Orice om are nevoie de un loc în care se poate simți bine, comod și el însuși. De fapt, este destul de greu să găsești un asemenea spațiu, însă tinerii de astăzi, modernizați cu tehnologiile contemporane de ultima generație, l-au găsit. Instagram, anume acestă rețea de socializare permite oricărui om care are la dispoziție un smartphone, să-și creeze un profil în care va posta poze cu ceea ce îi este aproape de suflet.

Aici, tu ai posibilitatea și să interacționezi cu diferite persoane cu care ai interese comune sau, din contra, vezi ceva nou și neobișnuit. Fiecare profil este ceva unic, la fel ca persoana care stă în spatele lui. Ești fotograf talentat care zilnic face fotografii deosebite, ai toate șansele să-ți găsești aici oamenii tăi, adică cei care vor aprecia munca ta. Sau, probabil ești un ciclist extraordinar care călătorește mult și dorești ca să-ți împărtășești impresiile cu alți oameni. Nu? Atunci ești un oarecare alt om care se evidențiază prin ceva și care este în căutarea unui spațiu de afirmare a individualității.
1-15

Am fost plăcut uimită că în Republica Moldova sunt foarte mulți utilizatori pe Instagram, aproape 440 000 (după statistica din ianuarie 2018). Oamenii au îndrăgit această rețea de socializare, iar unii dintre ei chiar au devenit populari datorită ei și micului său talent. Am fost curioasă să aflu cum le-a influențat viața această popularitate și dacă este ceva favorabil sau, din contra, defavorabil. Am apelat la trei conturi cunoscute de pe instagram, în spatele cărora stau niște oameni frumoși și deschiși spre comunicare.

Este greu să duci un cont popular de Instagram? Ce presupune aceasta?
Olga Verbițchi (artisă, 98 000 followeri): Nu este deloc complicat, în special pentru mine , fiindcă sunt artistă  și e mult mai ușor să ai oameni atunci când cânți , pentru că toată lumea te urmărește pentru vocea ta și deja viața ta personală care e puțin mai diferită. Presupune multă atenție la ce postezi și la ce scrii, să raspunzi mereu tuturor ca să iși creeze o impresie mai ok.

30656415_1953283228079051_2977579403296374784_n

Ion Frunză (instagram blogger, 26 000 followeri): Este relativ greu (50 la 50), pur și simplu trebuie să fii activ ca să nu îți pierzi urmăritorii.

Crina Dulgheru (instagram blogger, 13 000 followeri): Pentru mine nu este greu, mai degrabă este ceva ce-mi aduce plăcere. Pozez, editez, scriu tot ce gândesc. Fac ce îmi place.

Popularitatea pe rețelele de socializare ți-au schimbat cumva viața? Prin ce?
Olga: Nu mi-a schimbat nimic în afară de faptul ca mi-a luat puțin din viața personală , sunt urmarită de oameni, sunată și mereu căutată.

Ion: Evident că a schimbat, am devenit mai cunoscut și am posibilitatea să fac și bani de buzunar din asta. Însă partea negativă constă în faptul că sunt înconjurat de multe persoane false.

30689240_1953283268079047_3409895542702997504_n

Crina: Da, am început să fiu mai deschisă, îmi este mult mai ușor să-mi exprim gândurile. Am dezvoltat în mine și curajul de care aveam nevoie, doar datorită oamenilor care zilnic mă apreciază pentru ceea ce sunt și ce fac.

Care este diferența dintre viața ta de pe Instagram și viața ta în realitate?
Olga:
Nu există o diferență. Eu sunt la fel și pe instagram și în realitate. Nu mi se pare corect sa fii o persoană diferită pe rețelele de socializare încercând să ascunzi ceva sau să aduni oameni. Nici nu am avut în plan sa devin populară , secretul meu a fost că eu mereu am fost sinceră și deschisă cu toți.

 Ion: Practic, pot să spun că nu există vreo diferență, pentru că eu îmi postez viața mea așa cum este ea. Era o perioadă când nu mă cunoșteau nici colegii de clasă, dar dorința mea de mic era să devin popular. Iar cum se spune, dacă tare îți dorești un lucru și depui maximum efort, dorința devine realiatate. La fel este și în cazul meu.
Crina: Pe instagram arăt doar părțile frumoase, chiar și descrierile la poze încerc să le fac cât mai pozitive. În realitate, însă, totul este mai complicat, sunt laturi despre care mai bine să nu vorbești. De exemplu zilele încărcate sau problemele cu care te confrunți.

30656281_1953283261412381_1335733506206072832_n
Menționăm că acești trei tineri sunt un exemplu elocvent a unei activități pe social media, care poate fi foarte benefică. Să te deschizi oamenilor și să le împărtăși trăirile tale, momentele frumoase sau niște concepte care te definesc, te dezvoltă și te înapripează.

Text: Liliana Crăciun
Foto: Arhivă personală