PROIECT: FEMME BIJOUX
Sclipitoare, atrăgătoare, scumpe… Bijuterii! Au suportat toate etapele de prelucrare a Sinelui: tăierea și topirea metalului interior, presarea stereotipurilor, filigranarea laturilor grosiere de caracter, șlefuirea prejudecăților și baterea la cald a clișeelor.
Au lucrat cu tehnici speciale de gravare a lecțiilor de viață, pe inimi…
FEMME BIJOUX, femei ce s-au lăsat ghidate de propria inteligență și imaginație pentru a deveni bijuterii veritabile.
Savurați-le!
Text: Tatiana Pătrunjel
Foto: Elisabeth Cujba-Zhiltsova
__________________________________________________________________
Funcția: FONDATOAREA CENTRULUI PENTRU COPII KIDS’ CLUB „VIOLETA”
Bijuteria preferată: AMETIST
Să nu uităm ce dei șapte ani de acasă!
Dimineața când se trezește, în primul rând zâmbește. Zâmbetul îi resetează gândurile, emoțiile, stările. Așa se pregătește pentru cei mai fideli prieteni ai săi – copiii. Se întâlnesc împreună la Kids’ Club „Violeta”, să se distreze, să învețe lucruri noi. Nu este un local obișnuit. Este un centru inovativ, pentru copii, unde ea este Zâna din poveste, iar picii neastâmpărați abia așteaptă să i se urce în cap… ah, în brațe!

Ador mirosul locuinței mele. Aroma de cafea, combinată cu parfumul preferat, îmi oferă energia pentru o zi întreagă. Dimineața fac exerciții de întărire a rezistenței organismului, apoi duș. Sunt minute de aur, pe care nu le-aș rata niciodată. Îmi dau și un plus la dispoziție, ceea ce-i foarte necesar atunci când lucrezi cu copii.
Prietenia este una dintre valorile fără de care nu putem trăi. Iar o prietenie mare între femei este posibilă doar atunci când se păstrează loialitatea, angajamentul, sprijinul și sinceritatea. Empatia și sinceritatea femeilor mă cuceresc.
Am avut noroc de prieteni adevărați în activitatea mea pedagogică. Alături mi-a fost Fondatoarea A.O. SOS Autism, doamna Aliona Dumitraș, cu ajutorul căreia am implementat multe proiecte cu impact, pentru copiii cu autism și alte boli.
„M-aș îndrăgosti de un bărbat care mă va face să cred în minuni.”
Nu sunt nici romantică, nici de fier. În relația cu bărbații, sunt cea adevărată. Dar pot deveni o străină, într-o clipă, dacă mă va minți sau trăda. Romantismul nu va muri niciodată, atât timp cât există îndrăgostiți. A fi îndrăgostit înseamnă a dori să-ți strigi iubirea, să fii implicat în relație cu trup și suflet.
Tinerețea este înainte de toate o stare, o stare de bine a spiritului, care se răsfrânge și asupra trupului. Mereu caut să echilibrez starea de bine. A fi tânără, înseamnă a te simți așa, a avea suflet tânăr. Atunci când energia feminină are vibrații înalte, femeia va rămâne mereu tânără.
Fiicele îmi spun „șefa”, dar oricum le sunt mamă, cu multe griji. Au mai crescut și în ultimul timp simt că am devenit mai prietene. Acasă este o atmosferă de conlucrare, parteneriat și compromis sănătos. M-am obișnuit să deleg responsabilitățile. Admit negocierile amiabile, astfel domnește liniștea și pacea în familie. Beneficiile acestui tip de relații: acasă totul este pus la punct și mănânc gustoșenii pregătite de fete la bucătărie.
„Știu cum arată oamenii care iubesc copiii, prefer să-i am în echipă.”
Domeniul educației necesită creativitate, ingeniozitate. Ca să ajungi la suflețelul unui copil trebuie să ai multă imaginație, să fii înzestrat cu un suflet bun, cu intuiție. Bonele și alte persoane ce aleg să lucreze în pedagogie sunt oameni însemnați. Au darul de a iubi copiii.
Iubesc copiii la nebunie. Ca să fiu lângă ei și să cresc ca specialist în domeniu, n-am ezitat să absolv două facultăți pedagogice, iar a treia facultate am absolvit-o fiind licențiată în Drept. Am fost director al instituțiilor de educație timpurie, șef interimar al DETS, manager al serviciului asistență socială din cadrul Direcției pentru Protecția Drepturilor Copiilor din mun. Chișinău, șef SAP în cadrul proiectului internațional IOM Moldova. Din câte vedeți, mereu am fost în serviciul copilului și al familiei.
Noblețea din faptele bune. Proiectul SUNTEM ALĂTURI DE VOI a fost de mare impact. În cadrul lui am identificat familii social-vulnerabile, copii și bătrâni care aveau nevoie de suportul societății. Am atras multă lume bună care i-a văzut rostul. Aceasta mi-a dat aripi să continui. În final, a apărut ideea și motivația să fondez Centrul pentru copii Kids’Club „Violeta”. Avem un an de când activăm.
La Kids’ Club „Violeta”, realizăm activități creative și educative împreună cu copiii. Copiii sunt implicați în ateliere de joacă senzorială, învățăm aritmetica mentală, gătim bucate la Kids Chef. Copiii cu nevoi educaționale speciale sunt instruiți de logoped și psiholog. Am acumulat experiență în activitatea cu acești copii.

„Anul 2022 s-a declarat oficial „epidemie de autism”, reieșind din numărul mare de copii diagnosticați.”
Meniuri „fără gluten”, „pentru alergici” și „copii cu diabet”. O da! În ultimul timp, copiii sunt diagnosticați cu diverse afecțiuni. Meniurile în instituțiile private și nu numai, necesită și sunt adaptate pentru a satisface nevoile copiilor, fiind elaborate conform cerințelor și prevederilor normelor sanitare și a medicilor dietologi.
Uneori copiii sunt capricioși. Fac tantrum. Există tehnici și metode de lucru cu acești copii, diverse terapii comportamentale care se vor realiza pe parcursul activităților, în caz când sunt stabilite diagnoze. Dar nu în ultimul rând, în parteneriat cu părinții. Pe lângă Centru am fondat Școala Mamelor, unde psihologul răspunde la toate întrebările ce pot să apară pe parcurs.
Planuri de viitor? Să mă ocup de crearea și dotarea centrelor pentru copii, cu scopul nobil de a ajuta părinții să educe o generație de copii sănătoși, fericiți și cu un viitor prosper.
________________________________________________________________
Text: Tatiana Pătrunjel
Foto: Elisabeth Cujba-Zhiltsova
Styling: Diana Frunza Serejnicov
Make-up artist: Capustova Natalia, L&N Studio, str. Kogâlniceanu, 7
Hair stilist: Varban Victoria
Lasă un răspuns