Nu știu dacă ați observat, dar parcă tot mai mulți oameni în ultimul timp încearcă să își găsească un hobby sau să practice un sport. Poate că pandemia ne-a învățat să ne gândim mai mult la noi și dorințele noastre. Practicarea unui sport îți poate aduce doar beneficii, pe lângă faptul că te menține în formă, te și relaxează.
Echitația devine un sport tot mai practicat la noi. Am observat că femeile sunt cele mai interesate de acest sport nobil. Dacă ți-ai dori și tu să încerci să călărești, acest articol este pentru tine.
Hai să o luăm pe rând.
Ce este echitația? Echitația sau călăria este reprezentată de totalitatea pașilor necesari pentru a trata corect un cal. Da, ai citit bine. A trata. În cadrul unei lecții de echitație, călărețul învață cum să îngrijească, cum să respecte, cum să stea pe cal și cum să îi adreseze acestuia comenzi corecte astfel încât calul să facă ceea ce își dorește călărețul.
Există multe mituri care planează în jurul acestui sport. De exemplu că e foarte dificil, periculos și foarte costisitor. Totuși, dacă te vei informa mai bine o să înțelegi că nu este chiar așa.
Echitația nu este o fiță. Călăria este o formă excelentă de exerciții fizice. Deși la prima vedere poate părea un sport foarte simplu, încă de la primul curs de echitație, oamenii își dau seama că este vorba de o activitate complexă. O oră de călărie poate arde calorii similare cu cele ale unei curse cu bicicleta de peste 30 min. Prin urmare, echitația poate ajuta la slăbit și la întărirea musculaturii picioarelor și spatelui.
Pe lângă beneficii fizice enumerate mai sus, echitați are și beneficii asupra stării noastre emoționale.
Îmbunătățește puterea de concentrare. Începând de la pregătirea calului pentru călărie și până la descălecarea de pe cal, călărețul trebuie să fie atent în permanență la fiecare detaliu. În principal trebuie să se concentreze pe sincronizarea cât mai perfectă a acțiunilor sale cu mișcările calului.
Îmbunătățește auto-disciplina. Arta călăriei și a îngrijirii calului reprezintă un exemplu extraordinar de comunicare între specii. Fiecare acțiune din comportamentul omului influențează comportamentul calului, deci auto-controlul, calmul și disciplina riguroasă sunt absolut necesare.
Îmbunătățește răbdarea. Călăria implică deprinderea unui set întreg de noi abilități, ceea ce necesită timp și răbdare. De asemeni înțelegerea fiziologiei calului reprezintă un proces complex în sine. Ca urmare, echitația practicată cu regularitate ajută călărețul să fie mult mai răbdător.
Lecții de echitație în Moldova pot fi practicate la Școala Republicană de Hipism și Pentatlon Modern, de pe strada Calea Orheiului 90.
Înainte să te aventurezi către acest tip de sport va trebuie să investești în uniforma potrivită și să înțelegi dacă iubești caii. Echitația înseamnă în primul rând o relație strânsă între tine și cal.
Succes!
Lasă un răspuns