Există oameni cărora, pur şi simplu, nu le place lumina reflectoarelor, dar care fac lucruri atât de frumoase şi folositoare pentru societate, de îţi pui întrebarea cum le reuşeşte, când se „ascund”atât de bine. Mihail Grumeza e unul dintre ei!

S-ar zice că activitatea în cadrul Agenţiei Naţionale Antidoping seamănă mai mult cu o confruntare de stereotipuri înrădăcinate profund în lumea sportului precum că „sportul de performanţă fără doping nu există” sau „toţi sportivii folosesc substanţe interzise, însă sunt depistaţi pozitiv doar cei care nu convin sistemului”.

Mihail Grumeza este unul dintre acei care au stat la temelia fondării Agenţiei Naţionale Antidoping, a recrutării specialiştilor, dar şi a participat activ la implementarea programelor naţionale de testare antidoping. Prin activitatea sa, încearcă să demonstreze că, deşi ar părea că agenţia ar fi ca un duşman al sportivilor, de fapt, aceasta este destul de sport-friendly şi îi încurajează pe cei ce cred în viitorul sportului curat, bazat pe principiul de fair-play şi protecţia sănătăţii sportivului, fiind creată, în primul rând, pentru cei care îşi doresc să pună accent pe activitatea consultativă şi educativă, dar nu pe cea de pedepsire!

Poate că, din aceste motive, structurile sportive de nivel naţional au început să conştientizeze necesitatea colaborării în vederea extirpării dopajului în sport. De la începutul anului, peste 50 de federaţii sportive au încheiat cu Agenţia Naţională Antidoping acorduri de colaborare. Unele au solicitat, din proprie iniţiativă, desfăşurarea testelor în cadrul campionatelor naţionale. Recent, Agenţia Naţională Antidoping a primit o invitaţie oficială CIO, adresată ofiţerilor de control doping, de a participa în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 din Pyeongchang, Coreea de Sud.

De asemenea, se resimte şi impactul activităţii acesteia asupra sportivilor şi personalului asistent. Feedback-ul în cadrul seminarelor de informare, adresate în special tinerilor, care sunt veriga vulnerabilă a societăţii şi predispusă spre cazurile de dopaj, a crescut mult gradul lor de informare faţă de anii precedenţi. Ei sunt mult mai precauţi şi mai conştienţi de ceea ce consumă ori îşi administrează.

Experienţa lui Mihail Grumeza este apreciată şi la nivel internaţional. Nu în zadar a fost rugat de către o instituţie mass-media dedicată sportului de performanţă, să scrie săptămânal articole la tema acestui fenomen destul de răspândit.

Ceea ce reuşeşte Mihail Grumeza să cultive şi să educe în rândul tinerei generaţii poate fi asociat cu o muncă mai mult decât benefică, menită să prevină consecinţele fenomenului de dopaj, salvând astfel zeci sau poate chiar sute de vieţi, fără ca aceasta să fie conştientă măcar!

Fişier

Director general adjunct Agenţia Naţională Antidoping

Data şi locul naşterii: 18 ianuarie 1985, or. Dubăsari

Studii: Facultatea de Drept, USM

 

 

Text: Svetlana Tataru

Foto: Arhiva Personală