REPREZENTANTA FUNDAȚIEI PENTRU COPII PESTALOZZI (PCF), ELVEȚIA
Pentru viitorul copiilor
Fostă profesoară de limbi străine, apoi traducătoare, Natalia Balta a ajuns să își dedice prezentul, dar poate și viitorul – copiilor. E cel mai nobil lucru pe care îl putem face cu toții, dacă simțim asta. Or, activitățile Fundației se aliniază perfect la felul de a fi al Nataliei – empatic și săritor la nevoie. În 2008 a aplicat la postul de reprezentant de țară al Fundației pentru copii Pestalozzi și de atunci este aici, implicată emoțional și managerial.
Anul 2023 a fost despre implementarea cu succes a cinci proiecte în 45 de comunități din țară pentru îmbunătățirea calității educației și incluziunii sociale a copiilor și tinerilor în situații vulnerabile din Moldova și a copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina, pentru a facilita bunăstarea lor psihologică și socială și pentru ai ajuta să-și descopere capacitățile și talentele.
Datorită programei PCF în Moldova, 14 806 copii din 45 de comunități au beneficiat de o educație de calitate mai bună și incluzivă; datorită căreia 11 399 copii în situații vulnerabile și-au îmbunătățit frecvența școlară, competențele academice și abilitățile interculturale, sociale și de ghidare în carieră. Majoritatea copiilor au participat activ în viața școlară, luând parte în procese decizionale. Aceasta a fost posibil datorită formării a circa 1 500 de cadre didactice și manageriale din universitățile, școlile, grădinițele și centrele de plasament partenere și a programelor de instruire pentru 3 639 părinți, membri ai familiilor extinse, reprezentanți ai APL-urilor, echipelor intersectoriale și ai altor membri din comunități.
În contextul în care Fundația pentru copii Pestalozzi face parte din Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), care include 68 de ONG-uri de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru mine decizia cea mai importantă asumată a fost să accept să devin membră a Consiliului Coordonator al APSCF pentru perioada 2024-2026. Aceasta îmi oferă posibilitatea să promovez drepturile copilului la nivel național și să ofer suportul necesar organizațiilor membre APSCF în domeniul accesului la educație de calitate și al protecției copilului în baza experienței acumulate în cadrul PCF.
Pentru a obține rezultatele dorite, este necesar să ai un scop sau un vis bine determinat, să fii perseverent și să depui eforturi zi de zi. Chiar și atunci când apare o provocare, ea trebuie să fie luată drept lecție învățată și să contribuie la dezvoltarea personală și profesională de mai departe.
Pe parcurs, am avut mai multe provocări, cum ar fi riscul de închidere a unui proiect în proces de implementare. Acesta m-a învățat să fac analize detaliate, să nu iau decizii pripite, să reflectez la soluționarea situației și să elaborez mai multe scenarii posibile de abordare. Aceste practici mă vor ajuta în continuare în viața mea profesională, cât și personală.
Consider că succesul este un efort comun și este rezultatul muncii depuse de un număr mare de persoane, inclusiv echipa PCF, partenerii PCF, managerii și cadrele didactice din grădinițe, școli, universități, centre de plasament, reprezentanții APL, părinții și îngrijitorii copiilor.
Cel mai mare succes este atunci când, în rezultatul activităților organizate, copiii și tinerii își îmbunătățesc reușita școlară, vin cu bucurie la școală, devin încrezuți în sine, participă activ în activitățile școlare și extrașcolare. De asemenea, succesul este atunci când părinții se mândresc de reușitele copiilor. Asta mă face fericită!
Sunt mândră că am reușit să creez o echipă de profesioniști a PCF Moldova în cadrul căreia primordială este colaborarea, suportul reciproc și starea de bine, promovând o comunicare deschisă și posibilități de manifestare a spiritului de inițiativă și leadership pentru fiecare membru.
Dezvoltarea profesională este un drum continuu și este necesar să ne îmbunătățim capacitățile profesionale în fiecare zi prin autoeducare, citirea cărților motivaționale și participarea la cursuri de dezvoltare personală și de leadership. Pe parcursul vieții, cărțile lui Stephen R. Covey, Brain Tracy, John Maxwell, Robin Sharma au contribuit la dezvoltarea mea personală și profesională. Aș menționa aici și importanța participărilor în diferite programe educaționale de schimb internațional (în cazul meu fiind obținerea din partea Fundației Soros a bursei de studii pentru Masterat la Colegiul Europei din Bruges, în domeniul Resurselor Umane și a Integrării Europene în perioada 1997-1998 și a participării în programul de schimb al Ambasadei Statelor Unite Communitty Connections în anul 2002) care permit dezvoltarea nu numai a capacităților profesionale, dar și a celor personale.
Lasă un răspuns