Compania investeşte pentru ca lucrurile să fie făcute într-un mod diferit, inovativ. Se pune accent pe pregătirea şi instruirea viitorilor candidaţi, care vor face parte din marea familie ORANGE SYSTEMS, dar nu numai. Sunt investiții în numeroase programe și evenimente pentru dezvoltarea competențelor IT, atât pentru angajați, cât și pentru comunitatea IT locală și vin cu parteneriate de valoare în acest sens.
Accentul este pus pe educaţia IT, dar şi pe diverse metode sau programe specifice educaţiei non-formale. Vorbim de noi forme de învăţare a domeniului tehnologiilor informaţionale, de reconversie profesională, de majorarea numărului de femei în această industrie etc. Compania se implică în proiecte locale, inclusiv în cele care promit schimbări şi inovaţii şi aduc plus valoare societăţii.
ORANGE SYSTEMS – al doilea cel mai mare angajator din Republica Moldova, în industria IT
Dezvoltarea domeniului de prestare a serviciilor și produselor IT pentru companiile de telecomunicaţii din Europa a început în 2008. Iniţial însă, această linie de business creată de ORANGE MOLDOVA nu a fost mediatizată şi pe piaţa de acasă. Abia 6 ani mai târziu cele două entităţi au fost separate juridic, ORANGE SYSTEMS fiind lansată pe piaţa locală. Numărul de angajaţi este în continuă ascensiune şi, pe bună dreptate! Compania este al doilea cel mai mare angajator din Republica Moldova, în industria IT.
În prezent, ORANGE SYSTEMS are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.
În anul 2020 preocuparea esențială a fost asigurarea bunăstarii și siguranța echipei. Evident că a fost un an al provocărilor, dar și al noilor oportunități
Compania a reușit să se extindă în domenii noi, cum ar fi cel al serviciilor FinTech, prin câteva parteneriate noi ce țin de domeniul serviciilor digitale financiare. Pe partea de platf orme digitale, anul 2020 a reprezentat un succes și dacă ar fi să vorbim de cifre, creșterea pe acest segment a fost de mai mult de 100%, comparativ cu anii precedenți. Acest lucru a fost posibil pentru că echipa s-a adaptat rapid la schimbările pe care le-a generat pandemia, dar și pentru că a fost inovativa.
ORANGE SYSTEMS sunt o premieră pentru ţara noastră, studenţii având şi posibilitatea de a participa la proiectele desfășurate de companie. Astfel, se vede clar cum are loc procesul de activitate în cadrul hub-ului.
De asemenea, compania are stabilite parteneriate pentru data for good. Acestea presupun colaborări cu unele organizaţii sau instituţii din ţară, în vederea creării unor servicii sau produse ce vor fi oferite gratuit populaţiei. Un pilot în acest sens a fost elaborarea unor propuneri de optimizare a traseelor transportului public din Chișinău cu ajutorul unor algoritmi de machine learning, proiect pilot ce a reprezentat o continuitate a „Urban Mobility Hackathon. Hack the traffic in Chisinau”.
Datorită dezvoltării rapide a noilor tehnologii, IT-ul este unul dintre cele mai atractive domenii din lume, iar interesul şi ambiția companiei noastre este de a fi un actor activ şi atractiv atât pe piața națională, cât şi pe piața internațională de servicii IT.
Dorința noastră este să contribuim la crearea unui ecosistem sustenabil prin care să se dezvolte cât mai multe competențe locale, în domenii inovative ale tehnologiilor informaționale. Sunt convinsă că această investiție în capitalul uman local va duce la crearea unor produse de valoare ce vor putea fi exportate în străinătate, iar asta, în final, va avea un impact extrem de pozitiv în dezvoltarea țării.
Lasă un răspuns