Monica BABUC, Omul Anului 2018 în Domeniul Executiv

Dacă nu eu, atunci cine? Aşa şi-ar începe autoportretul unul dintre personajele feminine de forţă din Guvern, Ministrul Culturii, Educaţiei şi Cercetării. Apoi pensula va căuta cele mai sugestive culori prin care va demonstra că doar frumusetea va salva lumea, iar după asta că nu mor caii când vor câinii. O femeie extrem de puternică, căreia educaţia şi funcţia pe care o ocupă i-au oferit cele mai emoţionante lecţii de viaţă. Ştie să vorbească cu oamenii şi să le întindă mâna. Monica Babuc a scos la lumină nestemate culturale ignorate de lumea trecătoare,

iar în scenă – valori uitate în sărăcie şi indiferenţă.

Asta e cea mai mare realizare a mea – faptul că proiectele iniţiate şi promovate de mine au fost îndrăgite de oameni.

2018 este un an care a adus o serie întreagă de realizări notorii pentru cetăţenii ţării noastre, în special în plan social: majorări de salarii şi pensii, de indemnizaţii pentru creşterea copiilor şi ajutoare sociale; un grandios proiect de infrastructură „Drumuri bune pentru Moldova”, soldat cu 1600 km de drumuri construite în localităţi, lansarea proiectului „Prima casă”, destinat tinerelor familii şi care a asigurat peste 1500 de familii tinere cu case proprii. Un an de reforme profunde, promovate de guvernul Filip în toate domeniile, reforme coagulate de către PDM în jurul sloganului „Pentru Moldova”. Acesta însemnând o concentrare deosebită asupra problemelor stringente ale cetătenilor în sensul soluţionării lor rapide şi calitative, de rând cu realizarea obiectivului strategic al ţării privind apropierea de comunitatea euro-atlantică.

Sunt încântată că în acest an am finalizat o curricula modernă pentru treapta preşcolară ( pentru prima oară în istoria RM) şi pentru treapta primară (26 de produse curriculare noi), acesta fiind începutul creării unei curricule naţionale noi, decongestionată, eliberată de informaţie irelevantă, mai simplă şi mai accesibilă. Am majorat indemnizaţia pentru tinerii profesori până la 120 mii lei pentru a accelera accesul lor în sistemul pedagogic. La fel am procedat cu salariile cadrelor didactice şi ale oamenilor de cultură, am dublat alocaţiile bugetare pentru sport şi am instituit pensii viagere pentru antrenorii care au educat sportivi cu performanţe internaţionale. Nu pot trece cu vederea nici lansarea proiectului-pilot pe ţară de renovare din bani bugetari a şapte Case de Cultură şi nici aderarea la Oficiul European COST în domeniul cercetării.

Presupun şi sper că efortul şi prestaţia mea a impulsionat activitatea în domeniile pe care le gestionează Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al R. Moldova.

Sunt oameni care nu cred în minuni şi sunt oameni care cred că tot ce îi înconjoară e o minune. Fac parte din a doua categorie.

Dragostea ce mişcă sori şi stele, în toată complexitatea manifestărilor ei, va schimba lumea. Sper că particip la acest proces. Pentru că iubesc oamenii.

Timpul liber de ministru… Am tot mai rar. Dar când prind puţin, merg la operă şi la teatru. Merg la concerte. Fac plimbări. Dorm. Citesc Gavalda. Merg să-mi văd părinţii sau pur şi simplu stau de vorbă cu fiica mea.

Mi-ar plăcea să schimb capacitatea de a pune la îndoială aproape toate deciziile pe care le iau, ca să fiu sigură că am luat o decizie perfectă. Mi-aş păstra sensibilitatea şi dragostea pentru oameni şi frumos.

Fişier

Ministrul Culturii, Educaţiei şi Cercetării

Data şi locul naşterii: 29 martie 1964, s. Bardar, r. Ialoveni

Studii: Facultatea de Istorie a USM; Aspirantă a Universităţii „M. Lomonosov” or. din Moscova

Foto: Arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin