Dirijatul coral este mai mult decât o artă, iar distinsa Ilona Stepan își dedică mai mult
de 3 decenii acestei meserii. Corul Naţional de Cameră este familia ei cu mulţi copii, fiindcă
aici practic i s-au adunat toţi discipolii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Ea este apreciată pentru înaltul profesionalism, aptitudini artistice și organizatorice deosebite.
Prim-dirijorul Ilona Stepan este femeia care de mică vrea să schimbe lumea, și asta o face
prin muzica corală care îi inspiră încredere și speranţă pentru ziua de mâine.
FOTO: Nadia Kuzmina
TEXT: Zina Bivol
Vocea umană, cel mai desăvârșit instrument muzical
În martie 2002, pe lângă Compania „Union Fenosa”, a fost fondat un cor de cameră, unde am fost invitată ca și conducător. Din 2006, această formație artistică, laureată a concursurilor internaționale, activează în cadrul instituției concertistice de rang naţional, Sala cu Orgă, devenind unul din cele mai performante și distinse ansambluri corale din țară.
Nu este grea munca pe care o fac, atâta timp cât îmi aduce plăcere. Pur și simplu sunt oameni pe care trebuie să-i vezi, să-i auzi, să-i simţi și să-i iubești, atunci te poţi înţelege cu oricine. Aici cam toţi sunt elevii mei de la catedra dirijat coral, la AMTAP și ne înţelegem foarte bine. Practic suntem împreună de o viaţă.
Nu știu dacă este un caz deosebit, dar pentru mine a avut o mare importanţă. Am fost invitaţi să cântăm la un concert de Crăciun în Spania, acolo unde activează o orchestră renumită, iar soprana Montserrat Caballé, prefera să lucreze doar cu ei. și când i s-a propus să cânte cu noi, a refuzat, fiindcă nu știa cine suntem, unde e Moldova, dar nu a avut altă alegere. La sfârșitul concertului m-am bucurat enorm când s-a apropiat și a recunoscut că alături de noi s-a simţit bine și că suntem un cor profesionist. Mai mult decât atât nu a fost nevoie, aprecierea ei a contat mult pentru noi.
Succesul este unul comun, de una singură nu m-aș descurca. Aici toţi sunt pasionaţi de ceea ce fac, asta și ne menţine. Eu doar îi rog când vin în sala de repetiţii să lase toate problemele după ușă, să nu-mi aducă din stradă supărări și agresiuni, oricum ele nu rezolvă nimic la moment, dimpotrivă distrug atmosfera de lucru.
Muzica corală este benefică, face bine tuturor. Vocea umană se consideră cel mai desăvârșit instrument muzical.
Sunt exigentă, dar totuși foarte blândă faţă de oameni, pentru că sunt altruistă și cer mult, dar să nu credeţi că cer doar de la ei, eu cer foarte mult și de la mine. Tot ce iese din mine pe neașteptate, fiindcă sunt o fire nu mereu echilibrată și pot da o replică dură, să știţi că uneori regret și mai târziu îmi dau seama și recunosc. După asemenea momente eu singură pot să-mi vorbesc și să-mi explic de ce am făcut asta.
Eu sunt omul care vrea să schimbe lumea, de mică am fost așa. Vreau să nu minţim, să nu fim manipulaţi. Vreau ca toţi să fim individulităţi și să fim armonioși.
Ca să fii personalizat nu e neapărat să fii mai presus ca cineva. Eu asta le spun mereu și coriștilor, fiindcă noi facem lucru în comun, dar fiecare are individualitatea lui. Eu mă adresez fiecăruia pe nume, știu caracterul și comportamentul membrilor din echipă. Ei dacă au nevoie de un sfat, îl dau, dar nu mai mult.
Eu nu prea plâng, dar lăuntric o fac foarte des. Plânsul meu e altfel, prefer să fiu singură cu mine în timpul acesta. Durerea mea nu se exteriorizează. Noi, oamenii, ne amintim mereu momentele frumoase și eu vreau să mă înscriu în această categorie. Eu nu am regrete acum, toate sentimentele leagă de trecut. Deși, ele uneori îmi sunt de folos, eu sunt muzician și nu pot simţi în scenă ceea nu am simţit în viaţă. Eu cânt ceea ce nu pot spune.
Am o fiică, am un prieten cu care ne înţelegem minunat, iar muzica ne unește mai mult.
Eu sunt de la prima ediție a Festivalului Internațional „Bach”, nu știu dacă se va mai naște așa un clasic, dar sunt fericită că i-am redescoperit muzica după un secol. Melodiile lui sunt un Univers, ne ajută să conștientizăm cât de mare este lumea și cât de mici suntem noi. Cred că nu merită să fim agitaţi la moment de niște lucruri care sunt atât de trecătoare…
Lasă un răspuns