ZECE VINURI FINE recomandate de expertul Fine Wine, Andrei Cibotaru

Ca să răspund celor mai populare întrebări, voi tăia tranșant din start: de la aceste vinuri NU doare capul! De altfel, în mediul nostru se zice că — dacă te doare a doua zi capul — e de vină capul, nu vinul. În clubul select al cititorilor VIP magazin, sunt sigur, e cuvenit să vorbim nu de măsură, ci de calitate. Una neapărat foarte înaltă!

Prezint, așadar, distinsului cititor, o recomandare cu zece vinuri din Moldova, pe care ar fi păcat să nu le gustați. Să le puteți dărui cu încredere cumătrului or partenerului de business. Sau, pur și simplu, să le păstrați în colecție pentru a celebra… milionul. Pentru miliard, vă rog, să mă contactați în privat.

Nu este un top ierarhic, ci o recomandare cu produse testate, întâlnite mai rar pe raftul obișnuit și, mai des, în cluburile de connaisseuri. Vă asigur, veți face o impresie bună dacă știți aceste vinuri, mai ales, cu ceva descrieri înșiruite, modest, în ceea ce urmează.

NEGRU DE PURCARI VINTAGE 2015

Priviți îndelung eticheta, faceți o scurtă pauză de gândire, apoi exclamați elegant și cu clasă: este cel mai bun vintage de la Purcari, din ultimul deceniu! Negru de Purcari este, bineînțeles, o carte de vizită a vinificației moldovenești, dar 2015 se ridică cu un cap peste tot. Și ține comparația cu un Bordeaux de clasă, de exemplu. Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rară Neagră — maturat 18 luni în butoi de stejar francez. Poate fi găsit cam cu 100 euro în doar câteva locații din Chișinău.

NEGRE 2017 FAUTOR WINERY

Era un hit și până acum, dar anul acesta a avut noroc de o adevărată „isterie”. Emblematicul cupaj din două soiuri locale — Rara Neagră și Feteasca Neagră — a fost desemnat cel mai bun vin roșu din lume la ultima ediție a Concours Mondial de Bruxelles. S-a remarcat cu cel mai mare scor, într-un total de 5 084 de vinuri roșii din întreaga lume, evaluate în competiție. Ceea ce costa 350-400 mdl, peste noapte a devenit 100 euro. E încă un exemplu că, pe lângă plăcerea hedonistă pe care o provoacă, vinul merită văzut și ca un instrument de investiții.

SAUVIGNON BLANC 2021 MINISTERRIOS

Nu știe nimeni mai bine ca dvs. că lucrurile aparent imposibile se întâmplă atunci când visezi și lucrezi. Asta a demonstrat și un cuplu tânăr, doi entuziaști școliți în Franța – Dan și Diana Prisăcaru, care au creat de la zero o mică bijuterie vinicolă pe nume MinisTerrios.

An de an, cu acest brand este îmbuteliat, neapărat în cantități strict limitate, unul dintre cele mai bune vinuri de Sauvignon Blanc din Moldova.

Răciți bine acest vin și savurați aroma vegetală, de tomate verzi, agriș, citrice. Și plusați un paradox: vinul nu trebuie să fie scump ca să fie extraordinar, uneori sunt suficienți și 130 mdl!

Tewa V(ia) Feteasca Neagră 2019

O etichetă care te atrage, s-o savurezi chiar și tactil!

V(ia) — de la Valentina și Ia — reprezintă un omagiu designerei Valentina Vidrașcu, care creează colecții inspirate din motivele tradiționale românești. Evident, că în așa „haină” nu putea fi altceva decât un vin de top. Doar 550 de sticle. Buchet de fructe negre și pomușoare, ușor condimentat, cu lemn nobil (a stat 24 luni în barrique) și cu postgust de poveste. Ca și piesele vestimentare de colecție — vinul costă. 1100 mdl acolo unde mai este disponibil.

FETEASCA REGALĂ 2021 CRAMA MIRCEȘTI

Ca să înțelegeți mai bine acest vin, trebuie să ajungeți măcar o dată în „Mica Toscană” a Moldovei. Mai exact, pe „dealul Pietrăriei”, în satul Mircești situat între Cornești și Ungheni, acolo unde își are sediul această frumoasă vinărie. Peisaje de poveste, cu un terroir unic și cu vinuri de excepție. Vinul — așa cum ne promite din denumire — livrează o experiență regală: arome florale, cu aciditate vioaie și cu multă savoare. Una din zecile de piese de rezistență ale maestrului oenolog Arcadie Foșnea, fondator la Crama Mircești.

LAND OF BASARABIA BARRIQUE GOLD ROȘU SEC, MĂTURAT, MERLOT 2017

Merlot de un roșu rubiniu, care te încântă vizual, cu aromă complexă, în care domină notele de prune și cireșe răscoapte, gem de căpșuni, ciocolată și vanilie. Gustul de o textură catifelată, tanini moi și arome de mure condimentate. Post gustul e lung, savuros și ușor piperat. Potențial de maturare în sticlă mai mult de 5 ani și evoluție anuală uimitoare, un vin de colecție. E top din Republica Moldova!pădure, taninuri catifelate și gust rotund, moale.

SAPERAVI 2019 GITANA WINERY

Nu știu etichetă care să redea mai bine caracterul vinului! Simplu, dar în același timp, intens, bogat. În aromă găsim fructe și prune uscate, la care se adaugă nuanțele de ciocolată. Gust intens și complex, cu o astringență bine temperată, taninuri bogate și un post gust rafinat prelung, cu note de piper. Un vin referință pentru soiul de origine georgiană. Când îl deguști, înțelegi de ce unele voci spun că Saperavi se face în Moldova poate chiar mai bine decât în Georgia.

BRAVOUR MALBEC 2021 CHATEAU CRISTI

Chateau Cristi — un nume relativ nou în Moldova, dar care va fi des pomenit în viitorul apropiat, să țineți minte — a testat anul acesta marea cu degetul. A produs, în premieră, roze, ca experiment, pomenindu-se cu unul din cele mai bune vinuri roze ale anului.

Asta este o bravură, să ai curaj și să faci! Un top de culoare roz pal, cu buchet de flori, fragi și fructe galbene exotice. Ușor, agreabil și — cel mai important la un roze — accesibil.

120-130 mdl în retail.

ACADEMIA RARA NEAGRĂ 2019

Purcari n-ar fi Purcari fără inovație. Academia este o colecție de vinuri Premium care cercetează în profunzime identitatea și caracterul vinurilor autohtone. În tandem cu o tehnologie nouă de vinificare — în amfore de lut.

Spus mai puțin teoretic, avem în față cea mai bună Rara Neagră de pe ambele maluri ale Prutului. Ediție limitată 4632 de sticle. Vinul a fost macerat și apoi maturat circa 2 ani la amforă, a urmat o scurtă odihnă în butoi de stejar și o maturare la sticlă de aproape 1 an. Acum costă 720 mdl, peste câțiva ani va fi dublu sau triplu.

METAFORA 2019 GOGU WINERY

Hai să nu fim snobi și să mai ieșim din Chișinău. Mai exact, la Căușeni, acolo unde familia Gogu dezvoltă o bijuterie vinicolă – Gogu Winery.

Metafora este, deopotrivă, o piruetă lingvistică și oenologică. Cupaj de Cabernet Sauvignon, Saperavi și Merlot, maturat 18 luni în butoaie de stejar francez. Nasc și la Căușeni vinuri mari!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin