Nutriţionistul italian Gianluca Mech a lansat de curând la Chişinău propriul showroom, oferind moldovenilor posibilitatea de a beneficia de întreaga gamă de produse şi strategii pe care le prezintă dieta ce îi poartă numele şi care este considerată în Italia, dar şi în Statele Unite „dieta starurilor”… I se mai spune şi „dieta din politică” de când fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, a declarat că datorită acesteia a pierdut cinci kilograme într-o săptămână. În fiecare lună sunt prescrise cca 5000-6000 de diete Gianluca Mech, a căror eficienţă este confirmată de rezultate impresionante – scăderea masei corporale cu 10 kg în 40 de zile. Un asemenea subiect nu putea să nu ne facă curioşi, iar discuţia ulterioară cu Gianluca Mech ne-a sporit şi mai mult curiozitatea de a trăi experienţa unică – Decottopia.

Această lansare v-a îndreptăţit aşteptările?

Lansarea a fost un succes. Sunt foarte bucuros. Pentru mine înseamnă enorm fiecare pas de extindere pe care-l fac, pentru că această dietă reprezintă, într-o oarecare măsură, istoria familiei mele, noi ocupându-ne cu obţinerea extractelor din plante încă din secolul al XVI-lea. Prin urmare, pentru mine e o mare onoare să le aduc în Republica Moldova.

În ce alte ţări aveţi reprezentanţe?

Suntem prezenţi în Statele Unite, Franţa, Elveţia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Muntenegru şi România. De azi, şi în R. Moldova.

Până a decide să deschideţi un showroom în R. Moldova, aţi analizat piaţa? Sunt pregătiţi moldovenii pentru dieta „Gianluca Mech”?

Da, desigur. Persoanele sunt interesate, pentru că aceasta este o dietă care permite pierderea a 10 kg în 40 de zile, cu scăderea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor. Este, de asemenea, o dietă de întinerire, pentru că ea contribuie la îmbunătăţirea contracţiei ventriculare stângi, care este un semn al îmbătrânirii umane. Sunt interesate mai cu seamă femeile din Moldova, care iubesc să fie frumoase.

g170c_optMech nu pare a fi un nume italian. Care este originea sa?

Este de origine austriacă. În timpul Imperiului Austro-Ungar, familia mea s-a mutat în nord-estul Italiei şi acolo a rămas. De fapt, eu m-am născut în 1969 în provincia Vicenza.

Cum v-a venit ideea acestei diete?

Provin dintr-o familie de obezi, tatăl meu a murit din cauza problemelor cauzate de obezitate. Din acest motiv, m-am interesat mereu de tot ceea ce este legat de diete. Pe lângă aceasta, avem o bogată tradiţie de familie legată de cultivarea şi culegerea plantelor. În întreprinderea noastră există un secret, care este transmis unui singur membru al familiei din fiecare generaţie. Se numeşte Decottopia, adică „Terapia celor zece plante”. Cu alte cuvinte, produsele noastre conţin un număr minimum de zece până la un număr maxim de treizeci / patruzeci de plante. Fiecare generaţie încearcă să adauge ceva în terapia celor zece plante. Tata a adăugat ginsengul, pe care bunica mea nu-l cunoştea. Eu am contribuit cu nişte alge speciale.

Spuneţi că proveniţi dintr-o familie înclinată spre obezitate, dar arătaţi ca „tras prin inel”. Este aceasta rezultatul unei griji continue faţă de modul dvs. de viaţă sau aţi moştenit alte gene?

Arăt astfel pentru că sunt foarte atent la ceea ce mănânc. Dacă nu aş ţine dieta mea, aş avea peste 100 de kilograme ca şi tatăl meu. Eu am metabolismul foarte lent. În Italia am participat la un reality show, „Insula Celebrităţilor” (ital. Isola dei Famosi), şi mie nu îmi era niciodată foame. Metabolismul lent este, de fapt, un metabolism bun. Pentru că până acum 70 de ani, problema nu era să slăbeşti, ci să mănânci. Acum, cu toată mâncarea disponibilă, trăieşte mai mult, din păcate, cel care are un metabolism rapid în comparaţie cu cel care are un metabolism lent. Dacă noi am mânca mai multe alimente crude şi mai puţin procesate termic, am începe să slăbim.

g173c_optCum consumul de produse din plante asigură slăbirea?

Acum câţiva ani, am cunoscut echipa de medici francezi care au lansat aşa-numita proteiné – adică dieta proteică, care funcţiona datorită producerii de cetoză – un proces metabolic al acizilor graşi, care are loc atunci când organismul nu consumă zaharuri. Deşeurile produse de acest tip de alimentare se numesc corpuri cetonice şi au diferite proprietăţi: elimină senzaţia de foame, dau multă energie, contribuie la pierderea masei grase fără a afecta masa slabă etc. Din păcate, acest tip de dietă are efecte colaterale foarte serioase, afectând în primul rând ficatul şi sistemul renal. M-am gândit atunci să modulez cetoza cu ajutorul plantelor şi, având la dispoziţie terapia celor zece plante, am decis să încerc. Decocturile acestea sunt, de fapt, nişte fito-extracte lichide ce nu conţin alcool, zahăr şi conservanţi. Dacă ar fi un sirop, de exemplu, nu aş putea să-l consum în timpul unei diete cetogenice, întrucât siropurile sunt produse în proporţie de 60 % din zahăr, care are proprietatea de a bloca cetoza. Acelaşi lucru se poate spune despre tincturile mamă, care conţin alcool şi, prin urmare, au acelaşi efect. În schimb, prin procesul de decocţie este posibilă modularea cetozei.

