Timp de 12 ani, este actor cu acte în regulă, reușind și în 2016 să exprime personaje controversate, răscolitoare și zguduitoare, de la burghezul Ostap Bender din „12 scaune” după Ilf și Petrov, în regia lui Petru Hadârcă, la sadicul Jerry din comedia neagră „Lucky Strike”, regizată de Vitalie Drucec. E promotorul unui teatru lipsit de banalități, dar plin de întrebări.

De la fiecare dintre personajele pe care le-a jucat până acum, peste 30 la număr, actorul Alexandru Pleșca a avut de învățat. Dar parcă mai dragi îi sunt Duca din „Pomul vieții”, Ionel din „Nekrotitanium”, Jerry din „Lucky Strike” și mai ales Ostap Bender, cel mai impresionant pentru el. „Din păcate, indivizi ca Ostap găsim și astăzi, ei fiind la conducerea țării noastre”, a remarcat actorul.

E cel care vrea „revoluții” în teatru, recunoscând cu amărăciune că atât timp cât ne va fi frică de nou și ne vom complăcea în găoacea noastră, schimbările bune nu vor apărea. Or, „mai avem mult până o să-i ajungem pe polonezi, nemți, ruși, cei mai buni în teatru”.

Și parcă i se înseninează fața atunci când povestește despre proiecte noi. Pe lângă prestațiile sale pe scena teatrului, Alexandru Pleșca și-a îmbogățit experiența în 2016 predând lecții de chitară, împreună cu colegul său Valentin Zorilă, deținuților Penitenciarului nr. 10 Goian. A făcut-o pentru că îi place să se implice, or, spune el, actorul fără atitudine nu mai e actor, doar un interpret. Și acest lucru l-a înțeles cu timpul, cunoscând oameni-cheie în cariera sa: începând cu marele regizor Ilie Todorov, care i-a fost profesor, și continuând cu Alexandru Cozub, Vitalie Rusu, Petru Hadârcă, Sandu Vasilache, Luminița Țîcu, Mihai Fusu, Nicoleta Esinencu, toți ei l-au ajutat să devină ceea ce este.

Tot în acest an, Alexandru Pleșca s-a regăsit printre cei mai buni 13 tineri actori moldoveni în cadrul unui articol publicat de „VIP magazin”, primind printre cele mai bune critici din partea experților. Iar cu această ocazie, Sandu Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, a menționat că tot ce face Alexandru exprimă talent și o estetică desăvârșită.

img_7998_fmt-alexplescaFişier

Actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

Data nașterii: 10 decembrie 1983

Studii: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Premii: „Steaua fără nume”, 2005; Premiul Uniunii Teatrale 2011; nominalizat ca cel mai bun actor al anului 2012; Premiul pentru actorie oferit de UNITEM în 2016

 

 

 

 

 

 

 

Text: Tatiana Corcebaș-Onica

Foto: Ian Onică