Este primul preşedinte ales direct în ultimii 20 de ani. Preşedintele Moldovei este personalitatea politică în care are încredere fiecare al doilea moldovean. În ciuda oponenţilor şi părerilor împărţite, Igor Dodon îşi vede de treabă, în 2018 lansând un mesaj vestic mai prietenos. Este consecvent în deciziile sale şi se consideră un cetăţean devotat Patriei, deschis în relația cu oamenii şi un familist.
Performanţa mea ca şi om politic este crearea celui mai modern și influent curent statalist, moldovenist, deci patriotic din Republica Moldova. Cu un asemenea curent ideologic, cred că Moldova are viitor.
Anul politic 2018 este anul compromiterii definitive a tuturor guvernărilor eurounioniste. Oamenii s-au tratat de iluzii și vor o schimbare, vor o altă guvernare, social orientată și responsabilă.
Am reușit să demonstrez, prin activitatea mea de președinte, că Moldova poate asigura un echilibru în domeniul politicii externe, în relațiile cu Vestul și cu Estul. În cei doi ani de Președinție am restabilit bunele relații cu Federația Rusă (grav deteriorate de guvernările eurounioniste) și, totodată, am păstrat și chiar am dezvoltat parteneriatele cu țările occidentale, într-un format de respect reciproc.
Cred că am oferit cetăţenilor convingerea că Moldova nu se va distruge. Pe fundalul depresiei sociale și al dezamăgirilor provocate de guvernările eurounioniste, oamenii au văzut susținere din partea instituției prezidențiale și au găsit speranță în ziua de mâine. Această încredere în președintele țării este reflectată în toate sondajele de opinie și o voi onora în continuare.
Mă conduc de două mottouri: „Per aspera ad astra” (din studenție) și „Удача улыбается подготовленным”.
Lumea se va schimba în bine doar atunci când interesele și fericirea copiilor vor fi puse mai presus decât interesele și ambițiile adulților. Însă deocamdată nu văd progrese în acest sens, din păcate.
Timp liber se întâmplă să am uneori. Şi atunci cu siguranţă voi fi cu familia, cu cei trei feciori, cu o carte, într-o plimbare prin pădure sau plecând la Sadova, acasă. Ultima carte citită este „De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei” de Daron Acemoglu și James A. Robinson. O carte utilă și lămuritoare, care confirmă unele probleme cronice ale ţării noastre.
Inspiraţia mea sunt călugării de pe muntele Athos, care au acumulat atât de multă duhovnicie și înțelepciune, încât oricine poate găsi la ei inspirație și îndrumare la cumpătare și fapte bune.
Fişier
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 18 FEBRUARIE 1975, s. SADOVA, r. CĂLĂRAŞI
STUDII: FACULTATEA DE ECONOMIE A UNIVERSITĂŢII AGRARE DE STAT;
FACULTATEA DE MANAGEMENT A ACADEMIEI DE STUDII ECONOMICE;
FACULTATEA DE DREPT ECONOMIC A INSTITUTULUI INTERNAŢIONAL DE MANAGEMENT;
DOCTOR ÎN ŞTIINŢE ECONOMICE
Foto: Arhiva personală
Lasă un răspuns