Este cunoscută în mod public compoziţia decocturilor sau este un secret?

Secretul Decottopiei – adică al tradiţiei terapiei celor zece plante – este acela de a fracţiona riscul care derivă din utilizarea unei singure plante. Din acest motiv, efectul produsului nu este cauzat de plantă sau de principiul activ, ca în cazul medicamentelor, ci, bunăoară, de sinergia dintre plantele utilizate. Din acest motiv, dieta mea este considerată în Italia, dar şi în Statele Unite, „dieta starurilor”. I se mai spune şi „dieta din politică” de când fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, a declarat că a pierdut cinci kilograme într-o săptămână cu această dietă. De atunci au început să mă sune din toată lumea. Şi de atunci se consideră că aceasta este şi dieta politicienilor. Nu în zadar, noi, care suntem originari din Vicenza, avem sediul la Roma. Iar înainte de alegeri, vedem candidaţii mai slabi.

Dar, în fond, la ce serveşte terapia prin decocturi?

La orice. Există diferite formule care rezolvă diferite probleme. Fiecare formulă şi, prin urmare, fiecare produs este identificat cu ajutorul a două numere: un număr indică la ce serveşte produsul (01 – pentru gastrite, 02 – depurative; 03 – digestive şi tot aşa până la 21 pentru cure de slăbire, trecând prin 08 – laxative). De aici se poate deduce că înainte oamenii nu aveau nevoie de laxative şi nici de cure de slăbire, în schimb gastrita era o problemă gravă şi, de obicei, lumea murea de diaree. Este foarte curioasă şi istoria decocturilor depurative. Cândva lumea făcea cure depurative de alcool, întrucât beţiile şi mahmurelile erau foarte frecvente. Există o teorie conform căreia decocturile ar fi fost aduse în Italia de grupuri de protestanţi, deoarece catolicii aveau mult mai mulţi bani şi puteau să folosească alcoolul, care în secolul al XVI-lea era considerat curativ. În afară de astea, sunt şi numerele care indică fracţionarea în timpul decocţiei. Luând în considerare că este o dietă în care se mănâncă foarte bine, adică se pot consuma toate acele produse italiene, care în mod normal nu sunt admise într-o dietă: începând de la crema de ciocolată, pizza, paste, tiramisu şi alte bunătăţi culinare de acest fel, în Italia se spune: „Nu sunt la dietă, sunt cu Gianluca Mech”.

g084c2_optCum reuşeşte dieta proteică, o abordare recentă, să se combine atât de bine cu pregătirea galenică antică?

Aceasta nu este doar o metodă de a pregăti un medicament din plante, ci o filozofie de îngrijire a sănătăţii. Medicamentele antice ne învaţă să avem grijă de sănătate înainte de apariţia bolii. Chinezii, de exemplu, plătesc medicului atâta timp cât se simt bine. În Rusia, în schimb, se spune: trebuie să economisim sănătatea. Toate medicamentele tradiţionale aveau grijă de sănătate. Astăzi s-a ajuns la excesul opus: ai tensiune înaltă? Nu te întreb de ce, dar îţi dau o pastilă. Acum pendula istoriei revine. Într-adevăr, se vorbeşte despre terapia nutriţională. Protocolul dietei l-am inventat împreună cu Departamentul de Anatomie şi Fiziologie al Universităţii din Padova.

Presupun că acest domeniu de activitate înseamnă o continuă cercetare ştiinţifică… Ce aspect sau moment studiaţi în prezent?

Dieta mea are deja un număr de 22 de publicaţii ştiinţifice de impact. Este un lucru foarte important. În noul centru de reprezentanţă deschis la Chişinău, medicii din R. Moldova sunt în contact continuu cu specialiştii din Italia. Prin urmare, cine vine în magazinul nostru beneficiază de o consultare medicală completă, inclusă în preţ, care nu costă nimic în plus din partea medicilor moldoveni aflaţi în colaborare cu cei italieni, inclusiv pentru cazurile speciale.

Acum utilizăm dieta Tisanoreica pentru a vedea care sunt efectele acesteia în tratarea infertilităţii feminine. Pare că aceasta contribuie la combaterea rezistenţei insulinice, care reprezintă una dintre cauzele infertilităţii la femei.

