ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ LOCALĂ
De două decenii primar
Nu poți fi primar doar de la ora 8.00 până la 17.00, de luni până vineri. Ești primar non-stop!
Primarul satului Slobozia Mare, Valentina Carastan, este la al 5-lea mandat în palmares, iar de specialitate este profesoară de limba și literatura română. „Predând din marele Mihai Eminescu și constatând că istoria se repetă, că e nevoie de oameni pentru a face schimbări, am hotărât să candidez la funcția de primar.”, spune dumneaei. Așa a început calea în Administrație Publică Locală, în anul 2007, fiind director de școală… cu frig în instituții, lipsă de apeduct în sat și scopul de a ajuta localitatea, ceea ce s-a și întâmplat.
Sunt mai multe realizări în anul 2024, însă una dintre cele mai importante este cea de-a treia poartă simbolică din circuitul turistic al satului – „Construcția și amplasarea unei porți monumentale din lemn cu motive tradiționale locale cu denumirea POARTA BELEULUI”, la intrarea în Rezervația de Stat „Prutul de Jos”, pe malul lacului Beleu, astfel a devenit simbolic – Satul cu 3 porți: Poarta Horelor (cultura), Poarta Belșugului (economia), Poarta Beleului (natura).
Localitatea Slobozia Mare a evoluat foarte mult în ultimii ani. De la căratul apei cu cobilița din fântânile cu mină și cu cisterne adaptate la 40 km rețea de apeduct construit, cu cinci turnuri noi instalate de apă potabilă prin fonduri europene, americane, locale, naționale. S-a dezvoltat prin construcția unei piețe agroalimentare construită din lemn masiv, probabil, una din cele mai mari piețe din localitățile rurale din țară. Este o piață modernă, rustică, care atrage tot mai mulți turiști. Am devenit localitatea cu cele mai multe destinații turistice din r. Cahul (11 destinații). Organizăm cel mai mare festival din raionul Cahul – Festivalul BelEU Fest. A fost construit drumul de acces către lacul Beleu – cea mai importantă atractivitate turistică din localitate și din regiunea Cahul. Avem 12,5 km de drumuri reparate cu beton asfaltic și beton ciment. Am construit șase km de trotuare.
Este probabil unicul sat din APL, Republica Moldova, care investește anual în jur de 1 ml. lei (venituri proprii) în Cultura localității („Mocănașii”, „Vatra Horelor”, fanfara, orchestră). Ne mândrim cu cel mai frumos și bogat muzeu de istorie și etnografie de la Sud cu șase săli tematice și 10.000 exponate. Avem șapte clădiri de instituții publice renovate total/ parțial.
Lasă un răspuns