Femeie dintr-o bucată, Nadejda Herța a învățat în cei 24 de ani munciți în afaceri, fie în sfera vinificației, fie în sfera restaurantelor, că tot ce a realizat până acum se datorează în primul rând corectitudinii sale. Și, în orice alt domeniu ar fi muncit, tot ai fi găsit-o debordând de energie și sinceritate și semănând printre oameni emoții care, exact ca în poezia sa preferată scrisă de Petru Cărare, te fac să-ți împarți inima ca pe o pâine.

1.În afaceri, cred că sunt dură în primul rând cu mine însămi. Și această intransigență mă face să fiu corectă și cu cei din jurul meu. Or, nu întâmplător se spune să-i tratezi pe ceilalți ca pe tine însuți. Să-i respecți și să nu-i minți. De fapt, în afaceri, respect principiile de a fi aproape de oameni și de a respecta legile. Dar cred că am fost la fel și în pedagogie, atunci când eram profesoară de matematică.

2.Pasiunea de dascăl o am în sânge. Chiar și acum, după ce nu mai predau în mod propriu-zis în școală, practic această meserie în fiecare zi, doar că altfel – învățându-i pe clienții localului „Capitoles Park” să aibă o seară de neuitat și să se bucure de viață. Or, moldovenii știu să petreacă timpul cu veselie.

3.La Capitoles Park, restaurantul pe care îl conduc, emoțiile sunt de fiecare dată unice. Clienții localului nostru pot să confirme acest fapt. Am o plăcere deosebită să felicit în mod personal fiecare client cu un cântec, cu un banc sau cu o poezie. Și țin să păstrez cu ei relații de prietenie mutuală care să dureze ani la rând.

4.Sunt frici care îți schimbă într-un mod benefic viața și te fac să te depășești. Teama de sărăcie pentru mine însămi și pentru tot neamul meu m-a făcut să las deoparte meseria de profesor și să mă concentrez pe afaceri de familie, printre care și restaurantul „Capitoles Park”. Și frica de Dumnezeu este fundamentală, ea mă ajută să-mi trăiesc viața așa cum se cuvine.

alex_morgoci-9-of-10_opt

Directorul restaurantului Capitoles Park, Data și locul nașterii: 4 ianuarie 1962, s. Cania, r. Cantemir

5.Iubirea durează atât cât îți dorești tu, orice ar spune Frédéric Beigbeder sau alți egoiști romantici.

6.Bărbații intuiesc dorințele femeilor. Doar că, de multe ori, ei nu vor să recunoască faptul că știu ce-și doresc ele. Poate că asta o fi un mijloc de-al lor de apărare…

7.Întotdeauna mă înconjor cu oameni-cheie. Ei fac parte din familia mea unită și lucrează cu mine: soțul meu, care mă sprijină din umbră, cele două fiice ale noastre, ginerii, sora mea, cei doi cumnați. Desigur, tatăl meu este cel mai deștept și puternic bărbat din lume. Are 87 de ani și continuă să mă inspire prin tot ceea ce face, prin felul său de a fi. Mă rog lui Dumnezeu să-i dea sănătate. Iar cei doi nepoți, prin năzbâtiile și pasiunea lor pentru muzică, mă fac să mă simt mereu tânără și cu o poftă nebună de viață.

8.Tot ce îmi lipsește este timpul. Munca mi-l absoarbe din ce în ce mai repede. Și, cu cât mai tare îi duc dorul, cu atât mai prețios devine pentru mine.

9.Gustul succesului e dulce-amărui ca o gutuie, pentru care am riscat 99 % din 100 %. Cei care l-au încercat știu despre ce vorbesc. Dar cred că nu mai este nevoie de alte cuvinte la acest capitol.

10.Și dacă aș mai trăi o viață, aș păstra-o mai mult pe mama. În rest, cred că aș trăi la fel, cu aceleași emoții, cu aceleași riscuri, cu aceeași intensitate.

 

Text: Tatiana Corcebaș-Onica

Foto: Alex Morgoci

MUAH: Salonul-studio „Mone”