Constanța Bîrca îți arată cum să prepari un cozonac nemțesc delicios

Constanța a preferat să ne uimească după o rețetă al cărei mister amintește de un film vechi de Crăciun în vremuri grele. Când simplele plăceri sunt cu atât mai dulci cu cât e mai amar tumultul. De fapt, rețetele pe care le vei găsi pe blogul Constanței, kulinarniiblog.wordpress.com, sunt o moștenire valoroasă rămasă de la mama și bunica ei, femei care și-au petrecut majoritatea vieții în orașe zguduite de război. Și, când moștenitoarea lor a tăiat prima felie din cozonacul abia răcorit, nu a mai contat decât clipa. Suavă.

Născută la Budapesta, Ungaria, pe 21 martie 1984, absolventă a Facultății de Business și Administrare a Universității „Perspectiva” din Chișinău, Constanța Bîrcă și-a lansat blogul în 2013, inspirată la început de Jamie Oliver, apoi de Michella Chiappa, Rachael Ray, Nigella Lawson, celebrități care promovează pasiunea pentru gastronomie. Treptat, a devenit o tradiție ca în fiecare vineri, tânara să publice o nouă rețetă pe blogul său, accesat de peste 400 de vizitatori unici pe zi, autoarea având 1006 de urmăritori pe pagina sa de Facebook, iar pe Instagram 226.

Gătitul, pentru Constanța, e un hobby cu o poveste fără sfârșit, care ar fi putut deveni o meserie… Poate că nu cântărise bine prioritățile… Ingredientele însă, știm că le pune întotdeauna pe cântar, chiar și atunci când gătește banalele spaghete: o regulă de aur pentru ea, indiferent că e vorba de bucătari începători sau profesioniști. Prima experiență culinară a trăit-o la vârsta de cinci ani, ajutându-și mama la bucătărie. Patru ani mai târziu, deja cocea primii biscuiți în viața ei, iar 11 ani știa să învârtească sarmale și să lipească pelmeni.

Cozonacul pe care l-a gătit Constanța ar putea umili orice stollen din comerț, al cărui proces de preparare, zice ea, durează peste o lună. „Dar stollenul meu se gătește cam două ore. Rețeta am găsit-o întâmplător, anul trecut, într-o ediție din 1970 despre gătit de-a mamei mele. Era o bucată de hârtie cu un scris de mână necunoscut și nici împrejurarea în care a ajuns în carte nu am aflat-o încă”, ne-a spus ea. Curioasă, a încercat rețeta în ajunul sărbătorii Sf. Nicolae. Apoi, de Crăciun și de Anul Nou – de fiecare dată, rudele și prietenii ei au fost încântați. Cu siguranță, trăiesc aceeași stare și acum.

 

Rețeta:

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • ½ de linguriță praf de copt
  • 125 g brânză de vaci 9%-18%
  • 100 g stafide
  • 100 g unt (topit la t ̊ camerei)
  • 50 g zahăr
  • 75 g migdale
  • 1 ou
  • 5 g zahăr vanilat
  • 25 g portocale confiate
  • 25 g lămâi confiate
  • Coaja unei ½ de lămâie
  • 50 g rom
  • Un praf de sare

Modul de preparare

  1. Spală stafidele.
  2. Taie fructele glazurate, combină-le cu stafidele. Toarnă romul și lasă-le timp de două ore.
  3. Zdrobește ușor migdalele.
  4. Amestecă făina și praful de copt.
  5. Pune untul bucățit în acest amestec, apoi brânza și oul spart.
  6. Adaugă zahărul, sarea și cojile de lămâie. Omogenizează.
  7. În aluat obținut pune fructele glazurate, stafidele și migdalele, amestecând bine totul.
  8. Modelează un chec alungit.
  9. Punem compoziția în tava de copt și o lăsăm să se rumenească timp de o oră în cuptorul încins la 180 ̊ C. Dacă brânza e zemoasă, s-ar putea să fie nevoie să se coacă încă 15-20 de minute.
  10. Stollenul trebuie să fie bine rumenit. Asigură-te de asta înfigând în el o scobitoare: dacă nu rămân urme de aluat pe ea, atunci cozonacul e gata.
  11. După ce checul s-a răcorit, ornează-l cu zahăr pudră.

În curând, și pe kulinarniiblog.wordpress.com.

 

Autor, coordonator: Tatiana Corcebaș-Onica. Asistent foto: Iuliana Mămăligă.

Fotograf: Roman Friptuleac. Decorator: Irina Braiescu (Brayʾs). Loc, veselă: Casa Keia 

Partener general: Zahăr Cinci Inimioare

Abonează-te la articolele

Vip Magazin