7 iulie – Ziua mondială a ciocolatei!

Știai că ciocolata este consideră drept cea mai importantă invenţie culinară a omenirii? Povestea acestui delicios desert a început în urmă cu aproximativ 2.500 de ani. Pentru că astăzi sărbătorim ziua mondială a ciocolatei, o să vă povestim istoria acestui desert.

Istoria ciocolatei ne poartă cu mii de ani în urmă, mai exact acum 4000 de ani, pe tărâmul numit astăzi Mexic și America Centrală. În timpul imperiului aztec, boabele de cacao erau folosite ca monedă, fiind considerate foarte valoroase. Aztecii și Mayasii au folosit boabele de cacao pentru a prepară o băutură folosită în timpul ritualurilor religioase. Mayasii aveau chiar și un zeu al arborelui de cacao. Civilizația Olmeca a folosit boabele de cacao pentru a prepara diverse băuturi medicinale, dar a și păstrat tradiția de a utiliza cacaua în ritualuri religioase.

Mii de ani mai târziu, Cristofor Columb află despre cacao în una dintre călătoriile sale spre America. Inițial, nu a știut ce sunt și abia peste 17 ani, Fernando Cortes a înțeles la ce se folosesc boabele de cacao, după ce l-a observat pe regele aztec Montezuma cum bea o băutură preparată cu ajutorul acesteia.

În Europa, boabele de cacao au ajuns pentru prima dată la jumătatea secolului al 16-lea, mai exact în Spania. La început a fost folosită drept medicament, din cauza gustului amărui. În secolul 17, ciocolata începe să semene cu ceea ce știm astăzi, deoarece i s-a adăugat miere și diverși alți îndulcitori naturali.

Trecerea de la formă lichidă a ciocolatei la cea solidă a început în anul 1828, cu inventarea unei preșe ce elimiă o parte din untul de cacao din băutură obținută din boabe, devenind mult mai cremoasă. În 1827, Joseph Fry a descoperit modelarea ciocolatei prin adăugarea unei părți de unt de cacao, iar de aici și până la deliciile din ziua de astăzi nu a mai fost decât un pas. Prima tabletă de ciocolată cu lapte a fost inventată în 1875 de către Daniel Peter și Henri Nestlé.

Beneficiile ciocolatei:

Într-un studiu realizat în Suedia, 45 g de ciocolată neagră pe săptămâna reduce riscul unui atac de cord la femei cu până la 20%. Ciocolată conține flavonoide care protejează inima.

Ciocolata ajută mușchii să își revină după un efort fizic intens. De asemenea, ciocolata reduce oboseala și mărește rezistența organismului. Studiul a fost efectuat la Universitatea din Indiana, pe cicliști.

Se pare că ciocolată nu îndulcește doar corpul, ci și sufletul. Specialiștii spun că 40 de grame de ciocolată neagră pe zi reduc semnificativ hormonul stresului. Persoanele anxioase beneficiază și ele de pe urmă ciocolatei, manifestând o îmbunătățire a stării de spirit.

Unul dintre cei mai bătrâni oameni ai planetei, Jeanne Calmet, care a traiat 122 de ani, a declarat că a fost dependență de ciocolată. Ea a recunoscut că mânca 1,2 kilograme de ciocolată pe săptămâna.

Pentru a beneficia de efectele miraculoase enumerate, ciocolată ar trebui să fie cât mai puțin procesată, fără zahăr, din cacao pură.

Surse:chocolat.com.ro

Abonează-te la articolele

Vip Magazin