10 vinuri de TOP pentru anul 2022

De Sărbătorile de Iarnă, ne onorăm anul încheiat și îl proiectăm pe cel ce urmează. În centrul acestor trăiri este sinele, aproapele, dar și spiritul renașterii. Sinele trebuie alimentat cu apreciere și încurajare; aproapele va fi alintat cu căldură și cadouri; iar spiritul renașterii învăluie totul în magie și speranţă. Vinul este produsul unic care satisface toate aceste dimensiuni, prin esenţa sa: îl alegem cu preţuire de sine, pentru a împărtăși ce e mai bun cu cei dragi nouă și ne inspiră la aspiraţii măreţe. 

Vinul, ca și cele 365 zile din an, mustește de diversitate, de la an la an, de la un soi la altul, cu sute de arome, ce încapsulează darul Dumnezeiesc, prin terroir-ul din care originează, dar și măiestria omului de a transforma fructul naturii în operă. „Vinul este o dovadă constantă că Dumnezeu ne iubește și îi place să ne vadă fericiţi”, spunea Benjamin Franklin, iar noi putem să celebrăm o dată în plus gustul fericirii, acum, de Sărbătorile de Iarnă. 

Vinurile Moldovei ne oferă o diversitate calitativă și arome, cupaje care să ne încânte simţurile. Tumultul anului 2021, a creat provocări vinificatorilor noștri. După un 2020 dramatic, din cauza pandemiei năvălite și a secetei acute, anul 2021 promitea multe. 
Totuși, primăvara îndelung așteptată, cu ploi romantice, dar păguboase pentru viţa-de-vie și recolta de struguri, urmată de o vară cu mai puţine ore de soare și o toamnă cu nopţi reci, însumează un an de recoltă vinicolă complicat. Luptători însă, vinificatorii moldoveni au reușit să bată un record inedit, obţinând peste 1100 medalii de aur și argint la cele mai reputate concursuri internaţionale.

La fel și noi, luptători în toate cele 365 de zile ale anului, merităm cele mai bune vinuri de sărbători! Vă îndemnăm să le alegeţi dintre vinurile produse în Moldova – de la crame mici, de la crame noi sau cele notorii, să alegeţi vinul care să vă onoreze anul și efortul! La mulţi ani!

Diana Lazăr – Șef Industria Vitivinicolă
Proiectul Agricultură Performantă din Moldova finanţat de USAID

VIP magazin a selectat 10 vinuri pentru voi:

  • Métier Zero Dosage, Rădăcini 

Inedit și impresionant, acest spumant este produs fără adaosul licorii de expediţie, maturat în sticlă timp de 18 luni, ceea ce îi conferă buchetul proaspăt și generos, precum și un gust graţios pentru a întâmpina cu energie un an nou.

  • Feteasca Albă, 2020, Crama Mircești 

Eleganţă desăvârșită, atât prin buchetul de arome primăvăratice, de tei, floare de viţă-de-vie, cât și prin gustul suav. Creat din strugurii de pe frumoase podgorii într-un defileu cu peisaj minunat, ce înconjoară conacul deschis oaspeţilor.

  • Floricica & Alb de Oniţcani 2020, Novak 

Un assemblage inedit, la fel ca și soiurile autohtone și autorul său. Acest vin prezintă o prospeţime armonioasă, încununată de arome de gutui și vanilie și un gust vivace pentru a deschide o serată sclipitoare.

  • Chardonnay Barrel Fermented, 2019, Chateau Cristi 

Savuros și expresiv, graţie unei explozii de arome de fructe exotice, vanilie și brioșe. Un gust impresionant, ce va îmbogăţi gustativ bucatele din meniul de sărbători.

  • Cuvée de Purcari Alb Brut, Vinăria Purcari

Un spumant excepţional, cu care se merită onorat anul încheiat. Arome fine, perlaj expresiv și un gust revigorant. Inclus în Top 10 cele mai bune spumante la Concursul Effervescents du Monde 2021.

  • NEGRE 2017, Fautor 

Emblematic printr-un temperament falnic și aclamat drept „Best of Show” la cele mai importante concursuri internaţionale. O îmbinare a terroir-ului cu măiestria exemplară a producătorului ce readuce în prim rang cele două soiuri autohtone – Fetească Neagră și Rară Neagră.

  • Viorica Late harvest, 2019, Casa vinicolă Luca 

Vin dulce natural din struguri copţi, culeși toamna târziu. Fin și delicat în arome, va încânta printr-un gust cu nuanţe de dulceaţă de cireșe albe și miere. Buchetul cu care veţi aduce sclipirea și bucuria în centrul atenţiei.

  • Neagră Împărăteasă Fetească Neagră 2019,  Minis Terrios 

Poveste îmbuteliată ce înnobilează cel mai vechi soi de vin din Moldova. Arome intense de vișine, violete, parfumate de condimente și mister, un gust catifelat cu postgust pronunţat, graţie maturării în butoaie de stejar francez.

Ice wine Riesling, 2019, Chateau Vartely 

Intensitate și rafinament, un vin produs din struguri culeși toamna târziu, după îngheţ, pentru a capta esenţialul. Dulce pentru a topi gusturile rafinate prin gust și arome complexe, dar cu o prospeţime surprinzătoare pentru a păstra clipa celor mai frumoase sărbători pentru anul care vine.

LUPI, 2016, Gitana Winery 

Un produs iconic, ce onorează eforturile îndelungate și grijulii de producere. Vinul care exprimă succesul și desăvârșirea, fiind culminaţia reușitelor cu care trebuie să vă felicitaţi la sfârșit de an. 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin