Fișier
Funcție: Vinificator;
Data nașterii: 14.01.1989
Studii: Universitatea Tehnică a Moldovei
Coordonare: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva personală
Este omul care a moștenit pasiunea pentru vinificație de la tatăl său și care lucrează cot la cot alături de familie pentru a scrie zi de zi povestea acestei afaceri. Deși vinul „Javgur” a adunat zeci de medalii de aur pentru calitate la concursuri internaționale, Vasile afirmă că succesul este înșelător și mizează pe munca asiduă, colaborare și control al fiecărui proces. Dragostea față de tradiție, față de cultura vinului și munca în comun alături de familie a făcut posibilă continuitatea vinăriei timp de aproape șapte decenii. În viitor, vinificatorul planifică să dezvolte această afacere de suflet și să exprime prin licoarea creată tot ce înseamnă tradiție vinicolă de calitate.
VISUL MEU este să pot transmite această pasiune mai departe copiilor mei. Dacă ei vor dori să îmbrățișeze această profesie frumoasă, îi voi îndruma cu multă dragoste și plăcere, la fel cum a făcut-o cândva și tatăl meu. După cum am spus, aceasta este o afacere de suflet. Pentru mine, povestea vinăriei Javgur a început din leagănul copilăriei care a fost chiar satul cu aceeași denumire și podgoriile sale. Până la vârsta de șase ani, am copilărit pe cele mai frumoase și înverzite meleaguri ale Moldovei. De atunci, am moștenit o dragoste aparte pentru cultura viței-de-vie, tradiții pe care le-am învățat anume aici.
VINĂRIA JAVGUR e mai mult decât o afacere pentru că vorbește despre rădăcinile noastre. Tatăl meu, Gheorghe Scutaru, moștenind pasiunea pentru vinificație de la străbunei, a început activitatea la această întreprindere acum 35 de ani în urmă, ani în care a promovat calitatea vinului moldovenesc. Împărtășindu-i pasiunea și fiind siguri că și acasă se pot crea lucruri frumoase, eu și sora i-am urmat calea, mai întâi făcând studii profesionale în oenologie, pentru a putea îmbina tradițiile în vinificație cu cele mai moderne tehnologii.
CU SIGURANȚĂ, REZULTATELE FRUMOASE SE OBȚIN ÎN TIMP. Pentru a face un vin de calitate trebuie să ai materie primă proprie. De aceea, în anul 2000, am început sădirea primelor plantații de viță-de -vie, care a continuat și în anii următori, ca, astăzi, să avem 87 ha de soiuri nobile europene. Sunt foarte importante studiile profesionale, dar și practica mai mult de 12 ani, mi-a dat încredere să iau deciziile corecte. Un alt factor foarte important în producerea vinului de calitate este utilajul modern, ce îți permite să te aliniezi standardelor de calitate internaționale, să automatizezi anumite procese și să obții un produs apreciat la justa valoare.
ÎN PREZENT, la vinărie, fiecare membru al familiei este implicat cu dăruire și profesionalism în toate procesele de producere. Atât pentru mine, cât si pentru familia mea, vinificația este muncă, artă, iscusință, stil de viață și tradiții transmise din generație în generație.
CU SIGURANȚĂ, CA ÎN ORICE AFACERE EXISTĂ PROVOCĂRI, mai ales, în contextul pandemic. Una din ele este poziționarea. În ultimul timp, apar tot mai mulți producători, iar concurența crește pe zi ce trece. În asemenea circumstanțe, o mare provocare este să-ți menții poziția, nu doar să te promovezi. Important este să produci vinuri de calitate, să găsești factorii de diferențiere și să adopți o strategie eficientă. O altă mare provocare pe care am întâmpinat-o a fost pandemia din 2020. Cred că acest an ne-a mobilizat la maxim. În pofida dificultăților, ne-a reușit să păstrăm integră echipa Javgur. Vinăria a activat, muncitorii au fost remunerați, iar acest fapt a asigurat financiar câteva familii din trei sate vecine. Această situație ne-au unit și mai mult în calitate de profesioniști, dar și ca familie, învățînd să ne ascultăm și să colaborăm mai productiv.
CERT E CĂ NU NE OPRIM AICI. În 2020, am trecut la o treaptă superioară de calitate. Am creat o nouă gamă de vinuri premium – Scena, la care lucrăm de mai mult timp, care va fi lansată în această primăvară. În gama respectivă vor fi ediții limitate de vinuri premium prin care oenologul se afirmă. „Scena” redă rolul vinificatorului și munca sa în procesul de crearea a unui vin de calitate. El este acel creator, artist care șlefuiește fiece butuc de viță-de- vie și aduce pe marele scene suflul naturii, al terroirului și aromele cele mai delicate.
Lasă un răspuns