Principiile de viață ale lui Chiril Lucinschi

„Întotdeauna trebuie să faci ceea ce simţi”. Trebuie să ştii ce îţi doreşti. Dacă mă întrebi ce principiu am început să urmez de ceva timp, îţi spun că am hotărât să fiu sincer. 

Să ştii ce îţi doreşti

Este important să ştii ce principii îţi doreşti. În cazul în care începi să nu le respecţi, nimeni nu te va elimina din propria viaţă. Doar tu eşti responsabil de ceea ce îţi doreşti. Într-o zi poţi accelera şi ritmul unor principii să fie diferit de ceea ce a fost cândva. Fiindcă începi să gândeşti altfel.

Urmăresc cum unii oameni obosesc să-și trăiască viaţa după nişte principii stabilite de părinţi încă acum mulţi ani. Fiindcă nu şi-au conturat propriile lor principii, de teama că se pot schimba lucruri în viaţa lor. Aș expune gândul la care ţin mult: „Întotdeauna trebuie să faci doar ceea ce simţi”. Trebuie să ştii ce îţi doreşti. Dacă mă întrebi ce principiu am început să urmez de ceva timp, îţi spun că am hotărât să fiu sincer. Mai sincer. Să nu mint.

Să existe comunicare între cei doi

Oamenii trebuie să se apropie unul de altul prin comunicare. Consider acest moment foarte important. Atunci când există comunicare, oamenii își descoperă personalităţile şi compatibilităţile între ei. Când spun comunicare, mă refer şi la faptul că eşti ascultat şi înţeles pe măsură. A putea fi ascultat înseamnă a putea trece peste imposibila greutate cu multă convingere şi susţinere. Când omul de lângă tine simte ce îi comunici şi percepe totul ca şi tine, el îţi transmite toată încrederea lui ţie. Comunicând, noi nu ne pierdem din vederea fiecăruia dintre noi şi mereu suntem în contact cu omul drag. Între doi oameni trebuie să se întâmple comunicare, în primul rând.

Doar fiecăruia dintre noi li s-a întâmplat momente în care comunicau ore şi ore cu oamenii dragi, şi nu înţelegeau niciodată cum zboară timpul atunci când sunt împreună.

Să ai grijă de cei pe care îi iubeşti

Trebuie să ai grijă de cei pe care îi iubeşti. Prin asta te realizezi ca bărbat, ca tată. E un principiu foarte important. Să ai grijă şi să poţi avea grijă de oamenii pe care îi iubeşti. Grija faţă de ei te face sa te simţi fericit. Mulţumirea cea mai mare vine atunci când oamenii la care ţii sunt în siguranţă şi grija ce le-o porţi îi ajută să se descurce mult mai uşor. Evident, pornirile acestui principiu nu exclud faptul că trebuie să te iubeşti în primul rând pe tine însuţi, în aşa mod le arăţi altora cum trebuie să te iubească.

Să ştii să (te) iubeşti

Relaţia cu propria personă este foarte importantă. Ea nu trebuie confundată cu manifestarea egocentrismului. Categoric, nu. Găseşti o limită care nu trebuie depăşită. Atât. Fiecare om, în oricare relaţii ar fi cu viaţa pe care o duce la moment, trebuie să se iubească. Şi nu fiecare poate face acest lucru. E o muncă enormă să poţi să te iubeşti. Acest aspect presupune că trebuie să mergi la medic, să te alimentezi corect, să faci sport, să găseşti timp pentru prieteni, să iubeşti sincer, să nu ignori nimic din ceea ce se întâmplă cu tine şi să reacţionezi la semnalele transmise de corpul tău. De fiecare dată credem că el are forţa de a se adapta oricărei situaţii pentru a continua să funcţioneze reuşit. Dar, într-o zi, poate fi şi altfel.

fotoroom_img_0602_opt

Să înveţi a spune „Nu”

Nu există diferite tipuri de „Nu” sau diferite tipuri de „Da”. Există un singur „Nu” şi există un singur „Da”. Deseori, spunem „Da” în situaţiile în care ar fi bine-venit să spunem „Nu”, ocaziile fiind de-a dreptul diferite. Te gândeşti că trebuie să fii mai aproape de colectiv şi să nu te diferenţiezi prin răspuns, alegi ce spun toţi şi ignori unele dorinţe personale. Dacă omul poate învăţa să spună „Nu”, fără a se gândi că supără pe cineva, acest om îşi merită tot respectul.

