Alexandru Botnari „crede în steaua lui și e sigur că ea îi va lumina calea”. Și de ce nu ar face-o?! Poate din aceste motive, deține funcția de primar pentru al patrulea mandat consecutiv, iar în această perioadă locuitorii municipiului Hâncești au avut parte de numeroase beneficii, precum de reparația drumurilor, a stadionului municipal, a grădinițelor de copii, ba chiar și de construcția unei platforme de sport ş.a.
Cum aţi caracteriza anul 2017 pentru primarul de Hânceşti?
Anul 2017 a fost un an bun atât cu succese, cât şi coborâşuri. Nu pot să nu menţionez frumoasele rezultate obţinute de către cetăţenii municipiului Hânceşti care ne duc faima în toată ţara, cât şi peste hotarele acesteia. Clubul Sportiv Petrocub&Co a avut parte de un final de sezon plin de spectacol, reuşind să câştige medalia de bronz în Campionatul Naţional de Fotbal şi calificându-se în preliminariile Europa League. Ana Munteanu a devenit câştigătoarea concursului Vocea României 2017, Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de Tineret la Judo. Judocanul nostru s-a impus în categoria de până la 81 de kg. Bunele relaţii cu vecinii şi partenerii din exterior, buna imagine în lume, bunele realizări în proiecte internaţionale comune – toate la un loc constituie încă o piatră de temelie pe care poate fi construit progresul municipiului Hânceşti. Astfel, anul acesta am beneficiat de o donaţie de 25 de autobuze pentru prestarea serviciilor publice de transport în regiunea Hânceşti din partea primarului oraşului Tomasov, Marcin Witko. O realizare considerabilă pentru mine în anul 2017 a fost construcţia unui drum regional în municipiul Hânceşti. Consiliul municipal Hânceşti a decis să denumească strada Chiril Botnari în cinstea tatălui meu, de profesie constructor, care este decedat de 27 de ani. Drept o realizare a anului 2017 consider şi faptul că oraşul Hânceşti şi încă şase oraşe au primit statut de municipiu la iniţiativa mea. Obiectivul strategic pentru viitor îl constituie progresul care presupune acţiuni pe diferite dimensiuni şi anume finalizarea proiectelor care ţin de iluminarea stradală a municipiului Hânceşti, construcţia sistemului de canalizare precum şi lucrări de reparaţie şi construcţie a drumurilor.
Dacă nu politică / administrare, ce aţi fi făcut acum?
Oricât de respectuoşi am fi faţă de trecut, tot ce facem astăzi este pentru viitor. Strămoşii nu ne mai pot judeca, copiii – da, în acest context menţionez că apreciez enorm încrederea pe care locuitorii municipiului Hânceşti mi-au acordat-o ani la rând ca să cârmuiesc municipiul, deoarece iubesc Hânceştiul şi mă regăsesc în activitatea mea. Sunt gata să desfăşor o altă activitate care ar oferi locuri de muncă, dezvoltare şi progres.
Care au fost cele mai grele provocări de când sunteţi primar?
Au fost multe, dar le-am depăşit. În viziunea mea de primar care ştie ce vrea şi încotro se îndreaptă, toate eforturile sunt concentrate spre binele şi interesul cetăţeanului. Cu regret, constat că tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova pleacă peste hotarele ţării. Îmi doresc nespus de mult ca ei să nu-şi mai caute viitorul dincolo de graniţe, iar cei plecaţi să se întoarcă acasă. Totodată, recunosc, una dintre cele mai mari probleme ale unui primar este lipsa cadrelor calificate, precum şi lipsa financiară.
Cum este echipa dvs? Câţi colegi aveţi?
Mă bucur de o echipă de profesionişti care fac parte din aparatul Primăriei. Împreună, realizăm lucruri frumoase pentru Hânceşti. Suntem 25 de colegi puternici şi uniţi pentru interesul cetăţeanului.
Ce reprezintă familia pentru dvs.?
Familia este o binecuvântare de care mă bucur de-a lungul vieţii, este fericirea mea, dar şi refugiul meu. Din păcate, ofer foarte puţin timp familiei, dar oricum mă bucur de înţelegere, dragoste şi susţinere.
Ce aşteptări aveţi de la 2018?
Îmi doresc să fie un an bun, să depăşim provocările şi să construim tot ce ne-am angajat. Este un an electoral şi sper să avem cu toţii înţelepciunea de a nu repeta erorile din trecut. Dacă există cu adevărat voinţă politică, nu doar declaraţii de intenţie, atunci vom lua decizii care duc la o construcţie durabilă. Dincolo de interese partizane şi de moment, să alegem persoanele care sunt demne de aprecierea poporului şi dau dovadă de fapte.
Fişier
Primar de Hâncești
Data și locul nașterii: 27 Februarie 1969, s. Logănești, r-nul Hîncești
Studii: Specialitatea inginer-constructor, studii juridice superioare, masterat Academia Administrației Publice
Text: Svetlana Tataru
Foto: Andrian Irimca
Lasă un răspuns