EX-AVOCAT AL POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI/OMBUDSMANUL COPIILOR
Să ne iubim copiii
Despre drepturile omului poți vorbi cu ea oricând. În anul 2023 Maia Bănărescu și-a încheiat cei șapte ani de mandat, ceea ce a presupus o dare de seamă a Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului/Ombudsmanul Copilului în fața tuturor. Chiar dacă sistemul de educație face pași mărunți și nesiguri în acest domeniu, în cariera ei de 40 de ani, întotdeauna a dus o luptă pentru viitorul generației ce vine.
În domeniul drepturilor omului/copilului, am activat jumătate din cariera mea. Este foarte important ca tot ce faci în cariera profesională să fie făcut profesionist și cu dăruire. Indiferent de domeniul de activitate, sunt importante câteva lucruri: să cunoști problemele sistemului și ale beneficiarilor; să cunoști cadrul legal național și internațional din domeniu; să fii onest; să respecți persoanele din jurul tău, colegii și/sau beneficiarii. În viața mea am avut doi piloni importanți: familia și serviciul. Totdeauna am pus familia pe prim plan, dar nu în detrimentul serviciului.
Cel mai mare eșec al meu, pe care mi-l asum, dar care este și eșecul societății noastre – neîncrederea copiilor în valoarea drepturilor omului/copilului și a libertăților fundamentale, neîncrederea copilului în adult – că va fi auzit și susținut. Iar problema nu va fi făcută public. Nu am reușit să obțin o finalitate a încadrării în legislația națională a conceptului „Copiii apărători ai drepturilor omului” (CADO). La nivel instituțional, nu voi promova calificativul de eșec, ci mai exact mai avem de luptat cu impedimente de ordin financiar în exercitarea mandatului, cu insuficiența numărului de personal din echipa mea.
Pentru mine, succesul este satisfacția profesională, când activitățile mele, efortul depus, au ajuns la acei care au nevoie de acțiunile mele, când am repus în drepturi un copil sau mai mulți copii, când am reușit să conving autoritățile publice de necesitatea îmbunătățirii sistemului de protecție a drepturilor copilului prin ajustarea cadrului legal, prin dezvoltarea serviciilor sociale. Cel mai mare succes este atunci când faci un copil fericit și nu sunt cuvinte mărețe, dar realitate.
Cea mai mare reușită a fost oportunitatea de a face vocea copiilor auzită. Am reușit să aduc pe agenda demnitarilor publici de cel mai înalt nivel problemele sistemului de protecție a drepturilor copilului și am obținut rezultate reale. Am reușit să fac o tradiție din organizarea forumurilor anuale ale copiilor din toată țara. Aceștia au putut, și în 2023, să-și discute problemele cu demnitarii publici și să monitorizeze realizarea promisiunilor.
Sunt convinsă că mi-am îndeplinit misiunea cu maximă dăruire și impact asupra sistemului de protecție a drepturilor copilului. Și anume aprecierea activității mele este acel calificativ valoros.
Am fost interesată de literatură artistică de mică. Mama a fost bibliotecară și citeam permanent, foarte des nici nu memoram denumirea cărții sau autorul. Să nu faceți ca mine. Citiți ce vă place. Principalul e să citești… Celor care vor să devină apărători ai drepturilor omului/copiilor, recomand să înceapă cu istoria drepturilor omului, cum s-a luptat pentru drepturi și libertăți, cum s-au sacrificat persoane simple și personalități ale timpului.
Mi-aș dori să continui activitatea în domeniul dreptului copilului. Principalul este ca pagina care urmează să se scrie, să fie după merit. Cu siguranță, sunt persoane care la fel merită să aibă o pagină a lor.
În toate chestiunile care vizează copiii, prezența avocatului este obligatorie. Copilul trebuie să beneficieze de asistență juridică gratuită de stat indiferent de statutul financiar al părinților, de calitate și imparțialitate, inclusiv și în cazurile de divorț, cu sau fără stabilirea domiciliului copilului.
Doresc să fie pace. Să devenim o societate unde drepturile și libertățile omului să devină valoare umană, nu doar la nivel declarativ. Să devenim o societate incluzivă fără discriminare. Să ne iubim copiii.
Lasă un răspuns