Stela Ostrovețchi conduce o companie cu o cifră de afaceri de peste un miliard de lei. Datorită iscusinței și profesionalismului ei, în 2017, SA FLOAREA SOARELUI a fost decorată cu distincția pentru Înalta Calitate, înmânată oficial la Summitul Internațional organizat de către Asociația Internațională a Uleiului de Floarea Soarelui (ISOA) și a reușit cu brio să devină parte a respectivei asociaţii.

Prin ce 2017 a devenit un an important în activitatea dvs.? Care sunt obiectivele pe care vi le-aţi propus şi le-aţi realizat pe parcursul acestui an?

Fiecare an este important pentru mine. Atât sub aspect profesional, cât şi pe plan personal pot spune că nu mi-am ignorant priorităţile. Odată ce produsele companiei pe care o reprezint sunt pe masa fiecăruia dintre noi, pot spune ferm că aceasta este o realizare enormă.

Anul 2017 a fost unul eficient, cu rezultate frumoase şi la nivel internaţional. Acestea se datorează, în mare parte, efortului depus de către o echipă integră care, zilnic, depune eforturi considerabile.

Ţin să menţionez că un alt moment extrem de important în respectivul an a fost obţinerea certificatului de management al calităţii ISO 22000. Acest fapt denotă că SA FLOAREA SOARELUI respectă la modul cel mai înalt standardele de calitate în fiecare lanţ al procesului de producţie.

Ce impact direct asupra societăţii a avut activitatea desfăşurată de dvs. în 2017?

Aspectul social al activităţii întreprinderii pe care am onoarea să o conduc este pe prim-plan. Dacă analizăm nivelul salariilor, suntem printre lideri la nivel de industrie. Mereu creăm noi locuri de muncă. Pentru consumatorii noştri ne străduim să oferim cele mai bune preţuri, să organizăm în permanenţă diferite activităţi promoţionale. Suntem foarte receptivi în participarea la diferite activităţi de caritate, oferind ajutor tuturor ce ni se adresează. Şi, desigur, nu în ultimul rând, suntem unii dintre cei mai mari contribuabili, iar suplinirea bugetului ţării, prin prisma achitărilor de impozite, aduce un impact financiar deosebit de mare asupra întregii societăţi.

Prin ce vă deosebiţi de concurenţii dvs.?

Indubitabil prin calitate şi, cu siguranţă, bucură faptul că suntem lideri pe piaţă. Iar, pe lângă distincţiile şi certificatele sus-menţionate, compania noastră deţine un laborator acreditat, dotat cu utilaj de ultimă generaţie. De asemenea, producţia noastră este certificată de companii notorii din lume: Cotecna Inspection, Bureau Veritas, Intertek, SGS, Agrolab, Dr. Verwey. Odată ce dispunem de acest mare avantaj în calitate, celelalte elemente devin minore. Mereu am optat şi vom opta pentru o concurenţă loială. Consumatorul nostru este cel care ne oferă aprecierea.

Care este cea mai importantă reuşită a dvs. pe parcursul carierei?

Nu ar fi corect dacă nu am menţiona faptul că numirea mea în funcţia de director general al uneia dintre cele mai mari întreprinderi din Republica Moldova nu mi-a marcat ascendent traiectoria. Aceasta mi-a oferit oportunitatea de a implementa noi viziuni în managementul companiei, care într-un final, să aibă un impact pozitiv atât asupra rezultatelor întreprinderii, cât şi fiecărui angajat.

Ce semnifică SA FLOAREA SOARELUI pentru dvs.?

SA FLOAREA SOARELUI, cu siguranţă, este parte din viaţa mea. Sunt o persoană dedicată activităţii profesionale şi doar aşa am putut realiza obiectivele propuse. În momentele decisive este foarte important suportul emoţional pe care îl am în fiecare clipă din partea familiei mele, care mereu mă motivează să fac ceea ce îmi place.

Dacă nu managementul unei companii atât de mari, ce ar fi făcut Stela Ostroveţchi?

Probabil managementul unei companii foarte mici, cu scopul de a creşte până la dimensiuni foarte mari.

Care este cifra care v-ar caracteriza? De ce?

Probabil banal, dar 1. Doar în aşa condiţii este posibil de a gestiona o companie cu o cifră de afaceri de peste un miliard.

Ce aţi schimba în viaţa dvs. dacă aţi avea ocazia să reveniţi în trecut?

Nu obişnuiesc să trăiesc cu trecutul. Poate ar suna fatalist pe alocuri, dar consider că ceea ce ne-a fost dat, a fost lăsat de la Dumnezeu. Una dintre cheile succesului este capacitatea de putea privi cu optimism în viitor şi de a nu regreta nimic din trecut.

Ce aşteptări aveţi de la 2018?

An de an aşteptările cresc pe măsura aspiraţiilor. Asta s-ar datora, probabil, şi abordării manageriale la modul feminin, or noi, femeile, suntem predispuse mereu spre schimbare. În această ordine de idei, ţin să menţionez că întreprinderea noastră este într-un proces continuu de modernizare. În 2018 vom lansa utilajul care va spori atât productivitatea, cât şi eficienţa energetică. Sperăm că graţie acestui fapt vom deveni şi mai productivi.

Avem aşteptări foarte mari în ceea ce priveşte noile pieţe de desfacere pentru produsele SA FLOAREA SOARELUI. Acum se lucrează intens la semnarea contractelor de lungă durată cu partenerii noştri din China, ţară care deţine una dintre cele mai de perspectivă pieţe din lume. Ne propunem ca, în acest an, numărul destinaţiilor pentru produsele noastre să depăşească cifra de 50.

Vreau să cred că ne aşteaptă un an care abundă în bunătate şi dragoste. Iar eu cred cu desăvârşire că un cap bun şi o inimă bună sunt întotdeauna o combinaţie formidabilă.

 

Fişier

Director general SA FLOAREA SOARELUI

Data și locul nașterii: 17 august 1967, or. Bălți

Studii: Universitatea de Stat din Bălţi, facultatea de ştiinţe reale; Academia de Studiii Economice a Moldovei, specialitatea audit

 

Text: Svetlana Tataru

Foto: Victoria Wonka