Denis Roșca, colecționarul biografiilor de aur moldovenești

Denis Roșca a avut una dintre cele mai frumoase inițiative pe care ar fi putut să o întreprindă un moldovean. A adunat biografiile a mii de personalități cu rădăcini moldovenești, care s-au remarcat în carieră, și le-a expus în Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova. Recent, Denis Roşca a devenit cel de-al treilea semifinalist al Science SLAM Moldova.

Noi l-am întrebat despre comoara pe care a redactat-o, iar răspunsurile lui le vedeți mai jos.

 

-Dacă numele Denis Roșca ar fi inclus în Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova, ce informație ar fi scrisă în dreptul pozei?

E devreme să vorbim despre prezența mea într-o carte similară, deoarece noi am păstrat un criteriu de excelență la cote înalte. E greu de concurat cu Gheorghe Botezatu, care a creat elicopterul, sau cu Vasile Mămăligă, care a făcut o revoluție de amploare în Indonezia. Dar dacă e să vorbim abstract despre prezența mea în carte, ar fi, cred, omul care, timp de patru ani, a studiat mai mult de 5000 de biografii pentru a crea Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova.

 –Ce v-a motivat să publicați această carte?

Curiozitatea e un imbold mult mai puternic decât oricare altul. De multe ori, cercetând liste cu familii emigrante sau căutând în cărți biografii interesante, simți cum o să găsești istorii interesante – doar până nu demult nu știam că oamenii noștri au avut tangență cu crearea bombelor atomice, cu atacul de la Pearl Harbor sau cu Conferința de la Teheran. Acest simț, poate al șaselea, îmi spunea că nu merită să mă opresc. Vă recomand să răsfoiți cartea; o să simțiți o energie aparte – de parcă e adunată din ultimii 200 de ani. Miile de exemple de succes ale oamenilor noștri te motivează să crezi că patrimoniul uman al Republicii Moldova e unul special.

 –Cum ați caracteriza Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova?

Este o compilație de istorii umane, din toate domeniile, pentru ca elevii să vadă exemple vii pline de succes marcate datorită perseverenței și muncii. Fiecare trebuie să vadă că din localitatea sa sau din localitatea vecină este minimum un om care s-a afirmat undeva în lume. Deci, să te naști în Moldova nu este un handicap – tot de la noi sunt cei care au ridicat și premii Nobel și premii Oscar.

-Care a fost cea mai complicată (din punct de vedere a surselor, a informațiilor) biografie publicată?

Rahm Emanuel, actualul primar al Chicago, SUA. Nu am găsit actele oficiale de emigrare ale buneilor, însă veridicitatea informației a fost confirmată prin discursul său, de Joe Biden, vicepreședintele american. Deci, biografia e OK.

-Care e cea mai impresionantă biografie în viziunea dvs.? Care v-a uimit cel mai mult?

 Grigore Baștan, din raionul Sângerei, primul general de parașutism din România, tot el este creatorul parașutelor ce se află în dotarea Armatei Române. Pentru a dezvolta siguranța parașutelor sale, a sărit cu fiul său în vârstă de cinci ani în brațe.

 –Va exista și a doua parte a cărții? Dar varianta e-book?

 Noi avem destule biografii în rezervă (circa 5000), însă preferăm să menținem criterii de excelență înalte. De altfel, numaidecât o să apară noi performanțe ale oamenilor noștri, deoarece avem o națiune destul de activă.

 –Manifestă moldovenii interes față de cartea dvs.?

Bineînțeles că da, inclusiv ambasadorul nostru într-o țară de peste ocean a avut ocazia să formuleze un discurs plin de recunoștință privind colaborarea dintre țările noastre. Iar acum se stabilesc relațiile de prietenie cu una dintre dinastiile de miliardari care își au rădăcinile în Basarabia.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin