetice. Mass-marketul ne inundă anual cu mii de produse, însă nu toate sunt eficiente pentru piele. Trebuie să alegem produse de calitate, sigure, testate dermatologic și cu certificare corespunzătoare.
Când vine vorba de sănătate, nu trebuie să economisim. Poți economisi pe o canapea de bucătărie, dar tenul rămâne parte din tine care cere produse calitative și un interior sănătos.
Ce nu trebuie să facem niciodată când venim la aceste proceduri?
Când facem o programare pentru anumite proceduri faciale, este important să respectăm câteva reguli:
- Nu umblăm cu mâinile pe față.
- Nu experimentăm pe pielea noastră acasă.
- Nu venim cu alergii sau cu pielea traumatizată, proaspăt bronzată.
- Nu venim dacă suntem bolnavi.
- Nu mergem la saună, solar etc. după anumite proceduri facial.
Cum reușești să rămâi la curent cu noile tendințe și tehnologii în cosmetică?
Lumea frumuseții nu doar „merge”, ci „zboară” descoperind noi tendințe, tehnici și aparate destinate tratamentului diferitelor tipuri de piele. 2025 va aduce inovații majore în acest domeniu. Încerc să învăț de la cei mai buni, citesc, vizionez podcasturi și mă documentez constant.
Ce sfaturi ai pentru antreprenorii care vor să pornească la drum?
Dacă vrei să mergi pe propriul drum, este necesar să ai cunoștințe și în alte domenii, iar vânzările sunt pe primul loc. În prezent, fac un mentorat, care presupune un program mai intens de activitate, promovare și implicare activă în ceea ce fac. Provocările sunt multe, dar astfel creștem și ne descoperim pe noi înșine. Mentorii sunt esențiali pentru a ajunge la un alt nivel. Atunci când ne pare că știm tot, de fapt este încă loc de multă lecție. După acest mentorat am mai multă libertate pe online și mai mult curaj. Știu că nimeni nu va face nimic în locul tău.
Dacă ai putea să îți transmiți un mesaj ție însăți, celei care a început această călătorie acum 13 ani, ce i-ai spune?
Ce mi-aș spune acum 13 ani? Să nu te temi! Încearcă! Eșuează! Greșește! Fă așa cum simți! Spune „Nu” atunci când trebuie! Învață de la cei mai buni! Gândește pozitiv! Vei reuși!
„Oamenii sunt povești pe care trebuie să le deschizi și să le accepți.”
Instagram: tatianamanoli.md
e-mail: polimaru100@mail.ru
Lasă un răspuns