Südzucker Moldova este unul dintre cei mai mari investitori străini din Republica Moldova. Speaker-ul Comitetului de Conducere al companiei, dr. Alexander Koss, care, din 2017, conduce Asociația Investitorilor Străini, menționează că activitatea Südzucker Moldova poate fi considerată unul dintre exemplele rare ale dezvoltării cu succes a unui grup de întreprinderi autohtone din sectorul real după „devastarea post-sovietică”, devenind un subiect competitiv al pieței europene a zahărului.
Forța motrice a acestei evoluții au fost și rămân investițiile de amploare ale concernului Südzucker AG (în total – 60 de milioane de euro), inovația tehnologică și cerințe înalte față de management.
Südzucker Moldova continuă să încurajeze creșterea suprafețelor de sfeclă de zahăr în întreprinderile agricole partenere. Culturile de sfeclă de zahăr contractate de Südzucker Moldova în 2017 au ajuns la 15 mii de hectare, cu o recoltă de 639 de mii de tone de sfeclă. Datorită inovațiilor aduse în Republica Moldova de concernul Südzucker, randamentul mediu al sfeclei de zahăr în zonele de materii prime ale companiei a crescut de 2 ori. Această tendință a fost posibilă datorită tehnologiilor agricole avansate și a utilajelor.
Un alt element de susținere a bazei economice și de producție a companiei Südzucker Moldova reprezintă tehnologiile agricole de economisire a resurselor în producerea zahărului. Compania a efectuat o modernizare fundamentală a echipamentelor fabricilor de zahăr. Ca urmare, a fost înregistrată o creștere dublă a eficienței energetice. La întreprinderea din Drochia a fost construită o fabrică de producere a biogazului din pulpa de sfeclă, datorită căreia aproape un sfert din nevoile energetice ale companiei sunt satisfăcute prin „energia verde” regenerabilă. Din „sursa de energie” – sfecla de zahăr – compania primește printr-un ciclu închis zahăr, biogaz, energie termică și electrică, îngrășăminte organice. Toate acestea contribuie la creșterea competitivității companiei și a zahărului moldovenesc produs din sfeclă de zahăr. În 2017, compania a investit în acest domeniu mai mult de 3 mln. de euro, iar investițiile în „tehnologiile verzi” au depășit, în general, 12 mln. de euro.
Fabricile companiei sunt certificate conform standardelor de siguranță și calitate ISO 22000. Datorită strictei gestiuni a calității și a marketingului rațional, produsele Südzucker Moldova ocupă poziții de lider pe piața internă și constituie ponderea principală în fluxul de mărfuri de export. În 2017, compania a produs 93 de mii tone de zahăr și a exportat pe piețele Uniunii Europene mai mult de 25 de mii de tone de zahăr.
Fişier
Speakerul comitetului de conducere al ÎM Sudzucker Moldova;
Preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova;
Data şi locul naşterii: 19 august 1955, Kazahstan
Studii: Tehnice şi economice superioare, doctor în ştiinţe
Foto: arhiva personală
Lasă un răspuns