Acesta este un subiect de studiu şi pentru Academia de Ştiinţe a Moldovei – infertilitatea şi mortinatalitatea…

Sper ca în curând să pot colabora cu cercetători inclusiv din R. Moldova, pentru a efectua unele cercetări şi studii policentrice între Moldova şi Italia. Mi-ar plăcea, prin urmare, să creăm nişte policentre de cercetare, cum am făcut în SUA cu Tampa General Hospital din Florida, în care să implicăm cercetători din R. Moldova în colaborare cu cei din Italia, întrucât consider că ţara voastră păstrează încă o tradiţie foarte importantă de cultivare a plantelor, pe care putem să le utilizăm în tratamentul persoanelor.

Dar dvs. ce studii aţi făcut?

Sunt erborist (expert în plante). Am învăţat totul în familie, de la tatăl meu: nu există şcoli pentru a învăţa arta terapiei cu decocturi. La universităţi te învaţă, de exemplu, să nu amesteci mai mult de trei plante, care este principiul activ şi titrarea, şi acest lucru se numeşte nutriţie. Arta decocţiei se face astfel încât, atunci când se încearcă un decoct, se simte gustul deplin al plantelor din care este produs, pentru că se foloseşte întreg fitocomplexul, extras doar cu ajutorul apei din cel puţin zece plante.

Cât durează dieta „Gianluca Mech”?

Patruzeci de zile, la fel ca şi Marele Post. Am pierdut tradiţia noastră catolică. Atunci când toţi respectau postul, nu existau atâţia obezi. Acum nimeni nu doreşte să se limiteze, motiv pentru care adaugă anual circa două kilograme, care, în douăzeci de ani, se transformă în frumoasa cifră de 40 kg.

În ce mod sunt împărţite aceste patruzeci de zile?

În două faze: faza intensivă, numită şi cetogenică, în timpul căreia se consumă rezervele de zaharuri conţinute în muşchi şi în ficat sub formă de glicogen, după care încep a fi folosite grăsimile, care trebuie să fie transformate pentru a fi utilizate de către ficat. Prin urmare, este suspendat consumul de carbohidraţi adevăraţi şi se pot mânca paste, biscuiţi, plumcake şi ciocolate produse de Tisanoreica, toate cu conţinut de plante medicinale. Mai simplu: e ca şi cum ai consuma carne, legume şi fructe.

g168cm2_optEste vorba de prafuri?

Nu, nu suntem în epoca de piatră. Acestea au acelaşi aspect ca şi pasta, biscuiţii şi dulciurile normale. În fine, sunt produse bune care pot fi consumate şi în afara dietei. Expresia plăcerii fără păcat. Şi totul sub stricta observaţie a medicului, pentru că în diete nu există nimic mai rău decât autotratarea.

Aceasta înseamnă că beneficiarii dvs. au parte şi de consultaţia medicului?

Desigur. Frumuseţea acestei diete constă în aceea că e bazată pe medicina naturală. Iar medicina naturală, ca să funcţioneze, are nevoie întotdeauna de voinţa pacientului şi de dorinţa sa de a se trata, dar şi de consultaţia din partea unui specialist. Prin urmare, fără a plăti nimic în plus, se va putea beneficia de o consultaţie din partea unui medic local şi a unui medic italian. De fiecare dată când un medic din R. Moldova stabileşte o dietă, acesta are posibilitatea de a se consulta cu un medic italian, chiar de acolo unde a luat naştere dieta. Mai ales atunci când sunt cazuri mai deosebite. Pentru că noi încercăm să facem întotdeauna diete personalizate, pentru fiecare persoană în parte. Cu cât mai multe informaţii cunoaştem despre pacient, cu atât dieta este mai funcţională. O doamnă de 60 de ani nu are aceleaşi probleme medicale ca şi o fată de 20 de ani. De exemplu, avem extracte din plante cu funcţia de reglare a producerii de hormoni şi ele sunt indicate femeilor cu vârste de peste 50 de ani, aflate la menopauză, extracte capabile să le redea femeilor care slăbesc formele feminine de clepsidră.

Pe de altă parte, o tânără de 20 de ani poate avea nevoie de un produs pentru tratarea acneei. Prin urmare, trebuie să încercăm să rezolvăm aceste probleme. Pentru că frumuseţea trebuie să fie întotdeauna expresia sănătăţii. Este un lucru important pentru a obţine o frumuseţe naturală.

Câte persoane au slăbit cu acest sistem?

Noi prescriem circa 5000-6000 de diete lunar. În mod normal, este necesară consultaţia propriului medic pentru a avea un certificat de sănătate care să permită aplicarea dietei. Dieta este absolut interzisă femeilor în timpul sarcinii, copiilor aflaţi în perioada de dezvoltare. Această dietă este însă ideală pentru persoanele care suferă de diabet zaharat nedecompensat, adică de tip II. În ceea ce priveşte efectul yo-yo, după terminarea fazei intensive, se poate iarăşi mânca orice, dar cu moderaţie. Dacă o persoană are un metabolism de 1700 kcal, el nu poate consuma 3000 kcal fără a se îngrăşa. Este o chestie matematică, dar, cu ajutorul unor trucuri, se pot obţine nişte rezultate foarte bune.

 

Text: Doina Popa

Foto: arhiva personală