Astăzi, 20 iulie 2022, ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei va fi inaugurată expoziția artistului plastic Lică Sainciuc „Pictura anilor 1970”.
Expoziția este prilejuită de aniversarea a 75 de ani de la nașterea lui Lică Sainciuc – arhitect, artist plastic, designer grafic, grafician, istoric de artă, activist al vieţii culturale.
„Expoziția îl prezintă pe autor drept un admirator al Chișinăului și al oamenilor săi cu o tematică care depășește limita realității înconjurătoare. În cele mai simple și sugestive lucrări vedem un portret al capitalei și al timpului, în unele portrete demonstrează o reflecție afectivă asupra personajelor, iar în altele chipurile sunt privite de la distanță.Însă adevărata viziune artistul o descoperă prin imaginile fantastice ale lumii invizibile din jurul nostru, cap de listă fiind “Uciderea pruncilor” cu o tematică evanghelică transferată în lumea contemporană. Lică Sainciuc este, prin lucrările sale, un artist vizionar al zilelor în care vețuim” spune Tudor Stavilă, dr. în studiul artelor
Pictura: „Uciderea Pruncilor”, 1974.
Lică Sainciuc este unicul fiul al pictorilor Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc.
Începând cu anii 1970, Lică Sainciuc s-a consacrat picturii. În 1974 i s-a acordat Premiul Concursului Republican al Portretului pentru lucrarea „În bibliotecă”. În 1975 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova cu o serie de tablouri.
Prima carte tipărită a artistului, „Cele mai frumoase flori”, publicată în 1964, însuma o serie de linogravuri. Tirajul a fost oprit de așa-numita „luptă cu formalismul”, parte a cenzurii sovietice, inițiată pe timpul lui Nikita Sergheevici Hrușciov. A urmat o perioadă lungă în care Sainciuc nu a avut acces la edituri; abia în 1977 i s-a permis să facă desene la niște cărți pentru copii.
Este susținut de autorii de texte cărora le impune corelarea conținutului literar cu desenele din carte.
În 1978 a obținut Diploma de gradul II la Concursul Republican de Desen pentru cartea Umbrela și în 1979 Diploma de gradul III pentru Albinuța.
De la sfârșitul anilor 1980, Lică Sainciuc a produs cărți de autor, realizând atât componenta grafică cât și cea textuală. În 1988 a apărut cartea Una, două, hai că plouă, redenumită apoi în Enciclopedia P. Guitz / P. Oinque Encyclopædia. Și în cartea Alfabetul cu povești (2015) desenele și alcătuirea textuală aparțin lui Sainciuc.
În 1989 a inițiat seria de cărți miniaturale Codobelc, o selecție din creația folclorică a copiilor, în cadrul căreia au apărut circa 25 de titluri în tiraj de peste un milion de exemplare. Lui Sainciuc i s-a permis, în premieră să publice în grafie latină, dar întrucât responsabilii de la tipografie nu aveau seturile necesare de litere, artistul a scris Nani nani de mână.
Sainciuc a ilustrat manualul Albinuța și alte câteva enciclopedii pentru copii. La 31 august 1989, în RSSM alfabetul latin a fost acceptat oficial. În acest context a fost nevoie de elaborat un abecedar în grafie latină. Lică Sainciuc a colaborat cu Spiridon Vangheli și Grigore Vieru ca să alcătuiască fascicule, care erau imediat reproduse săptămânal în ziarele republicane, iar învățătorii și părinții le decupau.
În 2010, a fost decorat de Președintele Mihai Ghimpu cu Ordinul de Onoare. În 2019, prin Hotărâre de Guvern, Sainciuc a primit Premiul Național.
Mergeți la muzeu!
Surse: wikipedia
Lasă un răspuns