Eu, deseori, în anii precedenţi, mă dedicam unor decizii ignorând dorinţele mele personale. Trecând printr-o criză inevitabilă a vieţii, am conştientizat că acest principiu era încălcat de mine şi mă simţeam foarte rău din cauza asta. Din moment ce am început să-mi acord mai multă atenţie, mă simt mai bine. Astăzi, găsesc timp pentru sport, pentru lectură, pentru alte lucruri care deja fac parte din viaţa mea. Ceva mai devreme, aceste lucruri nu făceau parte din lista mea de priorităţi, fiindcă abia învăţam a spune „Nu”.

Să nu-ţi trăieşti viaţa prin comparaţie

Urăsc să urmăresc cum oamenii se îngroapă din cauza acestui principiu. Ce va spune vecinul? Goana asta de a fi mai bun decât vecinul. De a face o nuntă mult mai impunătoare decât a vecinului. De a avea o maşină mai bună decât a colegului de birou. Viaţa prin comparaţie este o cale spre moarte. Tu trebuie să devii un exemplu pentru alţii, dar prin rezultatele tale personale, prin ceea ce ai obţinut în măsura în care acest lucru a fost posibil. A sări calul doar să afişezi că eşti super realizat, dar plin de griji şi datorii – asta nu e bine. Ignoră să-ţi trăieşti viaţa prin prisma realizărilor altor persoane. Tu eşti diferit de toţi oamenii care sunt pe această planetă şi talentul tău este inimitabil.

Să te simţi liber

Orice om puternic se simte puternic doar în cazul în care este liber. Nu menţionez libertatea financiară, este vorba de lumea lui interioară, dacă el se simte liber în ea şi are siguranţa că în orice minut poate schimba lumea în viaţa lui. Fiindcă el o poate influenţa. Libertatea lui stă în puterea lui de a face asta. Principiul libertăţii este unul important, mai ales când vorbim despre invidualism ca o soluţie pentru statul nostru. Puterii niciodată nu-i este convenabil să adune oameni liberi în jurul său. Omul liber posedă informaţia suficientă, educaţia suficientă şi multe alte aspecte sunt de menţionat în descrierea lui. Eu, personal, mai bine stabilesc relaţii cu oameni liberi decât cu cei subjugaţi.

Să faci munca ce îţi aduce împlinire

E o bucurie să faci ceea ce îţi place, realizările tale să cunoască un ritm continuu și asta să-ţi aducă remunerare pe măsura aşteptărilor tale. Eu cred că omul trăiește în mare fericire atunci când își savurează meseria. Foarte puţină lume poate afirma că trăiește în asemenea fericire. De nevoia banilor se lucrează mai mult. Omul trebuie să găsească plăcere în munca pe care o face și el trebuie apreciat pentru munca lui. Noi avem nevoie de aprecierile celor din jur. „Când munca își face drum, de obicei urmează lauda”.

Să nu te laşi influenţat de alţii

Timpul în care trăim trece atât de repede. Viziunile și interesele noastre participă în tot ce înseamnă viaţă. Un moment care răspândeşte influenţă asupra noastră este atribuit, evident, mass-mediei. Omul este vizual şi el reacţionează la tot ce vede şi aude pe acest segment.

Orice societate își are principiile sale care derivă din tradiţiile poporului, dar şi ele se transformă în altceva datorită curentelor şi evoluţiei fireşti a lumii. Principiile sunt, în mare parte, influenţate de cei care stau la putere. Ei sunt oamenii pe care societatea îi consideră un exemplu, ceea nu este corect. Mai puţin exemplari sunt cei care vin la putere, fiindcă ei, în primul rând, trebuie să vină în calitate de angajaţi ai oamenilor care îi aleg. Faptul că birourile lor există în segmentul decizional al ţării nu denotă că aceşti oameni trebuie idealizaţi. La noi este râspândită teoria: „Dacă el şi-a permis aşa ceva, de ce nu aş putea face eu lucrul ăsta”. Vom trece şi peste asta ca să nu fim influenţaţi de aceste exemple.

Să conştientizezi unele adevăruri

Iubirea nu poate fi standardizată. Iubirea este şi boală, şi nebunie. Pentru cineva este o mare bucurie şi fericire, pentru altcineva este un chin. Iubirea poate fi trăită în diferite forme şi idei. De aceea, iubirea nu trebuie încadrată în tipare similare cu ale celor din preajma ta, cu atât mai mult dacă vorbim despre principii. Te poţi îndrăgosti de cineva în orice clipă. Fără să vrei. Nu poţi opri acest sentiment. Este un sentiment ce vine din exterior. 3490234.jpg

 

Text: Ana Popenco
Foto: fotoroom.md

Abonează-te la articolele

Vip Magazin